Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekeekö Puola unkarit?

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Euroopan unionin johtajat eivät peitelleet tyytyväisyyttään, kun Donald Tuskin Kansalaisfoorumi syrjäytti euroskeptisen Laki ja oikeudenmukaisuus (PiS) -puolueen vallasta vuonna 2007. Häirikkö oli poissa.

PiS:n johtaja Jarosław Kaczyński tunnettiin EU:ssa vaikeana yhteistyökumppanina, joka purnasi unionin yhteisistä sopimuksista. Saksan-vastainen retoriikka söi suhteita tärkeään länsinaapuriin. Vaikeat Venäjän-suhteet taas hankaloittivat idänsuhteita aikana, jolloin muut EU-maat vielä yrittivät tiivistää välejään Moskovaan.

Kansalaisfoorumin valtakaudella Puola on noussut vaikutusvaltaiseksi EU-maaksi tekemällä yhteistyötä erityisesti suurten läntisten jäsenmaiden kanssa. Suhteet Saksaankin ovat hyvät. Puolasta tuli helppo EU-kumppani.

Nyt euroskeptinen Laki ja oikeudenmukaisuus (PiS) on palaamassa Puolassa valtaan. Pääministeriehdokas on maltillisesti esiintynyt varapuheenjohtaja Beata Szydło, mutta Kaczyński on yhä merkittävä vallankäyttäjä.

Jos PiS voittaa, Puolan tavoite pysyy samana: molemmat pääpuolueet haluavat Puolalle vahvan aseman EU:ssa. Mikä todennäköisesti nyt muuttuu, on Puolan tapa vaikuttaa EU:ssa.

PiS pyrkii vahvistamaan suhteitaan Tšekkiin, Slovakiaan ja Unkariin. Ryhmittymällä Puola haluaa vastavoiman Saksalle ja Ranskalle, arvioi ECFR-tutkimuslaitoksen tutkija Piotr Buras. Toinen asia on, haluavatko nämä maat liittyä Puolan johtamaan rintamaan.

Suurempi huolenaihe EU:lle saattaa olla Puolan sisäinen kehitys. Kaczyński on vihjaillut oikeuslaitosuudistuksella. Perimmäisenä tavoitteena on vallan keskittäminen.

Varsovassa muistetaan hyvin Kaczyńskin kommentit vuodelta 2011, kun hän sanoi haluavansa Varsovasta Budapestin. Hän on kertonut ihailevansa Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia, mutta sittemmin suhteita ovat viilentäneet vastakkaiset näkemykset Venäjästä.

Orbán on sementoinut Fidesz-puolueensa valtaa Unkarissa heikentämällä sananvapautta, oikeusvaltiota ja muita demokratian perusteita.

"En usko, että sama voi tapahtua Puolassa. Kansalaisyhteiskunta on tarpeeksi vahva", Buras sanoo. "Tai sitten olen liian optimistinen."

Pienen häiriköinnin Eurooppa kestää aina. Todellinen ongelma olisi, jos 38,5 miljoonan asukkaan jäsenmaa Puola kääntyisi Unkarin tavoin EU:n perusarvoja vastaan.

Suvi Turtiainen HS suvi.turtiainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat