Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian presidentti al-Assad halukas asettumaan ehdolle presidentin­vaaleissa

Ulkomaat
 
Alexei Druzhinin / Reuters
Syyrian presidentti Bashar al-Assad keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa tiistaina 20. lokakuuta.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa tiistaina 20. lokakuuta. Kuva: Alexei Druzhinin / Reuters

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on halukas järjestämään parlamentti- ja presidentinvaalit ja valmis asettumaan itsekin ehdokkaaksi, venäläinen kansanedustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina.

"Hän on valmis järjestämään vaalit kaikkien niiden poliittisten voimien kanssa, jotka haluavat Syyrian kukoistavan", Damaskoksessa al-Assadin tavannut Alexander Jušenko sanoi.

Assad oli sanonut olevansa valmis osallistumaan presidentinvaaleihin, "jos kansa ei vastusta sitä", Jušenko lisäsi. Hän oli keskustellut al-Assadin kanssa puolitoista tuntia tapaamisessa, johon osallistui myös muita venäläisiä poliitikkoja.

Jušenko on kommunistipuolueen jäsen. Hän painotti sitä, että al-Assad on valmis keskustelemaan perustuslakiuudistuksesta ja vaaleista sen jälkeen kun Syyria on "vapautettu" Isis-järjestön jihadisteista.

Uutistoimisto Reutersille Damaskoksessa puhunut venäläinen kansanedustaja Sergei Gavrilov sanoi, että hänen mielestään al-Assad piti ensisijaisena päämääränään taistelua terrorismia vastaan. Vasta tämän jälkeen parlamenttivaalit ja presidentinvaalit tulevat kysymykseen.

Al-Assadin lausunnon odotetaan ärsyttävän lännen tukemia kapinallisia, Yhdysvaltoja ja sunnienemmistöisiä arabimaita, jotka ovat vaatineet al-Assadin syrjäyttämistä. Syyrian oppositioryhmien ja länsivaltojen näkemyksen mukaan al-Assad on syyllistynyt julmuuksiin syyrialaisia kohtaan ja on sisällissodan tärkein syyllinen. Hänen epäillään muun muassa käyttäneen kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan.

Syyrian nykyhallinnon tärkein tukija Venäjä on korostanut, että al-Assadin kohtalosta päättää Syyrian kansa.

Syyriassa pidettiin sisällissodan keskellä ensimmäiset monen ehdokkaan presidentinvaalit 2014. Tuolloin Bashar al-Assad valittiin presidentiksi 88,7 prosentin äänisaaliilla. Monet maat arvostelivat sitä, että vaalit pidettiin sisällissodan keskellä eivätkä miljoonat sotaa paenneet syyrialaiset kyenneet äänestämään niissä.

Venäjä on pyrkinyt viime viikkoina kohottamaan profiiliaan poliittisen ratkaisun tuojana Syyrian kriisiin. Venäjä käynnisti syyskuun lopussa Syyriassa ilmaiskut, joissa se on tukenut Syyrian hallituksen joukkoa maataistelussa eri kapinallisryhmiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat