Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel pelaa natsi-Saksalla

Netanjahun lainaukset Hitlerin ja suurmuftin sananvaihdosta voi osoittaa perättömiksi

Ulkomaat
 
Amir Cohen Reuters
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui keskiviikkona sionistisessa maailmankongressissa.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui keskiviikkona sionistisessa maailmankongressissa. Kuva: Amir Cohen Reuters

Tähän on tultu: Israel puolustelee Adolf Hitleriä ja syyttää holokaustista palestiinalaisia.

Hitlerin natsi-Saksa murhasi sodan aikana miljoonia juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Nyt juutalaisvaltio Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, ettei Hitler keksinyt ajatusta itse.

Netanjahu väitti keskiviikkona, että Jerusalemin suurmufti Haj Amin al-Hussein esitteli vuonna 1941 Hitlerille ajatuksen juutalaisten joukkomurhasta.

"Hitler ei halunnut tuhota juutalaisia. Hän halusi karkottaa heidät", Netanjahu sanoi puheessaan sionistisessa maailmankongressissa. Hän väitti al-Husseinin sanoneen Hitlerille, että karkottaminen ei riitä. Silloin juutalaiset tulisivat Palestiinaan, al-Husseini olisi järkeillyt.

"Polttakaa heidät", Netanjahu väitti al-Husseinin sanoneen.

Jerusalemin suurmufti Haj Amin al-Husseini (1897–1974) oli häikäilemätön arabinationalisti, antisemitisti ja Hitlerin kiistaton liittolainen. Hän vastusti kaikkia suunnitelmia juutalaisten asuttamisesta Palestiinaan – myös sellaisia, joissa juutalaislapsia olisi pelastettu sodan jaloista.

Al-Husseini olisi pitänyt tuomita sotarikollisena natsijohtajien rinnalla, kirjoittaa holokaustia tutkinut historioitsija Tom Negev The Guardian -lehdessä.

Tämä ei muuta Netanjahun kuvaamaa sananvaihtoa todeksi. Negev kuvaa sitä "saduksi", samoin käytännössä kaikki historioitsijat Israelissa ja muualla.

Saksan historian professori Moshe Zimmerman sanoo asian yksiselitteisesti: keskustelua, jota Netanjahu sanatarkasti "siteerasi", ei ole Hitlerin ja al-Husseinin tapaamisen pöytäkirjassa.

Toisin sanoen Netanjahu keksi sen omasta päästään.

Tapaaminen marraskuussa 1941 todella oli kaksi kuukautta ennen kuin suunnitelma juutalaisten tuhoamisesta oli valmis. Miljoona juutalaista oli silti jo murhattu, huomauttaa sanomalehti The New York Times.

Netanjahu käyttää ovelasti hyväkseen historiallista porsaanreikää. Natsi-Saksaa on tutkittu tuhansissa teoksissa, mutta arvoituksia on yhä jäljellä. Netanjahu osui yhteen suurimmista, sillä kukaan ei tiedä, miten ja milloin Hitler päätti toteuttaa juutalaisten joukkomurhan.

Hitlerin ja Saksan syyllisyydestä ei silti ole epäselvyyttä. Liittokansleri Angela Merkel toisti asian jälleen kerran tavatessaan Netanjahun keskiviikkona.

Israelissa on riehunut lokakuussa pahin väkivallan aalto vuosiin. Ilmassa on ollut pelkoja väkivallan leimahtamisesta vielä kokonaisvaltaisemmaksi.

Netanjahu päättikin torstaina tuomita valheet ankarasti – palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin valheet.

"Mielestäni kansainvälisen yhteisön on aika sanoa selvästi presidentti Abbasille: lopettakaa valheiden levittäminen Israelista", Netanjahu totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat