Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Syyriaa pommittavasta Venäjästä tullut demokratian asiamies?

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvioi lauantaina, että länsimaiden johtajat alkavat viimeinkin ymmärtää Syyrian todellisen tilanteen.

Tähän mennessä länsimaat ovat vastustaneet Syyriaa yksinvaltaisesti ja verisesti johtanutta presidenttiä Bashar al-Assadia ja sanoneet, ettei hänellä tule olla paikkaa maan hallinnossa. Venäjä on puolestaan tukenut al-Assadia ja pommittaa parhaillaan yksinvaltiaan vihollisia.

Länsimaat ovat vastustaneet al-Assadia, koska hänen arvioidaan syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusrikoksiin.

Jo vuonna 2012 YK:n asiantuntijaryhmä epäili, että al-Assadin joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Siviilit ovat joutuneet järjestelmällisesti seksuaalisen väkivallan ja kidutuksen uhreiksi. YK:n raportinlaatijat kirjoittavat murhista, summittaisista iskuista siviilejä vastaan, kotien tuhoamisesta ja mielivaltaisista pidätyksistä. YK:n mukaan ihmisoikeusrikoksilla on Syyrian hallinnon korkeimman tason siunaus.

Syyrian sodassa on kuollut jo yli 250 000 ihmistä, suurin osa al-Assadin joukkojen iskuissa.

Venäjä on toistanut jatkuvasti tukevansa Syyrian "laillista" hallitusta ja al-Assadia. Perustelu on vain tekosyy sille, että Venäjä haluaa ylläpitää hyviä suhteita Syyriaan. Tukemalla sodassa al-Assadin joukkoja Venäjä on samalla yrittänyt nostaa maailmanpolitiikassa itsensä takaisin suurvaltojen kastiin.

Lavrov esitti lauantaina demokratian asiamiestä. Hän jopa ehdotti, että Syyriassa pidettäisiin parlamentti- ja presidentinvaalit. Onko Venäjästä todella tullut demokratian asiamies?

Lavrov tietää hyvin, ettei sotaa käyvässä maassa voi järjestää demokraattisia vaaleja. Siksi hän niitä ehdottikin. Venäjällä on mielessään yksin omat edut.

Jos vaalit saataisiin pidetyksi vain al-Assadin tukialueilla, Venäjä voisi jälleen luottaa pitkäksi aikaa al-Assadin hallintoon. Samalla maa voisi vastata länsimaiden arvosteluun toteamalla, että venäläiset tukevat aina Syyrian "laillista" hallintoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat