Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediat: Ruotsi kaavailee väliaikaisia rajatarkastuksia

Suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus on vaatinut rajatarkastusten aloittamista

Ulkomaat
 
Pekka Fali
Suomeen saapuu pakolaisia Ruotsin kautta. Yksi tapa on kulkea bussilla Haaparanta-Tornion matkakeskuksen kautta.
Suomeen saapuu pakolaisia Ruotsin kautta. Yksi tapa on kulkea bussilla Haaparanta-Tornion matkakeskuksen kautta. Kuva: Pekka Fali

Ruotsissa hallituksen ja opposition väliset keskustelut pakolaiskriisin vaatimista ratkaisuista ovat johtamassa väliaikaisten rajatarkastusten aloittamiseen, kertoi Aftonbladet-lehti keskiviikkona.

Keskustelut ovat silti vielä kesken. Myös Expressenin ja SVT:n lähteet kertoivat, että puolueiden kesken olisi syntynyt sopu rajatarkastuksista. Tiedot olivat silti ristiriitaisia. Yksi neuvotteluita hyvin tunteva lähde kertoo SVT:lle, että tieto tarkastuksista olisi virheellinen.

Suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus on vaatinut rajatarkastusten aloittamista. Hallitus on aiemmin viestittänyt, että se on tähän periaatteessa valmis, mikäli poliisi katsoo tilanteen edellyttävän tarkastuksia. Toistaiseksi näin ei ole ollut.

Varmaa tietoa asiasta saadaan lähipäivinä, kun keskustelut saadaan päätökseen.

Schengenin-sopimuksen myötä EU:n alueella on luovuttu rajatarkastuksista. Tarkastukset on kuitenkin mahdollista ottaa uudelleen käyttöön 30 päivän ajaksi, jos sitä pidetään tarpeellisena.

Esimerkiksi Saksa ja Itävalta ovat tehneet näin pakolaiskriisin kärjistyttyä.

Ruotsiin on tämänhetkisten arvioiden valossa tulossa noin 150 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna, mikä olisi lähes kaksinkertainen määrä viime vuoden lukemaan verrattuna.

Tulijoiden määrä on kasvanut huomattavasti viime viikkoina samaan aikaan, kun yhä harvempi on hakeutunut Ruotsin läpi Suomeen.

Tämä on johtanut muun muassa siihen, että maahanmuuttovirasto valmistautuu hallituksen käskystä majoittamaan tulijoita teltoissa vasten talvea, sillä asuntojen löytäminen on monissa kunnissa vaikeaa.

Hallitus ja oppositio maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja lukuun ottamatta aloittivat viime viikolla blokkirajat ylittävät neuvottelut siitä, miten tulijoiden paineeseen vastataan.

Aftonbladetin mukaan maltillinen kokoomus olisi saamassa läpi myös vaatimuksensa siitä, että elatusvelvollisuutta tiukennetaan perheidenyhdistämisten yhteydessä.

Keskusteluja on käyty lisäksi muun muassa siitä, myöntääkö Ruotsi myös vastaisuudessa pysyviä oleskelulupia, kuten se tekee nykyisin esimerkiksi syyrialaisten kohdalla. Oppositiossa osa puolueista on vaatinut lupien muuttamista väliaikaisiksi.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat