Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolalaiset äänestävät tänään vaaleissa – kansallismieliset tekevät paluuta johtoon

Maan molemmilla pääpuolueilla on tällä kertaa naisehdokas pääministeriksi

Ulkomaat
 
Sławomir Kamiński Reuters
Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen varapuheenjohtaja Beata Szydło vilkutti kannattajilleen torstaina puoluekokouksessa Varsovassa. Szydłon on määrä nousta pääministeriksi, jos puolue voittaa vaalit.
Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen varapuheenjohtaja Beata Szydło vilkutti kannattajilleen torstaina puoluekokouksessa Varsovassa. Szydłon on määrä nousta pääministeriksi, jos puolue voittaa vaalit. Kuva: Sławomir Kamiński Reuters

Euroopan oikeistovoimien voittokulku jatkuu Keski-Euroopan itäosassa, kun Puola äänestää sunnuntaina maalle uuden parlamentin.

Mielipidemittaukset näyttävät selvää voittoa kansallismieliselle Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueelle (PiS). Talousliberaali Kansalaisfoorumi (PO) joutuu väistymään kahdeksan valtavuoden jälkeen, ellei tapahdu viime hetken ihme.

Artikkeliin liittyvät

Ennustettu vaalitulos kääntää Puolan kurssin kohti vanhoillista ja euroskeptistä politiikkaa.

Muutosta vaatii kommunismin kaatumisen jälkeen syntynyt nuorten puolalaisten sukupolvi. Nuoret ovat kyllästyneet nykyiseen poliittiseen eliittiin ja siihen, etteivät suuret puheet talouskasvusta tunnu arjessa.

"Kansalaisfoorumi on rakentanut mielikuvaa Puolasta vauraana paratiisisaarena, mutta monet nuoret eivät jaa näkemystä", sanoo puolalainen tutkija Piotr Buras puhelinhaastattelussa.

Hän johtaa European Council for Foreign Relations -tutkimuslaitoksen (ECFR) Varsovan-toimipistettä.

PO:n valtakaudella Puola on ollut Keski-Euroopan taloudellinen menestystarina, mutta samaan aikaan nuorisotyöttömyys on yli 20 prosenttia. Nuorten työehdot ovat usein huonot, pätkätyöt yleisiä ja odotettavissa oleva eläke riittämätön.

"PO ei anna nuorille mitään syytä äänestää sitä. He käyttäytyvät kuin hyvin ruokitut kissat, jotka eivät ymmärrä muita", arvioi politiikan tutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta sähköpostitse.

PiS:n vankinta kannattajakuntaa ovat olleet iäkkäät maalaiset, kun taas nuoret kaupunkilaiset ovat tukeneet PO:ta.

Materska-Sosnowska sanoo nyt monen nuoren äänestävän PiS:ää tai rockmuusikko Paweł Kukizin ympärille muodostunutta uutta vaihtoehtoliikettä. Mielipidemittausten mukaan puolue on nousemassa ensimmäistä kertaa parlamenttiin.

Sławomir Kamiński Reuters
Jarosław Kaczyński piti torstaina puheen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen kokouksessa Varsovassa.
Jarosław Kaczyński piti torstaina puheen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen kokouksessa Varsovassa.

PiS:n nousu palauttaa parrasvaloihin eurooppalaisille tutun hahmon Jarosław Kaczyńskin, toisen Puolan identtisistä johtajakaksosista.

Hän tuli lyhyellä 2006–2007 pääministerikaudellaan tunnetuksi asumisesta äitinsä kanssa sekä kireistä väleistään EU:n ja Saksan kanssa. Samanaikaisesti Puolan presidenttinä toiminut Lech Kaczyński kuoli vuonna 2010 Venäjällä lentoturmassa.

PiS:ää edelleen johtava Jarosław Kaczyński on lietsonut kampanjassa maahanmuuttovastaisuutta. Viime viikolla hän väitti, että pakolaiset tuovat Eurooppaan koleraa ja loisia. Poliittiset vastustajat ovat muistuttaneet, että natsit esittivät samantapaisia väitteitä juutalaisista.

Pakolaiskriisi ei kuitenkaan ole pääsyy kansallismielisten voimien nousuun Puolassa.

PiS:n nousu alkoi jo toukokuussa 2015, kun presidentiksi valittiin puolueen vähän tunnettu ehdokas Andrzej Duda, 43. Häntä tukivat erityisesti nuoret äänestäjät, jotka halusivat maan johtoon uutta verta.

Sekä Kaczynski, 66, että Kansalaisfoorumia viime vuoteen asti johtanut Donald Tusk, 58, ovat olleet politiikassa Solidaarisuus-liikkeen ajoista lähtien. Se on pidempään kuin osa nuorista äänestäjistä on elänyt.

Solidaarisuus-liike nousi 1980-luvun Puolassa vastustamaan kommunismia ja Moskovan valtaa. Se oli innoituksen lähde vastaaville liikkeille muissakin itäblokin maissa.

Sunnuntain vaalit ovatkin ensimmäiset, joissa Solidaarisuus-veteraanit ovat jäämässä taka-alalle. Molemmilla pääpuolueilla on naisehdokas pääministeriksi.

François Lenoir Reuters
Pääministeri Ewa Kopacz
Pääministeri Ewa Kopacz

Kaczyński johtaa yhä puoluetta, mutta hän on ilmoittanut, että pääministeriksi nousee varapuheenjohtaja Beata Szydło. ECFR:n tutkijan Burasin mukaan on silti selvää, että Kaczyński on todellinen vallankäyttäjä. Hän voi jopa uusia tempun vuodelta 2006, jolloin hän syrjäytti puoluetoverinsa pääministerin paikalta alle vuosi vaalien jälkeen.

PO:ta johtaa Ewa Kopacz, joka nousi pääministeriksi Tuskin siirryttyä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi keväällä 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat