Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guatemala valitsi koomikon presidentiksi

Ulkomaat
 
JOSE CABEZAS
Guatemalan presidentinvaalit voittanut Jimmy Morales (vas.) juhli voittoa maan pääkaupungissa sunnuntai-iltana.
Guatemalan presidentinvaalit voittanut Jimmy Morales (vas.) juhli voittoa maan pääkaupungissa sunnuntai-iltana. Kuva: JOSE CABEZAS

Koomikko ja tunnettu näyttelijä Jimmy Morales on voittanut sunnuntaina järjestetyt Guatemalan presidentinvaalit ylivoimaisesti. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän sai 69 prosenttia äänistä.

Moraleksella, 46, ei ole aiempaa kokemusta politiikasta, mutta poliittisen eliitin toimintaan kyllästyneet guatemalalaiset pitivät sitä tällä kertaa erityisenä valttina. Moraleksen kannatus oli noin 4 prosenttia, kun hän ilmoittautui mukaan huhtikuussa.

Jengiväkivalta repii köyhää Keski-Amerikan valtiota, joka toipuu yhä vuonna 1996 päättyneestä pitkästä sisällissodasta. Maa on myös pahasti korruptoitunut.

Vaalikampanja sai yllättävän käänteen syyskuussa vain kolme päivää ennen ensimmäisen kierroksen äänestyspäivää, kun presidetti Otto Perez erosi ja hänet pidätettiin korruptiosta epäiltynä.

Perez odottaa oikeudenkäyntiä vankilassa. Syyttäjien mukaan hän johti verkostoa, joka hoiti alennuksia tuontitulleihin lahjuksia vastaan. YK:n tutkijoiden mukaan verkosto keräsi yli 3,5 miljoonaa euroa lahjuksia toukokuusta 2014 alkaen.

Konservatiiveja edustavan Moraleksen kaudesta ei odoteta helppoa. AFP:n mukaan hänellä on tukenaan vain 11 edustajaa 158-paikkaisessa kongressissa.

Lisäksi Guatemalan viranomaiset ovat heikkoja ja niiltä puuttuu kansalaisten luottamus.

”Uusi presidentti joutuu kohtamaan synkän maiseman, koska valtio on kuolemansyöksyssä”, korruptiota vastustavan Transparency Internationalin Guatemalan-johtaja Manfredo Marroquin sanoi AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat