Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskriisi varjosti Ukrainan paikallisvaaleja

Pääministerin puolue on niin heikoilla, ettei se ollut mukana

Ulkomaat
 
Oleksandr Klymenko Reuters
Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina paikallisvaaleissa Kramatorskin kaupungin lähettyvillä Itä-Ukrainassa.
Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina paikallisvaaleissa Kramatorskin kaupungin lähettyvillä Itä-Ukrainassa. Kuva: Oleksandr Klymenko Reuters

Ukrainassa järjestettiin sunnuntaina paikallisvaalit, joiden kampanjointia ovat hallinneet valtakunnalliset ongelmat.

Oppositio ja monet tarkkailijat leimasivat vaalit jo etukäteen kansanäänestykseksi presidentti Petro Porošenkon ja pääministeri Arseni Jatsenjukin hallituksen toiminnasta.

Jatsenjukin ja hänen Kansanrintama-puolueensa suosio on heikentynyt niin paljon, että puolue päätti olla osallistumatta vaaleihin. Viimesyksyisissä parlamenttivaaleissa puolue sai 22 prosenttia äänistä, mutta nyt sen kannatus on noin yhdessä prosentissa.

Vaaleja ei järjestetty Venäjän valtaamalla Krimillä eikä Venäjän tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla idässä.

Sunnuntaina kerrottiin, ettei vaaleja pidetä myöskään puolen miljoonan asukkaan Mariupolin rannikkokaupungissa. Siellä vaalit on määrä järjestää myöhemmin tänä vuonna.

Taustalla on Ukrainan ennestäänkin heikon talouden romahdus. Maa on menettänyt suuren osan teollisuudestaan, koska se sijaitsi idässä alueilla, joita kapinalliset hallitsevat.

Talouden on arveltu supistuvan tänä vuonna noin 10 prosenttia. Tähän vaikuttaa sotakin: idässä olevien joukkojen ylläpito maksaa uutistoimisto AFP:n mukaan 4,4 miljoonaa euroa päivässä.

Lisäksi Venäjä on sulkenut markkinansa Ukrainalta. Tällä on merkitystä, sillä Venäjä oli ennen Ukrainan tärkein vientimarkkina-alue.

Talouskurimuksen keskellä inflaatio on laukannut yli 50 prosentissa. Se johtuu pääosin kotitalouksille myytävän kaasun hinnankorotuksista.

Hallitus on alkanut korottaa energian hintoja kohti markkinahintaa kansainvälisten rahoittajien vaatimuksesta. Hallitus ei ole voinut tälle romahdukselle juuri mitään, mutta se näkyy suosiossa.

Moni on myös pettynyt, kun pari vuotta sitten alkanut mielenosoitusliikehdintä ei muuttanut järjestelmää tarpeeksi. Korruptiota ei ole saatu kuriin, ja miljardööriliikemiehillä on yhä paljon valtaa. Osaa hallituksen uudistuksia on kehuttu lännessä, mutta esimerkiksi keskeinen pankkireformi ei juuri näy ihmisten arjessa.

Sen sijaan sota ei näytä olevan keskeinen teema, vaikka siinä on kuollut jo ainakin 8 000 ihmistä ja yli miljoona on joutunut jättämään kotinsa.

Osa ukrainalaisista on kuitenkin ollut selvästi pettyneitä länsimaihin, jotka eivät ole luvanneet aseita mutta ovat vaatineet kovaa talouskuria. Joidenkin arvioiden mukaan tämä saattaa kasvattaa ääriryhmien suosiota.

Kiovalaisen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko sanoi brittilehti The Guardianille, että käytössä ovat myös vanhat keinot, kuten lähes samannimiset puolueet ja ehdokkaat sekä äänten ostaminen.

Vaalikamppailu on jo nyt tuonut esiin linjaerimielisyyksiä hallituksen sisällä. Entisen pääministerin Julija Tymošenkon Isänmaa-puolue on osa hallituskoalitiota, mutta se on kampanjoinut kuin oppositiopuolue. Se on vastustanut kaasun hinnankorotuksia ja kaksinkertaistanut kannatuksensa noin 11 prosenttiin.

Vaalit saattavat muuttaa hallitusta. Porošenkon Solidaarisuus-puolueen arvellaan silti menestyvän parhaiten.

Vaaleihin osallistuu 132 puoluetta, joista osa kamppailee vain yhdellä paikkakunnalla. Valittavana on 10 000 pormestaria ja 160 000 valtuutettua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat