Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi kiristää välejä Länsi-Balkanilla

Slovenia vaati Kroatiaa lopettamaan hallitsemattoman turvapaikanhakijoiden kuljetuksen rajalle

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger Reuters
Slovenian poliisi ohjasi Itävallan rajaa kohti käveleviä turvapaikanhakijoita Šentiljin kylässä sunnuntaina.
Slovenian poliisi ohjasi Itävallan rajaa kohti käveleviä turvapaikanhakijoita Šentiljin kylässä sunnuntaina. Kuva: Leonhard Foeger Reuters

Tunnelmat eivät vaikuttaneet lupaavilta, kun kymmenen EU-maan sekä Serbian, Albanian ja Makedonian johtajat kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin ratkomaan pakolaiskriisiä.

Osallistujat syyttelivät toisiaan turvapaikanhakijoiden kuljettamisesta naapurimaiden rajoille. Lisäksi he arvostelivat toimintasuunnitelmaa, jonka EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli laatinut välittömistä toimista.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on vain mukava sunnuntai-iltapäivän keskustelu", sanoi Kroatian pääministeri Zoran Milanović saapuessaan kokoukseen. Hänen mukaansa kokouksen olisi pitänyt keskittyä ongelman ratkaisemiseen Kreikan ja Turkin rajalla, ei Länsi-Balkanin kauttakulkumaissa.

Myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras valitteli sitä, ettei kokoukseen ollut kutsuttu Turkin edustajaa.

"Jos ei ole sopua ensimmäisen saapumismaan kanssa, on vaikea löytää ratkaisua."

Poikkeuksellisella kokoonpanolla järjestetyn kokouksen tarkoituksena oli hillitä turvapaikanhakijoiden virtaamista Eurooppaan ja saada toisiaan syyttelevät Balkanin maat tekemään yhteistyötä. Kokous pohti muun muassa 400 rajavalvojan lähettämistä Sloveniaan, jonne turvapaikanhakijat ovat alkaneet suunnata Unkarin suljettua rajansa.

Kahden miljoonan asukkaan Sloveniaan on saapunut viimeksi kuluneiden kymmenen päivän aikana yli 60 000 ihmistä, yhtenä päivänä jopa 13 000.

Slovenian pääministerin Miro Cerarin mukaan tämä vastaa samaa kuin jos Saksaan saapuisi puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa yhdessä päivässä.

"Tämä on täysin kestämätöntä", Cerar sanoi.

Hän syytti naapurimaata Kroatiaa turvapaikanhakijoiden kärräämisestä Slovenian rajalle varoittamatta ja sanoi odottavansa naapurilta parempaa, EU:n arvojen mukaista yhteistyötä.

"Odotan, ettei Kroatia lähetä ihmisiä Sloveniaan tarkoituksella hallitsemattomasti, ilmoittamatta meille, missä voimme heitä odottaa, vain työntämällä heidät rajan jokiin nälkäisinä, väsyneinä."

Myös Makedonia odotti parempaa tiedottamista rajanaapuriltaan Kreikalta turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat maiden rajalle. Kokouksen päätöslauselmaluonnoksessa osallistujat sopivatkin, että turvapaikanhakijoiden kuljettaminen naapurimaiden rajoille on lopetettava, jos naapuri ei sitä hyväksy. Periaatteen hyväksymisestä ei kuitenkaan ollut varmuutta.

"En ole vakuuttunut, että saamme aikaan jotain, mikä auttaa välittömästi. Olen kuitenkin vakuuttunut, että ainakin ymmärsimme toisiamme ja että olemme valmiita toimimaan yhdessä tulevaisuudessa sekä ylittämään kaikki kiistat ja syyttelypelin", kuvaili Serbian pääministeri Aleksandar Vučić kokouksen laihoja tuloksia päämiesten keskustelun jälkeen ennen illalliselle siirtymistä.

Monien katseet kääntyivät kokouksessa jälleen Kreikkaan, jonka kautta suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu Eurooppaan. Kokouksessa keskusteltiin jälleen siitä, miten Kreikkaa autetaan rajojen valvonnassa ja tulijoiden rekisteröinnissä. Päätöslauselmaluonnoksessa Kreikkaa vaadittiin kasvattamaan turvapaikanhakijoiden majoituskapasiteettia 50 000:een.

Slovenian pääministeri Cerar maalaili ikäviä tulevaisuudenkuvia, jos EU ei kykene löytämään yhteistä säveltä pakolaiskriisin ratkaisussa.

"Jos emme ryhdy välittömiin toimiin kentällä seuraavien päivien ja viikkojen aikana, uskon, että Euroopan unioni ja Eurooppa kokonaisuudessaan alkavat hajota."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat