Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jordania ja Israel sopivat Temppelivuoren valvonnasta

Vuorelle järjestetään muun muassa videovalvonta

Ulkomaat
 

Israel ja Jordania pääsivät viikonloppuna yksimielisyyteen keinoista, joilla pyritään vähentämään jännitteitä Jerusalemin Temppelivuoren ympärillä.

Huhumylly muslimien ja juutalaisten pyhänä pitämän Temppelivuoren – muslimien mukaan Haram al-Sharifin – ympärillä on lietsonut levottomuutta ja väkivaltaisuuksia lokakuun alusta lähtien.

Sopuun liittyy muun muassa ympärivuorokautisen videovalvonnan järjestäminen Temppelivuorelle ja Israelin antama vahvistus, että Temppelivuoren uskonnollinen hallinta säilyy Jordanialla.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi lauantaina palestiinalaisten johtajan Mahmud Abbasin ja Jordanian kuninkaan Abdullahin Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Tapaamisen jälkeen Kerry sanoi, ettei Israelilla ole suunnitelmia muuttaa vallitsevaa tilaa pyhällä paikalla.

Kerry ylisti kuningas Abdullahin ehdotusta, että paikalle järjestettäisiin ympärivuorokautinen videovalvonta. Kerryn mukaan Netanjahu on hyväksynyt "erinomaisen ehdotuksen".

Väkivaltaisuudet ovat leimahtaneet viime viikkoina lyhyen rauhallisemman kauden jälkeen Israelissa, Jerusalemissa, miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa.

Tieto sovusta ei rauhoittanut sunnuntaina Israelin ja Länsirannan tilannetta. Kaksi israelilaista loukkaantui sunnuntaina puukotusiskuissa, kertoi uutistoimisto AFP. Israelin poliisi ilmoitti ampuneensa iskusta epäillyn 17-vuotiaan palestiinalaisnaisen.

Levottomuuksien yksi lähde on palestiinalaisten suuttumus siitä, että he tuntevat juutalaisten loukkaavan Haram al-Sharifilla sijaitsevaa al-Aqsan moskeijaa. Paikka on muslimeille kolmanneksi pyhin.

Palestiinalaisten keskuudessa on levinnyt huhuja, että Israel pyrkisi ottamaan pyhän paikan tiukemmin hallintaansa. Israelin hallitus on kiistänyt tämän.

Juutalaiset uskovat, että paikalla on sijainnut juutalaisten ensimmäinen temppeli eli Salomon temppeli. Se on siis juutalaisillekin pyhä paikka. Jotkut äärijuutalaiset ovat vaatineet temppelin rakentamista uudelleen, mikä tarkoittaisi käytännössä al-Aqsan tuhoamista.

Äärijuutalaiset ovat palestiinalaisten mukaan provosoineet muslimeja käymällä rukoilemassa al-Aqsan moskeijassa.

Temppelialueen uskonnollinen hallinta kuuluu Jordanialle. Käytännössä aluetta hallitsee Israel, joka on miehittänyt Itä-Jerusalemia ja Länsirantaa vuodesta 1967 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat