Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Berliinin-veteraani tulee takaisin

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.
Christian T. Jørgensen
Berliini houkuttelee paikalle runsaasti ulkomaalaisia muun muassa siksi, että sen kulttuuritarjonta on runsasta ja kirjavaa.
Berliini houkuttelee paikalle runsaasti ulkomaalaisia muun muassa siksi, että sen kulttuuritarjonta on runsasta ja kirjavaa. Kuva: Christian T. Jørgensen

Tunnen Berliinin kahdelta asumiskerralta. Olen kertaalleen muuttanut kaupungista Suomeen ja siten ollut Berliinin-veteraani, jollaisista HS:n sunnuntaisivuilla kerrottiin runsas viikko sitten.

Ensimmäisellä kerralla, vuosina 2011–2012, olin opintovapaalla. Tämä toinen Berliinin-kerta on erilainen: olen töissä.

Jännittävien kulttuuritapahtumien kaupungista on tullut myös paikka, jossa Saksan hallitus istuu linjaamassa pakolaispolitiikkaansa.

Viimeksi söin kerta toisensa jälkeen iltapäivällä aamiaista Prenzlauer Bergissä, nyt hörpin mineraalivettä valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen tiedotustilaisuudessa.

Kyllä, ensimmäisen kerran jälkeen kaipasin samoja asioita kuin muutkin Berliinin-veteraanit Suomeen palattuaan. Siihen tottuu, että ruokaa ja juomaa – alkoholitonta tai alkoholipitoista – saa mihin kellonaikaan tahansa viidellä eurolla.

Taidetta on tarjolla joka päivä aamusta seuraavaan aamuun: hyvää ja huonoa, keskinkertaista ja mahtavaa. Kulttuuritarjonta venyy performansseista jazzin kautta iskelmään, ja on vaikea nimetä viikkoa, jolloin Berliinissä ei ole jonkin maailmankolkan elokuvia esittelevää filmifestivaalia.

Jos tukka sattuu olemaan jonakin päivänä pystyssä tai rillit huurussa, kukaan ei nostele metrossa kulmakarvojaan. Lähtöoletus on, että jokainen tyyli on hyvä tyyli. Jokainen mielipide ansaitsee tulla kuulluksi, ainakin kerran. Ihmiset ovat kotoisin kaikkialta maailmasta.

Kun sitten puolentoista Suomen-vuoden jälkeen palasin tammikuussa 2014 Berliiniin työn merkeissä, kaupunkini oli erilainen.

Täytyi tutustua sen vakaviin puoliin.

Arjen eläminen aikuisten huvipuistossa on kuin Painonvartijoissa. Saat napata herkkupaloja, mutta kohtuudella.

Myös berliiniläisen täytyy huolehtia sairausvakuutuksesta, veroista ja yöunesta.

Itse kaupunki muuttuu myös.

Olenkin käynyt kymmeniä keskusteluja siitä, miten asuntojen vuokrat kallistuvat, pho-keitot kallistuvat ja alkuperäisasukkaat joutuvat muuttamaan maksukykyisten startup-työntekijöiden aallon alta itäiseen lähiöön Marzahniin. Taidetta tekemällä on hankalaa tienata vuokrarahoja.

Berliinissä vuosia asuneilla on silloin tällöin tapana puhua kokemuksistaan syvällä rintaäänellä ja hymyillä juuri tulleiden Berliinin-kuherruskuukaudelle äidillisesti.

Kyllä, olen itsekin saanut tarpeekseni pyörällä väärään suuntaan ajavista poplarihipstereistä.

Kyllä, joskus tekee mieli pitää luento siitä, että kuherruskuukausikin loppuu, ja ehdottaa saksan kielen alkeiden opiskelua.

Hermojen kiristyessä olen ottanut tavaksi leikkiä ajatusleikkiä: mitä jos näitä vuoden tai kahden Berliinin-kävijöitä ei yhtäkkiä olisikaan istuskelemassa kahviloissaan?

Kaupunki menettäisi perusolemuksensa, muutoksen.

Kuka sitä sitten uudistaisi?

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat