Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hurrikaani vai "valtion tulva"?

Ulkomaat
 

Moni New Orleansissa vastustaa kiihkeästi sitä, että kymmenen vuoden takaista katastrofia kutsutaan hurrikaani Katrinaksi. Heidän mielestään oikea nimitys olisi "valtion tulva" (federal flood): se oli looginen seuraus rahanpuutteesta, virheistä ja piittaamattomuudesta, johon Yhdysvaltain armeijan insinöörit syyllistyivät suunnitellessaan liian heikot suojavallit.

"Elleivät suojavallit olisi pettäneet, Katrina olisi repinyt kattoja ja kastellut mattoja eivätkä vahingot olisi yltäneet sataan miljardiin dollariin", sanoo insinööri Harold Bosworth Jr., joka kuuluu vahinkoja tutkineeseen Levees.org-kansalaisjärjestöön ja on itsekin palvellut armeijan insinöörijoukoissa.

Sanomalehti The Times-Picayunen ympäristötoimittaja Mark Schleifstein laski, että suojavallit, padot ja aidat pettivät 56 paikassa eri puolilla New Orleansia. Vuonna 2006 The Times-Picayune palkittiin Pulitzerilla Katrinaa koskeneesta raportoinnista.

"Hurrikaani oli väline, jonka avulla tuho tapahtui. Kaksi kolmasosaa tulvasta oli seurausta suojavallien ja tulva-aitojen pettämisestä", Schleifstein sanoo.

Armeijan insinöörijoukot ovat myöntäneet virheensä, ja ne todettu syyllisiksi tulvaan myös oikeudessa.

Paikallisten suhtautumisessa näkyy yleinen epäluulo valtiota kohtaan. Kun Bosworthilta kysyy, miksi armeijan insinöörit tunaroivat, hänellä on yksinkertainen selitys.

"Tässä maassa kukaan, joka osaa tehdä mitään hyvin, ei mene valtiolle töihin."

Laura Saarikoski HS
New Orleans

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat