Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slovakian suorapuheinen presidentti haastaa hallitusta pakolaiskriisissä ja monessa muussa kiistassa

Presidenttinä runsaan vuoden toiminut miljonääri koki poliittisen herätyksen hyväntekeväisyystyön kautta

Ulkomaat
 
Sirpa Räihä HS
Rakkaus jääkiekkoon on Slovakian ja Suomen suurin yhteneväisyys, sanoi presidentti Andrej Kiska valtion vierastalossa Helsingin Munkkiniemessä keskiviikkona ennen presidentti Sauli Niinistön tapaamista.
Rakkaus jääkiekkoon on Slovakian ja Suomen suurin yhteneväisyys, sanoi presidentti Andrej Kiska valtion vierastalossa Helsingin Munkkiniemessä keskiviikkona ennen presidentti Sauli Niinistön tapaamista. Kuva: Sirpa Räihä HS

Slovakian presidentti Andrej Kiska, 52, ei missään nimessä halunnut poliitikoksi.

"Moni puolue kosiskeli minua, mutta kieltäydyin sanomalla, että politiikka on minulle liian likaista", hän kertoo HS:n haastattelussa Suomen-vierailullaan.

Vallan mukanaan tuoma rahakaan ei houkutellut. Kiska on tienannut miljoonia yrityksillään, jotka tarjoavat asiakkaille osamaksujärjestelyjä. Hänen päänsä käänsi politiikkaan hyväntekeväisyystyö.

"Perustin järjestön syöpää sairastaville lapsille, vierailin klinikoilla, tapasin perheitä, kävin hautajaisissakin. Ajattelin, että hyväntekeväisyys on hyvä homma, mutta ihmiset kärsivät myös huonosta terveydenhuollosta, korruptiosta ja sairauksien aiheuttamasta köyhyydestä. Ymmärsin, että auttaakseni todella minun pitäisi ryhtyä poliitikoksi ja muuttaa asioita eri tavalla."

Kuka

Andrej Kiska

 Syntynyt 2. helmikuuta 1963 Popradissa silloisessa Tšekkoslovakiassa.

 Slovakian presidentti kesäkuusta 2014.

 On ansainnut miljoonia yrityksillään, jotka tarjoavat osamaksujärjestelyjä.

 Perusti vuonna 2006 hyväntekeväisyysjärjestön, joka kerää tukea vakavasti sairastuneiden perheille.

 Päättää Suomen-vierailunsa tänään torstaina.

 Vierailuun lukeutuu innovaatioyhteistyötä edistävän toimiston perustaminen Espoon Otaniemeen.

Kiska valittiin presidentiksi sitoutumattomana ehdokkaana keväällä 2014. Vaalien toisella kierroksella hän sai lähes 60 prosenttia äänistä vastassaan sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico.

Kansansuosio selittyi paitsi vastareaktiolla hallitukselle myös Kiskan puhtoisella julkisuuskuvalla.

"Ihmiset etsivät uudenlaisia poliitikkoja, joihin he voivat luottaa. Minä en ollut ikinä toiminut politiikassa enkä ollut kytkeytynyt mihinkään puolueeseen."

Presidentin virka on pääosin seremoniallinen, mutta suorapuheinen Kiska on pysynyt pääministeri Ficon riesana. Hän on esimerkiksi puolustanut julkisesti Ukrainan sodan takia langetettuja Venäjän-vastaisia EU-pakotteita, joiden hyödyn Fico on kyseenalaistanut.

Kiska myös haluaisi Slovakian tunnustavan Kosovon itsenäisyyden, Fico ei. Muista EU-maista vain Espanja, Kreikka, Kypros ja Romania eivät ole tunnustaneet Kosovoa.

Slovakian johtajat suhtautuvat vastakkaisesti myös pakolaiskriisiin. Pääministeri Fico haluaa maahan mahdollisimman vähän ja ainoastaan kristittyjä pakolaisia, mutta presidentti Kiska korostaa auttamisen merkitystä.

"Se on vain inhimillistä. Meille on määrä tulla 1 500 ihmistä. Se ei ole melkein mitään. Se on symbolinen asia", Kiska sanoo.

"Jos emme osoita solidaarisuutta, ihmiset muualla Euroopassa ajattelevat, että käytämme EU:ta vain käteisautomaattina emmekä auta muita hädässä."

Kiska ei silti pitänyt pakolaisten jakamista maiden kesken parhaana ratkaisuna, kun EU-maat syyskuussa sopivat taakanjaosta 120 000 turvapaikanhakijan sijoittamiseksi jäsenmaihin. Jakoa vastustivat Slovakia, Romania, Tšekki ja Unkari – sekä Suomi, jonka pidättäytyminen äänestämisestä laskettiin ei-ääneksi.

"Suuri osa yhteiskunnastamme on valmis auttamaan, ja siihen pitäisi antaa mahdollisuus vapaaehtoiselta pohjalta", Kiska sanoo.

Hän syyttää maansa poliitikkoja pelon lietsomisesta ensi kevään parlamenttivaalien alla.

"Meillä ei ole kokemusta siirtolaisuudesta, ja uudet asiat pelottavat ihmisiä. Siksi on helppo saada äänestäjiä sanomalla, että siirtolaisia pitää vastustaa ja turvallisuuden puolesta pelätä. Se on hyvin populistista."

Slovakia liittyi sotilasliitto Natoon vuonna 2004. Jäsenyyden merkitys on korostunut viime vuosina. "Aiemmin emme tunteneet yhteyttä Natoon kovinkaan tiiviiksi, mutta se muuttui Ukrainan tapahtumien myötä. Ne osoittivat, että Nato-jäsenyys antaa turvallisuutta. Krimillä tapahtunut voisi tapahtua muissakin maissa", Kiska kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat