Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trollhättanin murhat eivät ole koulusurmia

Ulkomaat
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Trollhättan on nyt osa luetteloa: Jokela, Columbine, Kauhajoki . . .

Naamioitunut nuorimies marssii miekalla ja veitsellä aseistautuneena ruotsalaiseen peruskouluun. Iskuissa kuolee oppilas ja kouluavustaja. Kaksi muuta, oppilas ja opettaja, saavat hengenvaarallisia vammoja.

Hyökkääjä perustelee jälkeensä jättämässä viestissä tekoaan muun muassa maahanmuuttajien määrällä.

Itse asiassa Trollhättan ei kuulu koulusurmien listalle. Trollhättanin murhat ovat koulussa tapahtuneita viharikoksia, joilla on poliittinen motiivi. Koulusurmissa kyse on yleensä siitä, että tekijää on kiusattu, hän on vihannut opettajaa tai luokkakavereitaan tai hän on tuntenut olonsa muulla tavalla petetyksi.

Toisin kuin koulusurmista, Ruotsilla on varsin paljon kokemusta maahanmuuttajiin kohdistuneista rasistisista viharikoksista. Lasermiehenä tunnettu mies ampui 1990-luvulla maahanmuuttajia. Muutama vuosi sitten suomalaistaustainen sarja-ampuja jahtasi yli vuoden ajan Malmössä ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Juuri nyt Ruotsia riivaavat vastaanottokeskusten tuhopoltot.

Osa kysyy, eikö Trollhättan kuuluisi terrori-iskujen listaan. Eikö Ruotsi saanut juuri oman Breivikinsä? Ei saanut.

Trollhättanin hyökkääjästä ei vielä tiedetä kaikkea. Jo nyt voi kuitenkin sanoa, että Breivik oli suunnitelmallisuudessaan toisella tasolla. Iskut olivat strategisia: Breivik ampui niitä, joiden katsoi olevan vastuussa monikulttuuristumisesta, ei maahanmuuttajia.

Mitä merkitystä rikosnimikkeellä sitten on? Paljonkin. Se, että kyse on nimenomaan viharikoksesta, pakottaa laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Trollhättanin viharikos on vaatimus ottaa äärioikeiston radikalisoituminen vakavasti.

Rasismin juuret ovat uskomattoman syvällä, mutta ne pitää kaivaa esiin. Kun nuori ruotsalaismies tappaa miekalla lapsia, joilla on erivärinen iho, joka ikisen myös Suomessa on mietittävä, mikä tällaista vihaa synnyttää ja ruokkii.

Kun vanhemmat yrittävät selittää tapahtunutta lapsilleen ja kun eri taustoista tulevat oppilaat kouluissa yrittävät ymmärtää murhien syitä, kukaan ei voi väittää viharikoksia yksittäisiksi tapauksiksi. Rasismi on yhteiskunnallinen ongelma, ja vihakulttuurin kierre pitää katkaista. Työ on pitkäjänteistä, ja sillä on kiire. Aikaa odottaa on vain hiljaisen hetken verran.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi
Kirjoittaja oli HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja vuosina 2009–2013
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat