Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kronogården vaatii loppua rasismille

Trollhättanin kouluiskun motiivi oli rasistinen, vahvisti Ruotsin poliisi perjantaina

Ulkomaat
 
Trollhättanilaispoika haluaisi vartijat kouluun
Trollhättanilaispoika haluaisi vartijat kouluun
Yksi tytöistä itki niin kovaa, että pyörtyi, trollhättanilaiskoululainen muisteli edellisen päivän veritekoa. Toimittajat Elina Kervinen, Magnus Sundberg, kuvaus Magnus Sundberg

"Nej till rasism! Vi vill ha trygghet! Nej till rasism!"

Satapäinen joukko trollhättanilaisia marssii pitkin katua Kronanin koulun edustalla. Rasisminvastaiset iskulauseet kaikuvat ja kyltit heiluvat, kun Kronogårdenin lähiön asukkaat vaativat opiskelurauhaa.

Koulun edustalla oli perjantaina paikalla torstain kouluiskut kokeneita. Oli kahden kuolleen ja kahden yhä hoidettavan tuttuja. Oli pelkääviä isiä ja äitejä.

"Poikani ei voi ollenkaan hyvin. Hän vain makaa kotona eikä halua nousta sängystä. Hän ei uskalla mennä ulos", sanoo kolmasluokkalaisen äiti Rawafid al-Hajar.

Hänen poikansa oli tapahtumien aikaan koululla ja järkyttyi teoista pahoin.

MAGNUS SUNDBERG
Fadumo Ise, Maram Hassan ja Hani Munye osallistuivat perjantaina mielenosoitukseen Trollhättanissa.
Fadumo Ise, Maram Hassan ja Hani Munye osallistuivat perjantaina mielenosoitukseen Trollhättanissa.

Kronogårdenin kaduilla vanhempien huoli lapsistaan on viiltävä. Moni miettii, miten selittää torstain tapahtumat.

Siis se, että Anton Lundin-Pettersson, 21-vuotias naamioitunut ruotsalainen, halusi tappaa ihmisiä, koska heidän ihonvärinsä ja taustansa eivät olleet samat kuin hänellä itsellään.

"En tiedä, mitä sanoisin. Yritämme vain saada heidät tekemään jotakin kivaa. Lapset istuvat kotona ja katsovat televisiosta uutisia koko ajan. En halua, että he tekevät niin", sanoo kuuden lapsen äiti Hani Munye, jonka tytär oli koululla tapahtumien aikaan.

"Hän on hyvin peloissaan ja itkee."

Poliisi vahvisti perjantaina, että Trollhättanin kouluisku oli rasistinen vihateko. Iskussa kuoli 17-vuotias oppilas ja 20-vuotias kouluavustaja. 41-vuotiasta opettajaa ja 15-vuotiasta poikaa hoidettiin edelleen sairaalassa.

Syrjään vetäytyväksi kuvailtu tekijä valitsi uhreikseen juuri tummaihoisia oppilaita ja aikuisia, sanoi rikoskomisario Tord Haraldsson tiedotustilaisuudessa. Kronanin koululla useat uhrien tutut kertoivat, että kaikilla uhreilla oli maahanmuuttajatausta.

Kronogårdenin korttelit ovat perinteisesti maahanmuuttajavaltaisia. Lähiöön on muutettu monista maailman kolkista, paljon myös Suomesta Saabin tehtaan töiden perässä.

Haraldsson sanoi, että koululla kuvatuista nauhoituksista näkee myös, miten hyökkääjä marssii koulussa "natsistisesti".

Hyökkääjä oli myös jättänyt jälkeensä itsemurhakirjeen tyyppisen viestin. Poliisin mukaan sen sisältö vahvisti käsitystä teon motiivista.

Iskujen jälkeinen järkytys kasvoi Ruotsissa perjantaina entisestään, kun teon taustat olivat kirkastuneet.

Koulun edustalla paloivat kynttilät, ja paikalliset toivat paikalle kukkia. Lipputangoissa liehuivat sinikeltaiset värit puolitangossa.

"Tällaiset traagiset tapahtumat ovat valitettavasti saapuneet myös Ruotsiin. Tämä on koko maalle traumaattinen tapahtuma", sanoi Trollhättanin kunnanhallituksen puheenjohtaja Paul Åkerlund.

Järkytystä lisäsi se, ettei Ruotsissa ole juuri tapahtunut yhtä vakavia kouluiskuja toisin kuin Suomessa.

"Tämä oli äärimmäinen tapaus, erittäin harvinainen ja siinä mielessä erittäin yllättävä", sanoo kriminologian professori Felipe Estrada puhelimitse Tukholman yliopistosta.

Estrada toteaa, että vihamotiivin takia kyseessä ei ole tavanomainen kouluisku. Hän liittää ne viime aikojen useisiin tuhopoltoiksi epäiltyihin vastaanottokeskusten paloihin ja kärjistyvään ulkomaalaisvihaan.

"Voi sanoa, että näemme jo tällaisten tiettyä ihmisryhmää kohtaan tehtyjen vihan motivoimien väkivallantekojen toistuvan. Pelkona on, että ne jatkuvat, ellei tilannetta oteta hyvin vakavasti ja tehdä jotakin."

Vakavat vihateot eivät ole Ruotsissa uusia. Tunnettuja tapauksia ovat muun muassa vuonna 1999 tapahtunut ammattiliittotoimija Björn Söderbergin murha, jonka tekijät olivat uusnatseja, ja sarja-ampuja Peter Mangsin tapaus 2000-luvulla.

Mangs tuomittiin usean ihmisen murhasta ja murhan yrityksestä. Suurin osa uhreista oli maahanmuuttajataustaisia.

Kronanin koulu piti perjantaina ovensa kiinni poliisin tutkimusten takia.

Muissa kaupungin kouluissa erityisesti maahanmuuttajaperheiden lapset jäivät kotiin. Ovia lukittiin tuntien alettua, kertoi koulutoimen johtaja Birgitta Lindström Sundefors.

Tarkoittavatko iskut sitä, että avoin Ruotsi sulkee nyt ovensa? Kronanin koululla mieltään osoittaneiden mielestä jotain olisi tehtävä avoimuudenkin kustannuksella.

Kronogårdenin koulu on saanut arvostelua muun muassa siitä, että sen yhteydessä oleva kahvila ja vapaa-ajankeskus ovat kaikille avoimia ja paikalla voi liikkua miten tahansa.

Al-Hajarin mielestä ovia ei tarvitse kirjaimellisesti lukita mutta esimerkiksi vartijat koulujen edustalla voisivat lisätä turvallisuudentunnetta.

"Kun syysloma loppuu viikon päästä, haluan olla varma, että lapseni on täällä turvassa."

15-vuotias koulun oppilas Zamwa Mustafa haluaa niin ikään koululle vartijan.

"Mitä muuten tapahtuu syysloman jälkeen? Pelkäämme tulla takaisin. Entä jos se tapahtuu uudelleen?"

Elina Kervinen HS
Trollhättan

Magnus Sundberg
Fadumo Ise sekä lapsenlapset Ifrah ja Ikran muistivat iskujen uhreja Kronanin koululla. Ifrah kertoi, ettei hän saanut nukuttua yöllä.
Fadumo Ise sekä lapsenlapset Ifrah ja Ikran muistivat iskujen uhreja Kronanin koululla. Ifrah kertoi, ettei hän saanut nukuttua yöllä.
Magnus Sundberg
Ihmiset osoittivat mieltään rasismia vastaan Kronanin koulun edustalla Trollhättanissa perjantaina.
Ihmiset osoittivat mieltään rasismia vastaan Kronanin koulun edustalla Trollhättanissa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat