Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puolustusvoimien uusi komentaja: "Venäjän tapa toimia on provokatiivinen"

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsin uusi puolustusvoimien komentaja Micael Bydén nousi tehtäväänsä ilmavoimien komentajan paikalta. Bydén vierailee tänään maanantaina Helsingissä.
Ruotsin uusi puolustusvoimien komentaja Micael Bydén nousi tehtäväänsä ilmavoimien komentajan paikalta. Bydén vierailee tänään maanantaina Helsingissä. Kuva: Magnus Laupa

Kylmä sota jylläsi kovimmillaan, kun Ruotsin puolustusvoimien uusi komentaja Micael Bydén astui asepalvelukseen 18-vuotiaana alokkaana.

Oli vuosi 1982, ja venäläinen sukellusvene U-137 oli edellisenä vuonna ajanut karille kaikkien pällisteltäväksi Karlskronan saaristossa.

Itä oli ilmiselvästi Ruotsin suurin sotilaallinen uhka.

"Tuntuma on taas melko samanlainen kuin niinä aikoina, joina kasvoin puolustusvoimissa", sanoo lokakuun alussa tehtävässään aloittanut Bydén HS:n haastattelussa Tukholmassa.

Hänen mielestään on turhaa puhua uudesta kylmästä sodasta. Lähiympäristön kehitystä on silti syytä seurata erittäin tarkkaan.

Mikä on nykyisin Ruotsin suurin uhka?

"Seuraamme kehitystä ympäristössämme hyvin tarkasti, ja silloin kyse on ennen muuta Venäjästä ja Venäjän toimista lähialueilla", Bydén sanoo.

"Kyseessä ei tarvitse olla suora uhka, mutta Venäjän tapa toimia on provokatiivinen ja lähestyy yhteentörmäyksiä eri tavoin."

Kuka?

Kokemusta Afganistanista ja Yhdysvalloista

 Micael Bydén (s. 1964) aloitti Ruotsin puolustusvoimien komentajana lokakuun alussa. Hän siirtyi tehtävään ilmavoimien komentajan paikalta.

 Aloitti työnsä puolustusvoimissa 1985. Suoritti asepalveluksen 1982 Älvsborgin rannikkotykistössä.

 Työskennellyt sotilasuransa aikana muun muassa Afganistanissa ja Yhdysvalloissa.

 Naimisissa, kolme lasta. Harrastaa juoksemista ja muuta kuntoilua.

 Nimityksen yhteydessä huomiota herätti se, että Bydén ohitti joitakin korkeamman sotilasarvon kandidaatteja. Hän oli sotilasarvoltaan kenraalimajuri ja sai nyt kenraalin arvon.

Tänään maanantaina uusi komentaja vierailee Helsingissä. Agendalla on luonnollisesti maiden välinen syventyvä puolustusyhteistyö. Tapaamisia on tiedossa presidentti Sauli Niinistön, puolustusministeri Jussi Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin kanssa.

Bydén ja Lindberg ovat molemmat entisiä maidensa ilmavoimien komentajia ja jonkin verran tuttuja. Vastedes yhteistyö on läheistä.

Suomi ja Ruotsi kertoivat viime helmikuussa, että maat luovat valmiuden toimia yhdessä myös "rauhanajan ulkopuolella" – kansankielellä konflikteissa ja sodassa.

Se tarkoittaa muun muassa, että maat valmistautuvat käyttämään toistensa laivasto- ja lentotukikohtia. Tämä voi alkaa jo aivan lähiaikoina. Lisäksi muun muassa ilmavalvontatietoa jaetaan ja harjoittelutoiminta on entistä tiiviimpää.

Varsinaisesta puolustusliitosta poliitikot eivät ole halunneet puhua, mutta käytännön mahdollisuuksia ollaan silti luomassa.

Olisiko puolustusliitosta Suomelle ja Ruotsille etua?

"Syventyvästä sotilaallisesta yhteistyöstä on ehdottomasti hyötyä, mutta kysymys muodollisesta puolustusliitosta on toissijainen", Bydén sanoo.

"Voimme viedä yhteistyötämme hyvin pitkälle, mutta se tapahtuu askel askeleelta. Tarvitsemme poliittista ohjausta ja poliittisia päätöksiä. On olemassa juridisia esteitä, joiden yli emme pääse yksin."

Samalla kun yhteistyötä kehitetään, taustalla on myös kysymys sotilasliitto Naton mahdollisesta jäsenyydestä.

Ruotsin nykyhallitus on linjannut selvästi, ettei se hae sotilasliiton jäsenyyttä. Suomi ei sulje ovea yhtä tiukasti. Naton kannatus on silti kasvanut Ruotsissa, ja porvarioppositio on löytänyt aiemmasta poiketen yhtenäisen linjan sotilasliiton kannattamisesta.

Bydén toteaa, että Nato-jäsenyys vaikuttaisi turvallisuuteen yhdellä selvällä tavalla.

"Mukaan menevä maa saa nauttia turvallisuudesta, jota ei ole, ellei ole jäsen. Se etu on mailla, jotka liittyvät", hän sanoo ja viittaa Nato-maiden keskinäisiin turvatakuisiin.

Bydén korostaa silti, ettei hän aio ottaa läpikotaisin poliittiseen asiaan henkilökohtaista kantaa. Suomen ja Ruotsin läheinen yhteistyö on Bydénin arvion mukaan selvää.

"Olen varma, että kysymyksestä käydään läheistä keskustelua maidemme välillä, eikä siitä seuraa yllätyksiä, jos toinen maa valitsee tuon tien."

Ruotsissa Bydénin harteilla on raskas taakka. Vuoden 2009 puolustusvoimauudistusta, jolla asevelvollisuus jäädytettiin, on arvosteltu laajasti. Säästöt ovat kurittaneet puolustusvoimia, ja muun muassa henkilöstöstä ja puolustusmateriaaleista on ollut puutetta.

Tilanteen kärjistyttyä Itämerellä poliitikot lupasivat puolustusvoimille seuraaviksi viideksi vuodeksi runsaat miljardi euroa lisärahoitusta. Samalla katse kääntyy taas kohti oman maan rajoja. 2000-luvulla Ruotsi on keskittänyt puolustuksensa kriisinhallintaan ulkomailla.

Rajojen puolustus on asia, josta Bydénin edeltäjä Sverker Göranson muistetaan elävästi. Hän loi ruotsin kieleen uudissanan enveckasförsvar, viikon puolustus.

Göranson totesi vuoden 2012 lopulla, että Ruotsin silloiset puolustusvoimat olisivat kyenneet puolustamaan rajoja sotilaalliselta hyökkäykseltä yksin vain viikon ajan, vaikka hyökkäys olisi vain rajattu.

Kuinka monesta viikosta on kyse Bydénin laskuissa?

"Jos maalaamme saman kuvan kuin silloin, minulla ei ole mitään syytä kyseenalaistaa sitä, mitä hän sanoi."

Bydénin mielestä kysymys on kuitenkin epäolennainen. Göranson antoi haastattelulausuntonsa muutama vuosi sitten, ja Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen tilanne on nyt toinen kuin tuolloin.

Kyse on hybridisodankäynnistä: hyökkäyksistä, joita on vaikea tunnistaa ja joista on vaikea nähdä olevansa iskun kohteena.

"Sotilaallisen hyökkäyksen uhka Ruotsia kohtaan on edelleen vähäinen."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat