Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orleans muistuttaa yhä enemmän Venetsiaa – Lousianan rannikosta katoaa jalkapallo­kentän verran tunnissa

Kymmenen vuotta hurrikaani Katrinan jälkeen kaupunki on varautunut pahimpaan

Ulkomaat
 
Tulvavahinkoja korjataan yhä New Orleansissa hurrikaani Katrinan jälkeen
Tulvavahinkoja korjataan yhä New Orleansissa hurrikaani Katrinan jälkeen
Carl Henderson pääsee muuttamaan takaisin kotiin kiitospäiväksi. Toimittaja: Laura Saarikoski HS, kuvaaja: Dermot Tatlow

Vettä oli kadulla puoliväliin auton takarengasta, kun Carl Henderson peruutti pihaltaan ja ajoi äitinsä luo. Hän luuli palaavansa kotiin parin päivän kuluttua kuten yleensä rankkasateiden aiheuttamien tulvien jälkeen.

"Siitä on nyt kymmenen vuotta. Toivon, että pääsen kotiin täksi kiitospäiväksi", Henderson, 65, kertoo kotinsa kuistilla New Orleansin keskustassa.

Hendersonin kellertävässä puutalossa häärii joukko vapaaehtoisia. He työskentelevät St. Bernard Project -järjestölle, joka on korjannut yli 600 hurrikaani Katrinan tuhoamaa taloa.

Kuistilla parikymppinen nainen opettelee käyttämään sirkkeliä, jolla katkotaan lattialevyjä.

"Tämähän toimii kuin prosciuttoleikkuri", hän sanoo ilahtuneena.

Hurrikaani Katrina iski 29. elokuuta 2005. Se ei ollut ennätysmyrsky mutta nostatti merenpintaa ennätyskorkeuksiin.

New Orleansin kohtaloksi koitui sijainti lähellä merta Mississippijoen ja suuren Pontchartrainjärven välissä. Järven pinta nousi myrskytuulten vuoksi kaksi metriä. Lisäksi tuulet ajoivat kohonnutta merivettä rahtilaivakanaalia pitkin Meksikonlahdelta kaupungin keskustaan.

Kun vesi tulvi keskustan läpi virtaaviin kanaaleihin, liian heikot ja vielä keskeneräiset suojavallit pettivät. Osin merenpinnan alapuolella sijaitseva New Orleans muuttui vesihaudaksi, jossa kuoli noin 1 700 ihmistä.

"Kymmenen päivää myrskyn jälkeen kaupunki haisi niin pahasti ruumiilta, että meidän oli lähdettävä", Henderson kertoo.

Henderson muutti vaimonsa ja lapsiensa kanssa Oklahomaan. Myöhemmin perhe sai vakuutuksesta ja valtion avustusrahastosta 77 000 dollaria (68 000 euroa) talonsa kunnostamiseksi. Remonttiyhtiö otti rahat ja häipyi. Siksi Hendersonin talossa hääräävät nyt vapaaehtoiset.

Tämä on New Orleansissa tavallinen tarina – ja yksi selitys sille, miksi niin monet autiotalot tuijottavat yhä ohikulkijoita mustilla ikkuna-aukoillaan.

80-vuotias Luigi Geremia kertoo taloyhtiönsä saaneen valtiolta 30 000 dollarin (26 000 euron) korjausrahat. Nekin katosivat remonttiyrittäjän mukana. Geremian tuttavat panivat kuitenkin yrittäjän maksamaan takaisin.

"Heillä on yhteyksiä. Perheyhteyksiä. Me olemme italialaisia, ymmärräthän", Geremia sanoo nauraen.

Dermont Tatlow
New Orleansin katukuvaa hallitsevat kuolemaan ja voodoohon sekä ranskalaiseen ja espanjalaiseen kulttuuriin liittyvät teemat.
New Orleansin katukuvaa hallitsevat kuolemaan ja voodoohon sekä ranskalaiseen ja espanjalaiseen kulttuuriin liittyvät teemat.

New Orleans on tunnettu korruptiosta ja mafiasta. Vielä kuuluisampi se on kuitenkin takorautaparvekkeista, karnevaalista, jazzista ja voodoosta. 297-vuotias kaupunki on kuin hieman elähtänyt mutta hurmaava kurtisaani, joka lisää pakkelia eilisen päälle ja jatkaa juhlimista valomerkistä välittämättä.

Hurrikaanin jälkeen New Orleansista muutti pois parisataatuhatta ihmistä. Sisään tulvi apujoukkoja ja valtion rahaa, jolla oli määrä varautua seuraavaa tulvaa varten – sellainen näyttää ilmastonmuutoksen takia väistämättömältä.

Ilmastonmuutos ei aiheuta hurrikaaneja, mutta se vahvistaa niiden tuhovoimaa. Kun merien pinta ja lämpötila nousevat, myrskytuulet ja sateet voimistuvat. Katrinan jälkeen Yhdysvalloissa alkoi kiivas keskustelu ilmastonmuutoksesta, jonka torjuminen on presidentti Barack Obaman tärkeimpiä tavoitteita.

Dermot Tatlow
New Orleansin keskustassa näkyy vielä paljon hurrikaanin tuhoamia autiotaloja. Parisataatuhatta ihmistä jätti kaupungin katastrofin jälkeen.
New Orleansin keskustassa näkyy vielä paljon hurrikaanin tuhoamia autiotaloja. Parisataatuhatta ihmistä jätti kaupungin katastrofin jälkeen.

Armeijan insinöörijoukkojen tiedottaja René Poché kolistelee metalliportaita ylös valtavalle pumppuasemalle, joka rakennettiin Katrinan jälkeen 17. kadun kanaalin ja Pontchartrainjärven väliin. Tämä on etuvartioasema, jos Katrinan kaltainen myrsky iskee kaupunkiin.

"New Orleans on paljon paremmin varautunut kuin kymmenen vuotta sitten", Poché sanoo ja viittoo valtaviin rautaportteihin, jotka sulkevat virtauksen järven ja keskustan kanaalin välillä.

Jos New Orleansiin sataa rajusti, vesi kerätään uusiin viemäreihin, "joita pitkin mahtuisi ajamaan koulubussilla", Poché sanoo. Sieltä vesi pumpataan takaisin järveen uusien pumppuasemien kautta, joista tehokkain tyhjentäisi olympia-altaan viidessä sekunnissa.

Toisin kuin ennen suojavallit on juntattu syvälle maahan. Lisäksi kaupungin itäpuolelle on rakennettu liki kolme kilometriä pitkä aallonmurtaja, joka estää myrskyssä noussutta vettä iskemästä rannikkoon.

Uusiin rakennelmiin on käytetty Katrinan jälkeen yhteensä 14,5 miljardia dollaria (12,8 miljardia euroa).

Hurrikaani on kuitenkin vain yksi vaara, johon New Orleans joutuu varautumaan. Vakavampi uhka on, että Louisianan viranomaiset arvioivat merenpinnan nousevan 0,5–1,5 metriä vuoteen 2100 mennessä.

"Kun New Orleansille suunniteltiin Katrinan jälkeen uutta suojajärjestelmää, käytettiin vuoden 2000 ennusteita. Nyt tiedämme, että merenpinta voi nousta enemmän jäätiköiden sulamisen takia", sanoo The Times-Picayune -lehden ympäristötoimittaja Mark Schleifstein.

Samaan aikaan kun merenpinta nousee, Louisianan rannikko vajoaa. Vajoaminen johtuu mannerlaatan liikkeestä ja siitä, että öljy-yhtiöt pumppaavat öljyä ja kaasua rannikon alta. Seurauksena Louisianan rannikko kutistuu jalkapallokentän verran tunnissa, sanoo osavaltion tulvahallinnon tiedotuspäällikkö Chuck Perrodin.

Tilannetta pahentaa eroosio. Mississippijokea on vallitettu tulvien estämiseksi 1930-luvulta lähtien. Vallien takia joen tuoma liete ja hiekka eivät enää pääse kerrostumaan penkereille ja kasvattamaan suistoa vaan meri nuolee maata pois.

"Aiemmin suiston suomaa toimi puskurina, johon mereltä tulevat hirmumyrskyt iskivät. Nyt myrskyt pääsevät avointa vettä pitkin lähemmäs New Orleansia", Perrodin sanoo.

Dermot Tatlow
Vesi nousi Carl Hendersonin talon ulko-oven yläosaan asti, ja hän menetti kaiken hääkuvista lähtien. Henderson pääsee takaisin kotiinsa marraskuussa, yli 10 vuotta tulvan jälkeen.
Vesi nousi Carl Hendersonin talon ulko-oven yläosaan asti, ja hän menetti kaiken hääkuvista lähtien. Henderson pääsee takaisin kotiinsa marraskuussa, yli 10 vuotta tulvan jälkeen.

Voiko sitten sanoa, että New Orleans on kymmenen vuotta Katrinan jälkeen turvassa?

Kyllä ja ei, vastaa René Poché. Linnoitus on vahvempi kuin ikinä aiemmin, mutta nouseva vesi, laskeva maa ja vetäytyvä rannikko ovat kavalia vastustajia.

Pochén mukaan New Orleansin tulvavalleja joudutaan korottamaan kymmenen vuoden kuluttua merenpinnan nousun takia. Joen valleihin myös rakennetaan aukkoja, joiden kautta lietettä ja maata ohjataan kaupunkia suojaaviin paikkoihin.

New Orleans muistuttaakin yhä enemmän Venetsiaa: veteen vajoavaa kaupunkia, jossa karnevaalit jatkuvat ja musiikki soi kuin Titanicin kannella. Mutta aivan kuten Venetsiassa se on osa kaupungin viehätystä.

Lierihattunsa alla Melanie Zetzer ennustaa tulevaisuutta tarotkorteista ranskalaiskortteleissa, jotka rakennettiin 1700–1800-luvuilla. Mitä mieltä hän on kaupungin kohtalosta?

Zetzer tutkii kortteja tiukasti. "New Orleans on ollut 300 vuotta onnekas, ja korttien mukaan onni jatkuu vastaisuudessakin."

Hän huitaisee kortit syrjään. "Olen eri mieltä. Uskon ilmastonmuutokseen. Lapsikin tajuaa, että pian kaupunkia ei enää ole. Mutta juuri väistämätön tuho tekee New Orleansista erityisen."

Näin hurrikaani syntyy
Näin hurrikaani syntyy
Katso, miten trooppisia hirmumyrskyjä muodostuu ja mistä niiden tuhoisuus riippuu. Grafiikka ja leikkaus Sofia Pusa, Boris Stefanov

Dermot Tatlow
17. kadun kanaalin tulvavalli oli yksi niistä, jotka pettivät veden painosta kymmenen vuotta sitten. Nyt paikalla on uusi pato ja pumppuasema.
17. kadun kanaalin tulvavalli oli yksi niistä, jotka pettivät veden painosta kymmenen vuotta sitten. Nyt paikalla on uusi pato ja pumppuasema.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat