Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kiristää linjaansa turvapaikan haussa

Luvassa on lähinnä väliaikaisia oleskelulupia ja lisää vastuuta perheenyhdistäjälle

Ulkomaat
 

Ruotsi antaa aikuisille turvapaikanhakijoille seuraavat kolme vuotta pääasiassa tilapäisiä oleskelulupia. Päätös ei kuitenkaan koske perheitä ja alaikäisiä yksin tulevia turvapaikanhakijoita, jotka saavat jatkossakin pysyvän oleskeluvan, mikäli turvapaikka myönnetään.

Tilapäisen oleskeluluvan saisi vastedes noin 40 prosenttia turvapaikanhakijoista, arvioi uutistoimisto TT.

Tilapäiseen oleskelulupaan annetaan jatkoa, jos henkilö tarvitsee yhä suojaa, hallitus linjasi. Mikäli suojan tarvetta ei ole, tilapäisen oleskeluluvan saaneen on pystyttävä luvan umpeuduttua osoittamaan kykynsä vastata toimeentulostaan Ruotsissa, jotta hän voisi saada pysyvän oleskeluluvan.

Ruotsi kiristää myös perheenyhdistämisen ehtoja niin, että perheenyhdistäjän vastuu Ruotsiin tulevien perheenjäsenten toimeentulosta kasvaa.

Uudessa maahanmuuttopoliittisessa linjauksessa on kaikkiaan 21 kohtaa. Uusilla linjauksilla Ruotsin hallituksen pyrkii muun muassa lyhentämään turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja ja nopeuttamaan kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista lähtömaihin, jotta vakavasta paikkapulasta kärsiviin vastaanottokeskuksiin saataisiin tilaa.

Sosiaalidemokraattien johtama hallitus neuvotteli noin viikon ajan tiiviisti opposition pääpuolueiden kanssa Ruotsin maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan uusista linjauksista. Päätöksessä eivät ole mukana oppositiopuolueet vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit.

Kunnille hallitus ohjaa lisää rahaa 10 miljardia kruunua eli hieman yli miljardi euroa turvapaikanhakijoiden määrän tuomiin kustannuksiin.

Turvapaikanhakijoiden työnsaantimahdollisuuksia Ruotsi aikoo helpottaa laajentamalla kotitalousvähennyksen koskemaan muuttopalveluita, puutarhatöitä ja it-palveluja.

Myös kouluihin aiotaan järjestää lisää paikkoja sallimalla poikkeuslupia muun muassa etäopetukseen.

Ruotsi pyytää EU:ta jakamaan osan Ruotsin turvapaikanhakijoista muihin EU-maihin.

"Ruotsin tilanne on kestämätön", sanoi pääministeri Stefan Löfven perjantaina uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin maahanmuuttovirasto kaksinkertaisti torstaina arvionsa tänä vuonna maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä. Aiemmin Ruotsiin arvioitiin saapuvan 74 000 turvapaikanhakijaa, mutta nyt arvio on 140 000–190 000 tulijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat