Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kauhistui kouluhyökkäyksestä

Iskussa kuoli kaksi ja loukkaantui kaksi. Tekijällä kerrotaan olleen äärioikeistolaisia ajatuksia.

Ulkomaat
 
Hyökkäys kouluun Ruotsin Trollhättanissa
Hyökkäys kouluun Ruotsin Trollhättanissa
Naamioitunut mies hyökkäsi kouluun Trolhättanissa Ruotsissa torstaiaamuna. Iskujen kerrotaan tapahtuneen koulun yhteydessä olevassa kahviossa. Kuva: Reuters

Ruotsi järkyttyi torstaina, kun kaksi ihmistä, oppilas ja kouluavustaja, kuoli kouluun tehdyn veitsi-iskun seurauksena Trollhättanin Kronogårdenissa.

Lisäksi toinen oppilas ja aikuinen saivat vakavia vammoja. Heitä hoidettiin edelleen illalla sairaalassa.

Myös iskujen tekijä, naamioitunut nuorimies, kuoli poliisin luodista saamiinsa vammoihin, kertoi poliisi iltapäivällä lehdistötilaisuudessa.

Aamupäivällä tapahtuneiden veritekojen motiivi ei vielä illalla ollut vahvistunut.

Tapausta kuvattiin vakavimmaksi kouluiskuksi Ruotsin historiassa.

Tapahtumat alkoivat aamulla kymmeneltä, kun poliisi sai hälytyksen Kronanin koululle, joka sijaitsee parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Koulua käy noin 400 oppilasta, ja poliisin mukaan tilanne oli sekava oppilaiden ja opettajien juostessa ulos.

Poliisi löysi paikalle tultuaan yhden haavoittuneen aikuisen ja toisen kuolleen aikuisen koulun sisäänkäynnin läheltä.

Tekijä oli mennyt koulun toiseen kerrokseen, missä hän oli koputtanut luokkien oviin. Hän oli iskenyt teräaseella oppilaita, jotka olivat avanneet oven.

Poliisi ampui tekijää kohti kaksi luotia, joista toinen osui.

Stefan Gustafsson Länsi-Götanmaan poliisista kertoi HS:lle, että tekijällä on ilmeisesti ollut kaksi teräasetta, joista toinen on voinut olla miekka tai jonkinlainen isokokoinen veitsi.

Tekijä oli poliisin mukaan 21-vuotias ja kotoisin Trollhättanista. Hän ei ollut poliisille ennestään tuttu. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että tekijöitä olisi useita.

Artikkeliin liittyvät

Dagens Nyheterin haltuunsa saamassa kuvassa mies poseeraa ennen tekoja oppilaiden kanssa mustassa asussa maski ja kypärä päässä. "Luulimme, että kyseessä oli halloweenpila. Hän oli pukeutunut mustaan, ja hänellä oli naamio", kertoi kahdeksasluokkalainen tyttö lehdelle.

Aftonbladetin haastattelema, Saraksi itseään kutsuva tyttö oli niin ikään ottanut tekijästä kuvan. Hän kertoi, että tämä oli soittanut musiikkia muttei sanonut sanaakaan.

"Se oli kamalaa musiikkia, kuin halloweenmusiikkia", hän sanoi lehdelle.

Kuvissa näkyvä tekijä on vaaleaihoinen. Kronogården on maahanmuuttajavaltainen alue.

Poliisilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, voiko tekojen taustalla olla jonkinlainen rasistinen motiivi. Tätä poliisi ei halunnut kommentoida.

Uutistoimisto TT:n tietojen mukaan tekijän Youtube-tili viittaa siihen, että hän oli kiinnostunut Adolf Hitleristä ja natsi-Saksasta ja että hän suhtautui kriittisesti islaminuskoon.

Myös Expressenin mukaan miehellä olisi ollut äärioikeistolaisia ajatuksia.

Lisäksi rasisminvastainen järjestö Expo kertoi verkkosivuillaan, että tekijä on linkittänyt verkossa useita filmejä, jotka viittaavat äärioikeistolaisiin ja natsisympatioihin.

HS ei kyennyt illalla vahvistamaan tietoja.

Turvallisuuspoliisi Säpo on mukana tapauksen tutkinnassa.

Isku järkytti Ruotsissa laajalti, sillä Ruotsi on pitkälti säästynyt vakavilta väkivallanteoilta kouluissa. Edellinen lähes yhtä vakava teko tapahtui TT:n mukaan vuonna 1961 Kungälvissä, kun yksi nuori kuoli ja kuusi haavoittui ammuskelussa.

Sosiaalisessa mediassa lukuisat kansalaiset osoittivat suruaan tapauksen johdosta.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven matkusti paikalle osoittamaan myötätuntoaan. Myös kuningas Kaarle XVI Kustaa kommentoi tapahtumia, mikä on tyypillistä vain hyvin vakavissa tilanteissa.

"Ruotsi on šokissa. Minä ja perheeni olemme ottaneet tiedot Trollhättanin tapahtumista vastaan todella tyrmistyneinä. Ajatuksemme ovat tekojen kohteiksi joutuneiden ja omaisten luona", kuningas kirjoitti hovin Facebook-sivuilla.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Adam Ihse TT
Ihmiset toivat torstai-iltana kukkia ja kynttilöitä Kronanin koulun edustalle Ruotsin Trollhättanissa.
Ihmiset toivat torstai-iltana kukkia ja kynttilöitä Kronanin koulun edustalle Ruotsin Trollhättanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat