Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Turkkiin jääneet pakolaiset aikovat? "Eurooppaan lähtemistä emme ole ajatelleet"

Ulkomaat
 
Markus Jokela HS
Aref Akrez (vas.) asuu yhdessä vaimonsa Nisrin Husseinin ja heidän yksivuotiaan tyttärensä Berlan kanssa Gaziantepissa vuokra-asunnossa. Monella pakolaisella ei ole varaa samaan elintasoon.
Aref Akrez (vas.) asuu yhdessä vaimonsa Nisrin Husseinin ja heidän yksivuotiaan tyttärensä Berlan kanssa Gaziantepissa vuokra-asunnossa. Monella pakolaisella ei ole varaa samaan elintasoon.

Euroopan rajoilla vedetään jälleen piikkilanka-aitoja.

Pakolaisten tulosta puhutaan "kriisinä", johon verrattain vaurailla EU-mailla ei olisi varaa. Euroopan unioni haluaa, että muun muassa Syyrian, Irakin ja Afganistanin sotia pakenevat jäisivät Turkkiin eivätkä jatkaisi matkaansa pidemmälle. Monet vaativat Euroopan porttien sulkemista.

Turkkiin on moni jo jäänytkin. Maassa on pari miljoonaa pakolaista, joista vain noin joka kymmenes majoittuu maan virallisilla pakolaisleireillä. Loput ovat löytäneet paikkansa kuka mistäkin. Toiset ovat sukulaisten luona, toiset ovat vuokranneet asunnon tai autotallin. Turkille pakolaisista on tullut lähes seitsemän miljardin euron lasku.

Läheskään kaikki Turkkiin jääneet eivät edes halua lähteä kalliille ja vaaralliselle matkalle Eurooppaan, vaan moni yrittää elättää perheensä päivä kerrallaan Turkissa. Kaikkien yhteinen unelma on, että Syyrian sota loppuisi.

Keitä Euroopan pakolaisvirroista jälkeen jääneet ovat, ja mitä he odottavat huomiselta? HS haastatteli syyrialaispakolaisia Syyrian ja Turkin rajalla.

Kansalaisjärjestön työntekijä Aref Alkrez, 24

"Työskentelin Aleppossa mediakeskuksessa. Kolme vuotta sitten pakenin kaupungista, kun jihadistijärjestö Isis valtasi alaa. Pelästyin myös sitä, että olin avustanut toimittajia James Foleya ja Steven Sotloffia, jotka Isis mestasi.

Mukaani otin vain laukun, asiakirjoja sekä joitain muistoja ja sanoin perheelleni hyvästit. Muut perheenjäsenet pakenivat Damaskokseen. Raja on nyt vaikeampi ylittää, joten he eivät pääse sieltä tänne Turkkiin.

En ajatellut koskaan, että edes pyrkisin virallisille pakolaisleireille, koska niissä joutuu elämään kuin vankilassa. Olen saanut töitä syyrialaisesta järjestöstä ja käyn aika ajoin Syyrian puolellakin.

Turkissa tapasin Nisrin Husseinin, jonka kanssa menin naimisiin. Nyt meillä on yksivuotias Berla -tyttö. Pakoni hyvä puoli olikin se, että sain täällä perheen. Berlan rekisteröiminen täällä oli kuitenkin mahdotonta. Minun oli maksettava tuhannen dollarin lahjukset, että sain tyttärellemme henkilöllisyyden Syyriasta.

Jos perheellä ei ole rahaa, täällä syntyviä syyrialaislapsia ei ole olemassa. Ikävää on sekin, että koska Nisrin on kurdi toisin kuin minä, hänen perheensä katkaisi suhteet, kun menimme naimisiin.

En ole ajatellut lähteväni täältä Eurooppaan, ainakaan kun Berla on vielä niin pieni. Euroopassa joutuisin tekemään roskatöitä, kun täällä voin sen sijaan kehittyä työssäni. Ymmärrän kuitenkin niitä, joiden on pitänyt lähteä Eurooppaan.

En ajattele palaavani enää Syyriaan, vaikka sota siellä loppuisikin. Kestää yhdestä kolmeen sukupolvea ennen kuin Syyriaa voi jälleen ajatella rauhallisena maana."

Markus Jokela HS
Luna Sabahi haikailee Kilisissä olevan vuokra-asuntonsa parvekkeella Syyrian sodan hajottamaa perhettä. Hän käy töissä Syyrian puolella, koska ei voi saada Turkissa työpaikkaa.
Luna Sabahi haikailee Kilisissä olevan vuokra-asuntonsa parvekkeella Syyrian sodan hajottamaa perhettä. Hän käy töissä Syyrian puolella, koska ei voi saada Turkissa työpaikkaa.

Laboratorioteknikko Luna Sabahi, 48

"Asuimme lähellä Aleppon lentokenttää, kun Isis alkoi lähestyä. Lapsiamme uhkailtiin ja meitä kehotettiin taipumaan Isisin tahtoon. Perheemme on ateistinen ja kommunistinen, joten emme sietäneet tilannetta vaan pakenimme kaksi vuotta sitten. Vuorokausi lähtömme jälkeen Isis oli jo asuinalueellamme.

Paetessani tunsin, että juureni on poltettu enkä voi enää koskaan mennä takaisin Syyriaan. Ajatus saa minut edelleen itkemään.

Turkissa en ole saanut mistään mitään avustusta. Käyn Syyrian puolella rajaa sairaalassa töissä, koska Turkissa en voi saada työpaikkaa. Kun käyn Syyrian puolella, pukeudun peittävästi, mutta täällä Turkissa pukeudun vapaasti. Paettuani Syyriasta en välitä hittojakaan siitä, mitä muut minusta ajattelevat.

Viime vuonna lainasimme rahaa sukulaisilta ja tuttavilta, jotta saisimme lähetettyä mieheni Eurooppaan. Hän pääsikin Itävaltaan, kun hänet salakuljetettiin sinne yhdessä muiden autoon tiiviisti pakkautuneiden pakolaisten kanssa. Olisimme halunneet mieheni pääsevän Ruotsiin asti, mutta 5 500 dollaria riitti vain Itävaltaan.

Toivon, että perheemme voisi jälleen yhdistyä Itävallassa, sillä ilman perhettä tunnen oloni merkityksettömäksi. On minulla täällä ruokaa ja juomaa, mutta ei tämä ole elämää.

Sen jälkeen kun lähdin Syyriasta, en ole toivonut elämältä paljon mitään. Sen kuitenkin haluaisin, että tyttäreni saisi hyvän koulutuksen Itävallassa. Hän on alkanut täällä jo opiskella saksaa. Toinen poikani haavoittui iskussa ja on nyt töissä Turkissa Gaziantepissa. Toinen poikani pääsi Hollantiin.

Tyttäreni oli täällä syyrialaisessa koulussa, jossa yhdellä luokalla oli 70 oppilasta ja opetus oli hyvin uskonnollista. Enää hän ei ole koulussa.

En usko sodan loppuvan Syyriassa vuosikausiin, koska tilanteeseen on sekaantunut jo niin monta suurvaltaa."

Markus Jokela HS
Hanifa al-Sagir (vas.), Mehmet, Fatima ja Saleha Shikol asuvat sukulaisten avulla saadussa asunnossa Kilisissä lähellä Syyrian rajaa. Alueen vuokrat ovat nousseet pakolaiskriisin aikana.
Hanifa al-Sagir (vas.), Mehmet, Fatima ja Saleha Shikol asuvat sukulaisten avulla saadussa asunnossa Kilisissä lähellä Syyrian rajaa. Alueen vuokrat ovat nousseet pakolaiskriisin aikana.

Kotirouvat Hanifa al-Sagir ja Salefa Shikol

"Yhteinen aviomiehemme on töissä rakennustyömaalla, mutta työ ei ole säännöllistä. Hän ansaitsee 12 tunnin päivästä runsaat kymmenen euroa, mikä ei riitä elämiseen. Nytkin pitäisi maksaa yli 30 euron sähkölasku. Olemme yrittäneet saada lisäansioita siivoamalla, ja perheemme 13-vuotias poika käy myymässä tupakkaa, mistä hän ansaitsee vain alle kaksi euroa päivässä.

Avustuksia olemme saaneet vain vähän. Joskus saamme esimerkiksi riisiä ja vaatteita. Kun rahaa ei ole, on pulaa kaikesta.

Millaista tulevaisuutta voimme odottaa lapsille, kun heillä ei ole koulutusta? Syyriaa pommitetaan takaisin kivikauteen.

15-vuotias tytär ei käy enää koulua, koska hän ei uskaltanut kulkea koulumatkaa pelkotilojensa vuoksi. Nyt hän on kihloissa, mutta emme antaneet lupaa mennä naimisiin ennen kuin hän täyttää 18 vuotta.

Lapset kärsivät sodan muistoista edelleen. He ovat ujoja ja menevät paniikkiin. Vaikka hymyilisimme kameralle, sydämemme ovat sodan kärventämiä. Olemme kaikki menettäneet sodassa läheisiä, ja osa perheistä on hävinnyt kokonaan. Eniten sukulaisiamme ovat tappaneet hallituksen tynnyripommit.

Avioliitto kahden naisen kanssa ei ole enää yleistä Syyriassa, ellei asu alueella, jossa noudatetaan shariaa. Eihän kukaan haluaisi jakaa yksityiselämää toisen kanssa, mutta onhan tämä myös poikkeuksellinen tilanne. Meidän on vain yritettävä tulla toimeen keskenämme.

Eurooppaan lähtemistä emme ole kuitenkaan ajatelleet. Pelkäämme matkaa ja sen vaaroja. Ihmissalakuljettajat vain rikastuvat, mutta he eivät välitä ihmisistä vähääkään. Toivottavasti meistä välittäisi edes joku."

Markus Jokela HS
Sana Hadri, 5, nukkuu päiväunia perheen vuokraamassa varastohuoneessa Kilisissä. Hänen isänsä Mohammed Hadrin mukaan syyrialaisia pakolaisia käytetään hyväksi Turkin työmarkkinoilla.
Sana Hadri, 5, nukkuu päiväunia perheen vuokraamassa varastohuoneessa Kilisissä. Hänen isänsä Mohammed Hadrin mukaan syyrialaisia pakolaisia käytetään hyväksi Turkin työmarkkinoilla.

Sekatyömies Ihab Hadri, 35

"Tulimme tänne kahdeksan kuukautta sitten, koska eläminen Aleppossa oli mahdotonta. Asuinaluettamme tulitettiin, eikä meillä ollut sähköä eikä vettä. Asuimme aivan etulinjan tuntumassa. Joskus meni kuukausi, ettemme päässeet suihkuun. Vesi on elämä, eikä ilman vettä voi tehdä mitään. Ei sellaisessa paikassa voi elää lasten kanssa.

Lasteni tulevaisuudesta minulla ei ole mitään käsitystä, vaan nojaamme tuntemattomaan.

Täällä Turkissa meillä ei ole varaa asua kuin tässä varastohuoneessa, ja tämänkin vuokra on kallis. Ansaitsen satunnaisilla maalaushommilla noin sata euroa kuukaudessa. Pakolaisleirillä saisi ruokaa, mutta kaikki tietävät, että ne ovat täynnä. Jos uusia leirejä tulee, yritämme tietysti päästä niille.

Turkissa meitä syyrialaisia käytetään hyväksi. Koska emme saa tehdä laillisesti työtä, meille maksetaan vain puolet siitä, mitä turkkilaiset saavat. Mutta mitä tässä voi tehdä – ei mitään.

Ellei perheillä ole rahaa Turkissa, täällä joutuu kadulle. Jonkun tulisi pitää huolta myös meistä, jotka asumme leirien ulkopuolella.

Serkkuni on päässyt Norjaan, ja siellä huolehditaan ainakin hänen perustarpeistaan. Jos lähtisimme Eurooppaan, menisimme Norjaan tai Saksaan. Se olisi kuitenkin kallista ja vaarallista. Haluaisin vain saada maamme takaisin."

Markus Jokela HS
Yania Ahmad Ashor (kesk.), vaimo Amal Lababidi sekä lapsenlapset Ayah ja Yahia pakenivat vasta hiljattain Turkkiin. Kilisissä he saivat käyttöönsä väliaikaisasunnon tuttaviensa kautta.
Yania Ahmad Ashor (kesk.), vaimo Amal Lababidi sekä lapsenlapset Ayah ja Yahia pakenivat vasta hiljattain Turkkiin. Kilisissä he saivat käyttöönsä väliaikaisasunnon tuttaviensa kautta.

Kauppias Yahia Ahmad Ashor, 63

"Olen tehnyt koko ikäni töitä, ja Syyriassa minulla oli asuntoja. Nyt minulla ei ole mitään: ei rahaa, ei työtä. En halua olla yhteiskunnallinen loinen, mutta nyt voin vain odottaa parempaa.

Aleppossa minulla oli myös kauppa. Sekin tuhoutui pommituksissa, ja kotikadullamme kuoli paljon siviilejä. Kuusivuotias pojanpoikani menee edelleen paniikkiin kuullessaan lentokoneen tai helikopterin äänen, koska hän pelkää niiden pudottavan pommeja. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lähteä Turkkiin. Kestimme sotaa yli neljä vuotta ja täällä olemme nyt olleet kymmenen päivää.

Olen yrittänyt saada Turkissa töitä, mutta kukaan ei halua palkata minua, koska olen kuulemma liian vanha. Onneksi saimme sentään tämän asunnon lyhyeksi aikaa käyttöömme ystäviltämme. He antoivat meille tilaa nukkumalla itse työpaikallaan.

Jos Syyriassa olisi rauhallisempaa, menisimme sinne heti takaisin. Rauhaan on kuitenkin vielä pitkä aika. Jokainen päivä Syyriassa vaikuttaa olevan eilistä pahempi."

Petteri Tuohinen HS, teksti
Markus Jokela HS, kuvat
Gaziantep/Kilis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat