Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar ja armelias oikeus – onko vuosi vankilassa riittävä rangaistus hengen riistämisestä?

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
Siphiwe Sibeko Reuters
Pikajuoksija Oscar Pistorius ampui vuonna 2013 naisystävänsä Reeva Steenkampin.
Pikajuoksija Oscar Pistorius ampui vuonna 2013 naisystävänsä Reeva Steenkampin. Kuva: Siphiwe Sibeko Reuters

Ampuiko hän naisystävänsä tahallaan? Miten hän saattoi olettaa, että vessassa olisi tunkeilija?

Näitä kysymyksiä esitettiin, kun pikajuoksija Oscar Pistorius oli tuomiolla vuonna 2013 tekemästään rikoksesta. Eteläafrikkalaisen kansallissankarin, menestyksekkään vammaisurheilijan, oikeudenkäynnistä tuli kansainvälinen megatapahtuma.

Mike Hutchings Reuters
Reeva Steenkampin äiti June Steenkamp sanoo antaneensa Oscar Pistoriukselle anteeksi.
Reeva Steenkampin äiti June Steenkamp sanoo antaneensa Oscar Pistoriukselle anteeksi.

Etelä-Afrikassa Pistoriuksesta ja tämän naisystävästä Reeva Steenkampista tehtiin kirjoja, käytiin raivoisia someväittelyitä ja väännettiin jopa vitsejä.

Vakavampi keskustelu on koskenut oikeudenmukaisuutta ja oikeuslaitoksen toimintaa Etelä-Afrikassa. Keskustelu sai uusia sävyjä tällä viikolla, kun Pistorius asteli maanantaina ulos vankilasta. Hän oli ehtinyt olla siellä vuoden.

Armahduslautakunnan päätöksen mukaan Pistorius saa viettää loput viiden vuoden tuomiostaan valvotussa kotiarestissa.

Ilmeisin väittely Pistoriuksen oikeusjutussa koskee sitä, onko kuuluisa valkoinen mies Etelä-Afrikassa lain edessä muiden yläpuolella. Olisiko musta puolisonsa tappaja päässyt yhtä vähällä?

Rasismiväite kantaa kuitenkin huonosti, ainakin jos väitetään jonkin etnisen ryhmän suosineen tapauksessa omiaan. Valkoisen Pistoriuksen tuomari oli musta, samoin suurin osa armahduksesta päättäneistä viranomaisista.

Mutta ehkä julkkisasema auttoi?

Monet väkivaltarikoksista syytetyt eteläafrikkalaiset viettävät Pistoriuksen vankeutta pidempään pelkästään tutkintavankeudessa odottaen, että pääsevät edes oikeudenkäyntiin.

Artikkeliin liittyvät

Pistorius – jota kaikki Etelä-Afrikassa kutsuvat tuttavallisesti Oscariksi – ei saanut tuomiota murhasta. Tuomari antoi arvoa Pistoriuksen selitykselle, että tämä ampui kylpyhuoneen oven läpi tietämättä, kuka sen takana oli.

On kuitenkin kiistatonta, että Pistorius riisti Reeva Steenkampin hengen. Onko vuosi vankilassa riittävä rangaistus? Armahduslautakunta perusteli päätöstä Pistoriuksen hyvällä käytöksellä.

Päätös on erityisen arka myös siksi, että kyse on naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Etelä-Afrikan tilastot raiskauksista ja muusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta ovat järkyttävät, vaikka ainoastaan osa tapauksista päätyy poliisin tietoon. Naiset kärsivät miesten väkivallasta erityisesti huono-osaisimmilla alueilla, joilla virkavallan ote on heikko. Usein syylliset jäävät rankaisematta.

Siinä mielessä ei näytä hyvältä, että viime vuosien kuuluisin naisentappaja armahdetaan.

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta on puhunut julkisissa tilaisuuksissa myös Reeva Steenkampin äiti June Steenkamp.

Äiti on sanonut antaneensa Pistoriukselle anteeksi tyttärensä tappamisen. Se ei tarkoita, että hän hyväksyisi teon. June Steenkamp sanoi haluavansa antaa anteeksi itsensä vuoksi, jotta voisi elää vailla vihaa ja katkeruutta.

Se on Etelä-Afrikan yhteiskunnassa hyvin vahva ajatus.

Ilman anteeksiantoa ei ole tulevaisuutta, julistivat moraaliset johtajat Nelson Mandela ja Desmond Tutu rotuerottelun eli apartheidin päätyttyä. Sen jälkeen sovittelunhalu on ollut vaihtelevasti mutta hämmästyttävän vahvasti osa uuden Etelä-Afrikan identiteettiä.

Aiemmin tänä vuonna armahduksen sai mies, jonka liikanimi oli Pääpaha. Eugene de Kock johti apartheidhallinnon alaisuudessa valtion murharyhmää.

De Cockin armahdus elinkautisesta vankeudesta sai jotkut kyselemään, onko Etelä-Afrikka mennyt jo armeliaisuudessaan liian pitkälle.

Oikeudenmukaisuuteen kuuluu tietysti sekin, että Pistoriuksella on oikeus päästä vankilasta kotiarestiin, jos perusteet ovat oikeat ja hyvät.

Pistoriuksen kannalta ikävää on, että tulkintoihin hänen rikoksestaan ja rangaistuksestaan sekoittuvat väistämättä niin historia kuin eteläafrikkalaisten oikeustajua koettelevat nykyongelmatkin.

Oikeuslaitoksen kannalta pohdinta ei ole vielä lopullisesti ohi. Monta käännettä nähneen tarinan seuraava vaihe on marraskuussa, kun korkein oikeus käsittelee asiaa.

Jos korkein oikeus ei muuta tuomiota, Pistorius viettää seuraavat neljä vuotta valvotuissa oloissa sukulaismiehensä kotona Pretoriassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat