Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä iskee Syyriassa kiivaammin kuin liittouma, mutta läpimurto on kaukana

Kolme viikkoa jatkunut Syyrian armeijan tukeminen ei ainakaan vielä ole johtanut läpimurtoon

Ulkomaat
 
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat olleet selvästi kiivastahtisempia kuin Yhdysvaltain johtaman liittouman iskut Irakissa ja Syyriassa. Venäjän tarjoama ilma-apu Syyrian armeijalle ei ole kuitenkaan tähän mennessä mullistanut asioita, arvioi kapteeni Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäjä käynnisti ilmaiskut Syyriassa syyskuun lopussa. Se sanoo iskevänsä jihadistijärjestö Isisiä ja muita "terroristijärjestöjä" vastaan, mutta käytännössä lähes 80 prosenttia iskuista on tehty Isisin hallitsemien alueiden ulkopuolelle, kertoi uutistoimisto Reuters tällä viikolla.

Kukkolan mukaan Venäjän päätavoitteena näyttää olevan tukea Syyrian hallitusta, joka yrittää parhaillaan vallata takaisin muille kapinallisryhmille kuin Isisille keväällä menettämiään alueita maan luoteisosissa.

"Ilmaiskujen tavoite on pönkittää Syyrian hallitusta ja luoda edellytykset jonkinlaisen tynkä-Syyrian syntymiselle."

Venäjän armeijan ja Syyrian sotaa tarkkailevien järjestöjen tietojen perusteella Venäjä tekee päivässä selvästi enemmän iskuja kuin Yhdysvaltojen johtama liittouma.

Kukkolan mukaan Venäjä aloitti noin 20–30 lennolla vuorokaudessa. Kun Syyrian johtama maaoperaatio käynnistyi lokakuun 7. päivänä, venäläislentojen määrä kasvoi jopa 80:een päivässä. Tällä viikolla on palattu takaisin 30–40 lentoon.

Yhdysvaltojen johtama liittouma tekee noin parikymmentä ilmaoperaatiota päivässä.

Liittouman ilmaoperaatiot Irakissa ja Syyriassa ovat jatkuneet jo yli vuoden. Pääosa iskuista tehdään Irakin puolella.

Onko liittouman ilmaoperaatio onnistunut tavoitteissaan?

Kukkolan mukaan liittouman ensimmäinen tavoite oli pysäyttää terroristijärjestö Isisin eteneminen. Tässä on onnistuttu.

Liittouma iskee Isisin kohteisiin Irakin armeijan, kurdijoukkojen ja iranilaisten aseryhmien tukena, kun ne pyrkivät valtaamaan alueita takaisin Isisiltä. Syyrian puolella liittouma iskee lähinnä Isisin tukitoimintoihin.

"Päivittäisestä paristakymmenestä iskusta vain muutama tehdään Syyrian puolelle. Syyriassa isketään Isisin tukitoimintoihin, kuten öljynjalostamoihin, koulutusleireihin ja asevarastoihin."

Venäjän ilmaoperaatio Syyriassa on jatkunut vasta runsaat kolme viikkoa. Kukkolan mukaan operaatio ei ole ainakaan vielä johtanut läpimurtoihin.

"Varmasti Venäjä on kyennyt heikentämään Luoteis-Syyriassa toimivien kapinallisjärjestöjen taistelukykyä. Mutta kun Syyrian armeijan ja iranilaisjoukkojen maahyökkäys käynnistyi, ne onnistuivat valtaamaan yllättävän pieniä maa-alueita."

Kukkolan mukaan maaoperaation yskiminen kertoo taisteluväsymyksestä ja moraalin puutteesta Syyrian armeijassa. Myös operaation johtaminen voi olla hankalaa, koska toimijoita on niin monia: Syyrian armeijan lisäksi iranilaisia joukkoja ja libanonilaisen äärijärjestön Hizbollahin taistelijoita.

"Näyttää siltä, ettei Syyria ainakaan vielä ole kyennyt hyödyntämään Venäjän tarjoamaa mahdollisuutta."

Kukkolan mukaan Venäjä käyttää Syyriassa vanhakantaisia ilma-aseita ja asejärjestelmiä, kun taas Yhdysvallat käyttää Irakin puolella selvästi modernimpaa aseistusta.

Syyrian maahyökkäyksen hidas eteneminen viittaa siihen, että Venäjä joutunee jatkamaan ilmaoperaatioitaan vielä pitkään, todennäköisesti kuukausia. Kukkolan mukaan Venäjä on varautunut tähän eikä sillä ole vaikeuksia ylläpitää huoltoketjua.

Jos Syyrian armeijan maahyökkäys ei Venäjän tarjoamasta ilmatuesta huolimatta onnistu, Venäjä joutunee pohtimaan samoja kysymyksiä kuin Yhdysvallatkin.

"Jos liittolaisten maajoukot eivät onnistu, pitääkö sitten tuoda omat?"

Tähän Venäjällä tuskin on halua, vaikka kykyä voi ollakin, Kukkola arvioi. Huonot muistot 1980-luvun Afganistanista pitänevät Kremlin varpaillaan.

Lauantaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vihjasi, että Venäjä voisi olla valmis antamaan ilmatukea Syyrian kapinallisille taistelussa Isisiä vastaan.

Lavrov sanoi myös, että maassa pitäisi järjestää vaalit. Syyrian kapinalliset epäilivät, että vaalien tarkoitus olisi vain pitää presidentti Bashar al-Assad vallassa.

Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat