Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 200 ihmistä kuoli maanjäristyksessä Afganistanissa ja Pakistanissa – uhriluku voi vielä kasvaa

Ulkomaat
 
Ihmiset kertovat maanjäristyksestä
Ihmiset kertovat maanjäristyksestä
Voimakas maanjäristys runteli Afganistania ja Pakistania 25. lokakuuta. Kuolonuhreilta ei säästytty. Järistys tuntui myös Intiassa. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS, Janne Järvinen HS

Afganistanissa on sattunut voimakas maanjäristys, joka tuntui laajalti myös Pakistanissa ja Intiassa.

Alustavien tietojen mukaan yli 200 ihmistä on kuollut Afganistanissa ja naapurimaassa Pakistanissa, viranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uhriluvut voivat vielä kasvaa tulevien tuntien ja päivien aikana. Laajoilta alueilta ei vielä maanantai-iltapäivään mennessä ollut saapunut tietoja tuhojen laajuudesta, sillä järistys katkaisi puhelinyhteyksiä.

Järistyksen keskuskohta oli syrjäisellä vuoristoalueella Badakhshanin maakunnassa noin 250 kilometriä pääkaupungista Kabulista koilliseen.

Aluksi maanjäristyksen voimakkuudeksi kerrottiin 7,7, mutta Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitos alensi sen 7,5 magnitudin järistykseksi. Järistysaallot tuntuivat Intian pohjoisosissa saakka. Maanantaina aamupäivällä sattuneen järistyksen keskus oli 213 kilometrin syvyydessä.

Afganistanissa pahin järistyksen aiheuttama onnettomuus sattui Takharin maakunnassa, kun 12 koulutyttöä tallautui hengiltä ihmisten rynnätessä järistyksen aikana koulurakennuksesta ulos.

”He tallautuivat muiden oppilaiden jalkoihin”, sanoi maakunnan luonnonkatastrofien hallintaviraston johtaja Reutersille.

Kaikki kuolleet olivat alle 16-vuotiaita, kertoi uutistoimisto AFP.

Pakistanissa viranomaiset kertoivat alkuillasta ainakin 76 ihmisen kuolleen enimmäkseen maan pohjois- ja luoteisosissa, Reuters kertoo.

”Täällä on paljon tuhoja, ja taloni on tuhoutunut. Mutta onneksi minä ja lapseni ehdimme pakoon”, sanoi journalisti Gul Hammad Farooqi.

Afganistanissa avustusjärjestöt kertoivat, että puhelinyhteydet olivat poikki vielä tunteja järistyksen jälkeen.

”Ongelma on se, ettei meillä ole tietoja. Monet puhelinlinjat ovat yhä poikki”, sanoi YK:n humanitaaristen asioiden varajohtaja Scot Anderson Kabulissa.

”Monet loukkaantunet ovat vasta matkalla sairaalaan. Monet ovat yhä raunioissa”, Swatin laakson hätäapuviraston päällikkö Muhammad Sadiq sanoi AFP:lle.

Runsas kymmenen vuotta sitten 7,6 magnitudin maanjäristys Pakistanin pohjoisosissa tappoi 75 000 ihmistä.

Puoli vuotta sitten maanjäristys jälkijäristyksineen tappoi Nepalissa 9 000 ihmistä. Vuoristoalue on seismisesti hyvin aktiivista aluetta.

FAYAZ AZIZ / Reuters
Maanjäristyksessä loukkaantunutta kannetaan hoitoon Peshawarissa Pakistanissa.
Maanjäristyksessä loukkaantunutta kannetaan hoitoon Peshawarissa Pakistanissa.
DANISH ISMAIL / Reuters
Nuoret naiset poistuivat työpaikaltaan kadulle maanjäristyksen aikana Srinagarissa Pakistanissa.
Nuoret naiset poistuivat työpaikaltaan kadulle maanjäristyksen aikana Srinagarissa Pakistanissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat