Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurvaltatutkija: Venäjä on uhka

Suuressa vakoilijavaihdossa Britanniaan päätynyt Igor Sutjagin tutkii entistä kotimaataan

Ulkomaat
 
Leif Rosas
Venäjän tiedeakatemian alaisessa instituutissa ennen työskennellyt Igor Sutjagin pitää nyt Venäjää uhkana.
Venäjän tiedeakatemian alaisessa instituutissa ennen työskennellyt Igor Sutjagin pitää nyt Venäjää uhkana.

On kaksi maata, joissa brittiläisen ajatushautomon Rusin vanhempi tutkija Igor Sutjagin, 50, ei käy: Venäjä ja Yhdysvallat.

Venäjälle hän ei uskalla mennä, eikä Yhdysvallat näytä uskaltavan päästää häntä maahan.

Helsingissä Aleksanteri-instituutin konferenssissa vieraileva Sutjagin ei nimittäin ole pelkästään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin sekä ydinaseisiin erikoistunut tutkija. Hänet muistetaan parhaiten vankina, joka vapautui kesällä 2010 osana Venäjän ja lännen suurinta vakoilijavaihtoa sitten kylmän sodan.

Sutjagin on kyllä koulutustaan ja työkokemustaan vastaavassa työssä. Hän erikoistui suurvaltojen välisiin aseneuvotteluihin ja ydinaseisiin jo nuorena miehenä ja työskenteli näiden asioiden parissa Venäjän tiedeakatemian alaisessa instituutissa, joka tutki Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Sivutyönään Sutjagin teki raportteja brittiyhtiölle, joka konsultoi Venäjälle investointeja suunnittelevia. Tästä syystä hänet pidätettiin vuonna 1999 epäiltynä vakoilusta ja tuomittiin vuonna 2004 vankilaan.

Sutjagin sanoo keränneensä kaiken raportteihin kirjoittamansa julkisista lähteistä, sillä hänellä ei edes ollut pääsyä salaisen tiedon äärelle. Siksi hän on kiistänyt syytteet eikä koskaan anonut armahdusta.

Vankeusaika päättyi yllättäen kesällä 2010, kun Sutjagin lennätettiin Venäjän hätätilaministeriön Jak-42-koneella kolmen muun vankilasta vapautetun miehen kanssa Wieniin. Samaan aikaan Yhdysvalloista saapuneessa koneessa oli kymmenen venäläistä agenttia.

Kuka?

Vakoilijavaihdon yllätysnimi

 Igor Sutjagin, 50, on venäläinen ase- ja ydinaseasiantuntija, joka asuu Britanniassa.

 Sutjagin työskenteli tutkimustyön ohella brittiyritykselle, jolle kirjoitti raportteja Venäjästä.

 Pidätettiin epäiltynä vakoilusta ja maanpetoksesta vuonna 1999 ja tuomittiin vankeuteen vuonna 2004.

 Sutjagin on kiistänyt syytteet ja sanoo käyttäneensä vain julkisia tietoja, sillä hänellä ei ollut koskaan pääsyä mihinkään salaisiin asiakirjoihin.

 Lennätettiin Britanniaan vuonna 2010 osana Yhdysvaltain ja Venäjän vakoilijavaihtoa.

Yhdysvaltalainen ja venäläinen kone ajoivat toistensa viereen Wienin lentokentällä. Niiden välissä sukkuloi pikkubussi, jonka kyydissä myös Sutjagin vaihtoi konetta.

"Kansainvälisten ihmisoikeusaktivistien työ oli tärkeää. Sen avulla pääsin pois."

Nyt Sutjagin analysoi työkseen Venäjää ja sen kansainvälistä toimintaa, kun ennen kohde oli Yhdysvallat. Töitä onkin riittänyt.

Sutjagin sanoo näkevänsä Venäjän nyt uhkana. Ensinnäkin Kreml yrittää muuttaa kansainvälisiä sääntöjä, mikä tuli näkyviin Krimin valtaamisessa viime vuonna. Taustalla on Venäjän vaikutusvallan supistuminen maailmassa.

"Koska vaikutusvalta on kaventunut nykyisen kansainvälisen järjestelmän aikana, Kremlin silmissä näyttää luontevalta yrittää lisätä sitä muuttamalla sääntöjä. Pyrkimyksenä näyttää olevan paluu vanhaan ja etupiirien palauttaminen."

Vaikutusvallan lisääminen on myös yksi syy Venäjän Syyrian-operaation taustalla, hän sanoo. Muita ovat eristyksistä pääseminen, vallanvaihdon estäminen periaatesyystä ja Syyrian pelitilanteen muuttaminen.

"Putin on hyvä taktikko, ja hänellä on visio vahvasta Venäjästä, mutta hän ei ole strategi. Hän ei näe, että tämä voi saada hänet pulaan."

Sutjagin huomauttaa, että entisen Neuvostoliiton alueen muslimeista vain azerit ovat shiioja, muut sunneja.

"Nyt Putin näyttäytyy shiialaiskoalition johtajana."

Myös ydinaseisiin liittyy uusi uhka. Perinteisesti muita suhteita ei ole sotkettu niihin.

"Venäjällä on kolme keinoa ylläpitää vaikutusvaltaansa: öljy ja kaasu, veto-oikeus YK:n turvaneuvostossa sekä ydinaseet."

Nyt öljyn ja kaasun asema on heikentynyt hinnan laskettua, eikä veto-oikeuskaan ole enää yhä vahva kuin aiemmin. Tämä korostaa ydinaseiden merkitystä, ainakin retoriikassa.

"On silti vanha sääntö, joka toimii ydinaseissa: vain ne, jotka eivät tee mitään, eivät tee virheitä."

Tilannetta pahentaa se, että kylmän sodan veteraanit alkavat olla poissa. Ei ole ihmisiä muistamassa, miten vaaralliset tilanteet voidaan välttää, hän sanoo.

Sutjagin kertoo tarkemmin matkustusvaikeuksistaan.

"Yhdysvallat ei näytä haluavan minua. Taisin olla turhan hyvä vanhassa hommassani ennen vankilaa", hän naurahtaa.

"Venäjälle voisin kyllä palata, mutta en tiedä, pääsisinkö enää pois tai saisinko elää rauhassa."

Niinpä hän asuu Britanniassa Venäjän passilla ja oleskeluluvalla. Vaimo ja kaksi jo aikuista tytärtä ovat Venäjällä, josta he poikkeavat välillä käymään Britanniassa.

"Minulta kysyttiin kyllä, haluanko jonkun mukaani. Mutta en halunnut repiä heitä pois ja pakottaa mukaan. Olin ollut poissa yksitoista vuotta, ja heillä oli oma elämänsä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat