Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Suomen Afganistan-joukkojen jatko pian käsittelyyn

Pakolaiskriisi hallitsi ulkoministerin Berliinin-vierailua

Ulkomaat
 

Suomen hallitus harkitsee suomalaisten kriisinhallintajoukkojen jäämistä Afganistaniin pidemmäksi aikaa.

Ulkoministeri Timo Soini väläytti mahdollisuutta puheessaan Saksan ulkopolitiikan seurassa keskiviikkona. Yhdysvallat on päättänyt keskeyttää vetäytymisensä Afganistanista ja samoin on tekemässä Saksa.

"Tämä on kuitenkin hallituksen päätettävä asia. Se tulee pian käsittelyyn", Soini sanoi myöhemmin toimittajille.

On täysin epäselvää, kuinka monta suomalaissotilasta Afganistaniin jäisi. Samoin ovat kysymykset siitä, minkä maan johtamaan operaatioon he kuuluisivat ja missä osin maata.

Saksa on johtovaltio Pohjois-Afganistanin alueella, jossa Suomi on toiminut pitkään. Saksalla on Afganistanissa vajaat tuhat sotilasta.

Suomen piti vetäytyä Afganistanista kokonaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Rahat uuteen operaatioon, arviolta 10–15 miljoonaa, tulisivat HS:n saamien tietojen mukaan lisäbudjetin kautta.

Eduskunta käsittelee operaation jatkoa todennäköisesti selontekona, eli koko eduskunnan voimin suuressa salissa, arvioi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk).

"Ja jos jatkamme, todennäköisesti hieman pienemmällä porukalla", Kaikkonen sanoo.

Suomella on vielä 80 sotilasta Afganistanissa. Heistä suurin osa toimii Pohjois-Afganistanissa maan armeijaa kouluttamassa. Suomi jatkaisi Afganistanissa arvioilta 40 sotilaan vahvuisella joukolla, ensi vaiheessa vuoden ajan.

Ulkoministeri Soinin ensimmäinen virallinen vierailu Saksaan kiertyi lähes kokonaan Euroopan pakolaistilanteen äärelle. Soini ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier totesivat Suomen ja Saksan kahdenvälisten suhteiden olevan niin hyvät, ettei niistä ole edes tarvetta puhua.

Sen sijaan ulkoministerit keskustelivat pitkään EU:n yhteisten ulkorajojen valvonnasta. Siinä avaintoimija on Turkki.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili sunnuntaina Turkissa. Steinmeier vakuutti, että neuvottelut pakolaiskriisin ratkaisumalleista Turkin kanssa ovat vauhdissa.

"Kyse on pitkälti siitä, että Turkki haluaa EU:lta rahoitusta pakolaisten vastaanoton järjestämiseen. Siitä neuvotellaan nyt", Soini sanoi.

Turkissa on runsaan viikon päästä parlamenttivaalit, sillä kevään vaalien jälkeen maassa ei ole pystytty muodostamaan hallitusta.

Ulkoministeri Soini korosti, että Turkin kanssa on neuvoteltava ja saatava aikaan ratkaisuja pakolaiskysymyksessä, oli vaalien voittaja kuka tahansa. Maassa on tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Soini ja Steinmeier keskustelivat myös Venäjästä ja etenkin Venäjän roolista Syyrian kriisissä. Kummatkin olivat hyvin huolissaan Aleppon taisteluiden kiihtymisestä.

"Toivomme, että Syyrian presidentin vierailulla Moskovassa on piirretty myös poliittisia perspektiivejä", muotoili Steinmeier.

Eeva Palojärvi HS
Tiina Rajamäki HS
Helsinki/Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat