Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peronismi yhdistää Argentiinan erimielisiä äänestäjiä

Sunnuntain vaalien suosikki on väistyvän presidentin lempiehdokas, entinen kilpaveneilijä Daniel Scioli

Ulkomaat
 
Tommi Hannula Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
Pedro Lazaro Reuters
Opposition suosituin presidenttiehdokas Mauricio Macri yrittää vedota myös peronistien kannattajakuntaan. Hän oli lokakuun alkupuolella paljastamassa Juan Perónin patsaan Buenos Airesissa.
Opposition suosituin presidenttiehdokas Mauricio Macri yrittää vedota myös peronistien kannattajakuntaan. Hän oli lokakuun alkupuolella paljastamassa Juan Perónin patsaan Buenos Airesissa. Kuva: Pedro Lazaro Reuters

Lähes kaikki argentiinalaiset toivovat vakaampaa taloutta ja politiikkaa, kun he äänestävät sunnuntain vaaleissa. Keinoista on erimielisyyttä, mutta suurin osa kutsuu niitä samalla nimellä: peronismi.

Elokuussa pidetyissä esivaaleissa viisi peronistiliikkeen presidenttiehdokasta kokosi neljän eri vaaliliiton tukemina yhteensä 61,6 prosentin kannatuksen.

Fakta

Argentiina

 Presidenttijohtoinen tasavalta Etelä-Amerikassa.

 Väistyvä presidentti Cristina Fernández de Kirchner (2007–2015)

 Pääkaupunki Buenos Aires.

 Pinta-ala 2 780 400 neliökilometriä (maailman 8:nneksi suurin).

 Noin 43 miljoonaa asukasta (33:nneksi eniten maailmassa).

 Väestön enemmistön sukutausta on Euroopassa, useimmiten Italiassa tai Espanjassa.

 Nykyvaltiota edeltäneet Río de la Platan yhdistyneet maakunnat itsenäistyivät Espanjasta vuonna 1816.

 Vaatii hallintaansa osia Etelämantereesta ja Atlantilla sijaitsevia Falklandinsaaria, Etelä-Georgiaa ja Eteläisiä Sandwichinsaaria. Vuonna 1982 satoja sotilaita kuoli, kun Argentiina hävisi Britannialle sodan saarista.

 Tappio nopeutti Argentiinan sotilasjuntan väistymistä. Juntta hallitsi vuodet 1976–1982, joiden aikana tapettiin jopa noin 30 000 hallinnon vastustajaa.

 Kuuluisia eläviä argentiinalaisia: paavi Franciscus, Alankomaiden kuningatar Máxima, malli Valeria Mazza, jalkapalloilijat Diego Maradona ja Lionel Messi.

"Suomessakin oli 1970-luvulla paljon erilaisia kekkoslaisia", vertaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell, joka on erikoistunut Latinalaisen Amerikan politiikkaan ja talouteen.

Myös suosituin ei-peronistinen ehdokas, pääkaupunki Buenos Airesin johtaja Mauricio Macri, yrittää vedota peronistien työväenluokkaiseen kannattajakuntaan. Toissa viikolla hän paljasti juhlallisesti kaupunkinsa ensimmäisen Juan Perónin patsaan.

"Luulen, että se ennemminkin tuotti pettymyksen hänen konservatiivisille kannattajilleen", arvioi sanomalehti La Naciónin politiikan toimittaja Maia Jastreblansky.

Peronismille nimensä lainannut presidentti Juan Perón johti Argentiinaa vuosina 1946–1955 ja 1973–1974 kuolemaansa asti.

Peronismi on vaikeasti määriteltävä sosialismin, liberalismin, populismin ja kansallismielisyyden sekoitus, jossa ammattiliitoilla on vahva asema. Perón itse piti sitä vastavoimana sekä kapitalismille että kommunismille.

Argentiinaa on johdettu peronismin nimissä aivan eri tavoin. Esimerkiksi 1990-luvulla Carlos Menem avasi taloutta, yksityisti valtionyrityksiä ja lähensi maataan Yhdysvaltojen kanssa.

Vuosituhannen vaihteen syvä lama suisti Argentiinan maksukyvyttömyyteen ja poliittiseen myllerrykseen. Maa nousi jaloilleen vasemmistolaisempien peronistien johdossa vuodesta 2003. Edesmennyt Néstor Kirchner ja häntä presidenttinä seurannut vaimo Cristina Kirchner siirsivät taloutta valtion ohjaukseen, lisäsivät sosiaalitukia ja etääntyivät Yhdysvalloista.

Nousukauden jälkeen Argentiinan talous on taas ahdingossa. Kesällä 2014 maa ajautui jälleen maksukyvyttömäksi. Tosin vuosituhannen alun kaltainen kriisi ei uhkaa. Inflaatio on yli 30 prosenttia vuodessa, talouskasvu on surkeaa, eikä maa houkuttele ulkomaisia sijoittajia. Talouspolitiikka muuttuu avoimemmaksi ja oikeistolaisemmaksi, voitti vaalit kuka tahansa.

Työväen rakastama ja ylemmän keskiluokan vihaama Cristina Kirchner väistyy, koska on johtanut Argentiinaa jo kaksi virkakautta. Vahvimmin jatkumoa edustaa hänen tukemansa peronisti Daniel Scioli, joka sai esivaaleissa 38,4 prosentin kannatuksen. Buenos Airesin maakunnan kuvernööri Scioli on entinen kilpaveneilijä, joka menetti vuonna 1989 onnettomuudessa oikean käsivartensa.

"Scioli on kirchneristi, mutta hän on kertonut, keitä ottaisi hallitukseen, ja he ovat lähempänä Sciolia kuin Kirchneriä. Vaikka Scioli voittaisi, paljon muuttuu", Jastreblansky sanoo.

Päähaastajan, antiperonisti Macrin, kannatus oli esivaaleissa 24,3 prosenttia. Macri on liikemies, jonka poliittinen ura lähti nousuun jalkapalloseura Boca Juniorsin puheenjohtajana.

Peli ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella, jos voittaja saa 45 prosenttia äänistä tai 40 prosenttia kymmenen prosenttiyksikön erolla seuraavaan. Jälkimmäinen vaihtoehto on lähempänä muttei silti todennäköinen.

Toisella kierroksella marraskuun lopussa ratkaisisi peronistien jakautuminen Kirchnerien linjan puolesta ja vastaan. Esivaalien kolmas, 14,2 prosenttia äänistä saanut Sergio Massa, on peronisti mutta antikirchneristi. Korruption kitkijänä profiloitunut lakimies saattaa testamentata äänensä Sciolin sijasta liikkeen ulkopuolelle Macrille.

Suosikki Sciolin asema on vahvistunut alkuvuodesta, jolloin häntä tukeva Kirchner yhdistettiin hämärissä olosuhteissa tapahtuneeseen syyttäjä Alberto Nismanin kuolemaan.

Nismanin oli määrä todistaa oikeudessa Kirchneriä vastaan pommi-iskusta, joka tappoi 85 ihmistä juutalaisessa keskuksessa Buenos Airesissa vuonna 1994. Nismanin mukaan Kirchner oli neuvotellut Iranin kanssa, jotta sen epäilty osuus sivuutettaisiin tutkinnassa.

Syytteet hylättiin, ja seksipaljastukset sekä väitetyt kytkyt ulkomaisiin tiedustelutahoihin söivät Nismanin uskottavuutta.

"Se satoi suoraan Kirchnerin ja sitä kautta Sciolin laariin", tutkija Wigell sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat