Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jordania ja Israel sopuun pyhästä paikasta – Jerusalemin Temppelivuorelle videovalvonta

Ulkomaat
 
AMMAR AWAD / Reuters
Mies seisoi Temppelivuoren Kalliomoskeijan edustalla perjantaina.
Mies seisoi Temppelivuoren Kalliomoskeijan edustalla perjantaina. Kuva: AMMAR AWAD / Reuters

Israel ja Jordania ovat päässeet yksimielisyyteen keinoista, joilla pyritään vähentämään jännitteitä Jerusalemin Temppelivuoren ympärillä.

Huhumylly muslimien ja juutalaisten pyhänä pitämän Temppelivuoren – muslimien mukaan Haram al-Sharifin – ympärillä on lietsonut levottomuutta ja väkivaltaisuuksia lokakuun alusta alkaen.

Sopupakettiin sisältyy muun muassa ympärivuorokautisen videovalvonnan järjestäminen Temppelivuorelle sekä Israelin antama vahvistus siitä, että Temppelivuoren uskonnollinen hallinta säilyy Jordanialla.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi asian tiimoilta palestiinalaisten johtajan Mahmud Abbasin ja Jordanian kuninkaan Abdullahin Jordanian pääkaupungissa Ammanissa lauantaina. Tapaamisen jälkeen Kerry sanoi, ettei Israelilla ole suunnitelmia muuttaa vallitsevaa tilaa pyhällä paikalla.

"Olen tyytyväinen siitä, että [Israelin] pääministeri [ Benjamin ] Netanjahu on vahvistanut Israelin lupauksen olla muuttamatta status quota Temppelivuorella eli Haram al-Sharifilla niin sanoin kuin teoin", Kerry sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän ylisti Jordanian kuninkaan Abdullahin ehdotusta, että paikalle järjestettäisiin ympärivuorokautinen videovalvonta. Kerryn mukaan Netanjahu on hyväksynyt "erinomaisen ehdotuksen".

Väkivaltaisuudet ovat leimahtaneet viime viikkoina lyhyen rauhallisemman kauden jälkeen Israelissa, Jerusalemissa, miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa. Levottomuuksien yksi lähde on palestiinalaisten suuttumus siitä, että he kokevat juutalaisten loukkaavan Haram al-Sharifilla sijaitsevaa al-Aksan moskeijaa. Paikka on muslimeille kolmanneksi pyhin.

Palestiinalaisten keskuudessa on levinnyt huhuja, että Israel pyrkisi ottamaan pyhän paikan tiukemmin hallintaansa, minkä Israelin hallitus on kiistänyt.

Juutalaisten mukaan paikalla sijaitsi juutalaisten ensimmäinen temppeli eli Salomon temppeli. Se on siis juutalaisillekin pyhä paikka.

Jotkut äärijuutalaiset ovat vaatineet temppelin rakentamista uudelleen, mikä käytännössä tarkoittaisi al-Aksan tuhoamista. Palestiinalaisten mukaan äärijuutalaiset ovat provosoineet muslimeja käymällä rukoilemassa al-Aksan moskeijassa. Monien juutalaisten uskonoppineiden mukaan rukoileminen Temppelivuoren nykyisellä alueella ei ole soveliasta.

Temppelialueen uskonnollinen hallinta on pitkään kuulunut Jordanialle. Käytännössä aluetta hallitsee Israel, joka on miehittänyt Itä-Jerusalemia ja Länsirantaa vuoden 1967 sodasta alkaen.

Kerryn mukaan tekninen ryhmä järjestää pian tapaamisen videovalvonnan järjestämiseksi. Vielä ei ole kuitenkaan päätetty sitä, kuka käytännössä hoitaisi videovalvonnan.

Nimettömänä pysynyt israelilainen virkamies kertoi Reutersille, että Israel haluaa paikalle videovalvonnan todistaakseen, ettei se halua muuttaa pyhän paikan status quota.

"Haluamme osoittaa, etteivät provokaatiot tule Israelin puolelta", hän sanoi.

Kerryn mukaan videovalvonta voisi lieventää jännitteitä, koska se voisi auttaa kitkemään provosoivaa käytöstä pyhällä pidetyllä paikalla.

Lokakuun alusta alkaen ainakin kahdeksan israelilaista on kuollut ja kymmeniä haavoittunut palestiinalaisten tekemissä puukkoiskuissa.

Hyökkääjät mukaan laskien noin viisikymmentä palestiinalaista on kuollut levottomuuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat