Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roomaa ravisteleva poliittinen kriisi on ajautumassa farssiksi

Kohun saattelemana eronnut pormestari Ignazio Marino saattaa pyörtää päätöksensä

Ulkomaat
 
Max Rossi Reuters
"Tuhosin Rooman", toteaa Rooman pormestaria Ignazio Marinoa esittävä kyltti. Kaupunkilaiset osoittivat mieltään Rooman kaupungintalon edessä 8. lokakuuta.
"Tuhosin Rooman", toteaa Rooman pormestaria Ignazio Marinoa esittävä kyltti. Kaupunkilaiset osoittivat mieltään Rooman kaupungintalon edessä 8. lokakuuta. Kuva: Max Rossi Reuters

Pormestarin toistuvasti väärin pysäköity Fiat Panda. Luottokorttiskandaali. Rikollisjohtajan hautajaissaattueen päälle sirotellut ruusut. Järjestäytyneen rikollisuuden soluttautuminen julkisiin hankintoihin.

Roomaa ravistelevassa poliittisessa kriisissä on kaikki draaman ainekset, mutta tilanne on ajautumassa vauhdilla farssiksi.

Kaupungin toissaviikolla kohun saattelemana eronnut pormestari Ignazio Marino ilmaantui nimittäin tällä viikolla takaisin julkisuuteen ilmoittamaan, että saattaa vetää eroilmoituksensa vielä takaisin lain salliman 20 päivän aikana. Näin siitä huolimatta, että Marinon oma puolue eli pääministeri Matteo Renzin keskustavasemmistolainen demokraattinen puolue vaati pormestaria eroamaan.

Marino kertoi asiasta vain pari päivää sen jälkeen, kun koomikko Beppe Grillon perustama protestipuolue Viisi tähteä julisti tavoittelevansa pormestarin paikkaa ennenaikaisissa vaaleissa ensi vuoden alussa. Italian kroonista korruptiota vastustava puolue keräsi vuoden 2013 parlamenttivaaleissa neljänneksen äänistä.

Kuka

Genovalainen kirurgi

Ignazio Marino

 Ignazio Marino syntyi Genovassa vuonna 1955.

 Opiskeli lääketiedettä Italiassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa, jossa hän toimi myös kirurgian professorina.

 Nousi politiikkaan 2006, aluksi senaattoriksi.

Roomalaiset valitsivat Marinon pormestariksi vuonna 2013. Yhdysvalloissa pitkään asunut, elinsiirtoihin erikoistunut kirurgi sai lempinimen marsilainen, koska häntä pidettiin ulkopuolisena. Äänestäjät laskivat sen hyveeksi. Marinon toivottiin siistivän kaupungin, niin kadut kuin poliittisen kulttuurin.

Marino kehui saaneensa korruptiota kuriin, mutta suosio ja luottamus pormestarin tehokkuuteen alkoivat huveta. Siivousta ja tehokkuutta tarvitaan, sillä Rooma hakee vuoden 2024 kesäolympialaisten isännyyttä.

Ensi perisynnittömän sikiämisen juhlapyhänä (8. joulukuuta) alkaa paavin julistama ylimääräinen riemuvuosi, jonka aikana Roomaan odotetaan 20 miljoonaa ylimääräistä turistia. Silti julkinen liikenne ja jätteenkuljetus ovat kaaoksessa ja Marinon päätös sulkea alueita autoilta vain pahensi ruuhkia.

Sitten skandaalit alkoivat kerääntyä.

Viranomaisten tutkinnassa selvisi, että järjestäytyneellä rikollisuudella on ollut jo pitkään merkittävä rooli Rooman julkisissa hankinnoissa. Yleisesti on tiedetty näin olleen monin paikoin Italiassa, mutta roomalaiset olivat kuvitelleet olevansa poikkeus. Marino kannusti syyttäjiä, mutta kasvavan arvostelijajoukon mukaan hän reagoi paljastuksiin liian hitaasti.

Tämän päälle Marinon loman aikana Roomassa järjestettiin rikollispomoksi epäillyn hautajaiset, poliisin turvaamassa saattueessa. The New York Timesin mukaan poliisien turvaamaan saattueen päälle siroteltiin helikopterista ruusuja. Monet roomalaiset laskivat tämänkin Marinon syntitaakkaan.

Sitten selvisi, että pyörällä usein liikkuvan Marinon Fiat Panda -auto on kerännyt parkkisakkoja, koska sillä ei ollut vaadittavaa pysäköintilupaa.

Jopa paavi Franciscuksen ylistettyyn viimekuiseen Amerikan-matkaan liittyi Marino-skandaali. Marinon siteerattiin kertoneen saaneensa Vatikaanilta kutsun paavin viimeiseen messuun Philadelphiassa. Paluumatkalla paavi kiisti tiedon ja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan Marinon "teeskentelevän katolilaista".

Eroon johti kuitenkin lopulta luottokorttiskandaali. Monet Marinon ravintolaedustuslaskuissa vieraiksi merkityt kertoivat, etteivät olleet kyseisinä aikoina pormestarin vieraana.

Syyttäjänvirasto epäili Marinon kestittäneen perhettään ja ystäviään. Marino kiisti epäilyt, mutta lupasi maksaa 20 000 euron laskun.

Marinosta oli lopulta tullut taakka Renzille, joka painiskelee oman ja hallituksensa suosionlaskun parissa. Suhteet olivat valmiiksi viileät ja pääministeri tölvi pormestaria julkisesti.

Puolustajien mukaan paavia ja Vatikaania ärsyttävät erityisesti Marinon tuki seksuaalivähemmistöjen oikeuksille ja eutanasialle. Marino kertoi saaneensa messukutsun Philadelphian edustajilta.

Eronsa perumista pohtiva Marino ilmoitti alkuviikosta selvittäneensä luottokorttisekaannuksen syyttäjän kanssa. Taustalla oli kuulemma virkamiesten tekemä merkintävirhe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat