Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patricia-myrsky laantui iskeydyttyään Meksikoon

HS:n meteorologi kuvaili myrskyä silti poikkeukselliseksi

Ulkomaat
 
Näin hurrikaani syntyy
Näin hurrikaani syntyy
Katso, miten trooppisia hirmumyrskyjä muodostuu ja mistä niiden tuhoisuus riippuu. Grafiikka ja leikkaus Sofia Pusa, Boris Stefanov

Tuulennopeudeltaan läntisellä pallonpuoliskolla ennätyksellisen voimakkaaksi mitattu hirmumyrsky Patricia laantui lauantaina trooppiseksi matalapaineeksi.

Patricia-myrsky iski Meksikon länsirannikolle perjantai-iltana. Se aiheutti Meksikossa kovia sateita ja tulvia, mutta tuhot jäivät pelättyä pienemmiksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan kenenkään ei tiedetty loukkaantuneen myrskyssä lauantai-iltaan mennessä. Sanomalehti The Guardian kertoi, että Patrician tieltä evakuoitiin 50 000 ihmistä.

Helsingin Sanomien meteorologi Ilona Láng kuvaili hurrikaani Patriciaa laantumisesta huolimatta poikkeukselliseksi.

Ensinnäkin myrsky oli kehittynyt äärimmäisen nopeasti. Toiseksi sen keskuksessa oli poikkeuksellisen matala paine. Kolmanneksi Patricia oli äärettömän voimakas, varsinkin tuulennopeudeltaan, Láng sanoo.

"Koskaan aiemmin mittaushistoriassa trooppinen hirmumyrsky ei ole Tyynellämerellä voimistunut näin nopeasti kaikkein voimakkaimpaan myrskyluokkaan eli viitosluokan hirmumyrskyksi."

Hurrikaanien syntyyn vaikuttaa etenkin meriveden lämpötila. Tyynimeri on nyt 30–32-asteinen eli todella lämmin.

"Hurrikaani saa merestä ikään kuin polttoaineekseen lämpöä ja kosteutta. Siksi se kehittyi näin nopeasti näin voimakkaaksi", Láng kertoo.

Kovimmillaan tuulet puhalsivat 70–80 metriä sekunnissa. Lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa tuulten voimakkuus oli enää noin 13 metriä sekunnissa.

Edgard Garrido Reuters
Pojat leikkivät myrskytuulen kaataman puun juurella Unión de Tulassa Meksikossa.
Pojat leikkivät myrskytuulen kaataman puun juurella Unión de Tulassa Meksikossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat