Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainassa kiista Mariupolin peruttujen vaalien uudesta päivästä

Ulkomaat
 
MAKSIM LEVIN / Reuters
Vaaliuurnat pysyivät tyhjinä äänestyspaikalla Mariupolissa sunnuntaina.
Vaaliuurnat pysyivät tyhjinä äänestyspaikalla Mariupolissa sunnuntaina. Kuva: MAKSIM LEVIN / Reuters

Ukrainassa on maanantaina kiistelty siitä, koska sunnuntaina yllättäen peruutetut Mariupolin paikallisvaalit voidaan järjestää uudelleen.

Lähes koko Ukrainassa järjestettiin sunnuntaina paikallisvaalit, joissa valittiin valtuutettuja ja pormestareita. Vaalit oli määrä järjestää kaikkialla paitsi Venäjän valtaamalla Krimillä ja Venäjän tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla, mutta keskusvaalilautakunta peruutti Mustanmeren rannalla sijaitsevan Mariupolin vaalit vedoten vaalilippuihin liittyviin epäselvyyksiin.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi Ukrainska Pravda -lehden mukaan, että vaalit pitäisi järjestää mahdollisimman nopeasti. Yhtenä mahdollisena päivänä on mainittu 15. marraskuuta, jolloin järjestetään pormestarinvaalien toinen kierros niissä kaupungeissa, joissa se on tarpeen.

Arvostelijoiden mukaan 15. marraskuuta on kuitenkin liian pian, jotta vaalien perumisen syyksi annetut epäselvyydet voitaisiin täysin korjata.

Noin puolen miljoonan asukkaan Mariupol on Ukrainan tärkein satamakaupunki, joka sijaitsee vain kymmenien kilometrien päässä rintamalinjasta. Viime vuonna separatistit hallitsivat kaupunkia jonkin aikaa, mutta Ukrainan joukot onnistuivat valtaamaan sen takaisin.

Sen jälkeen separatistien ampumat ohjukset ja kranaatit ovat säännöllisesti yltäneet Mariupolin reuna-alueille.

Osin tyhjentynyt kaupunki on poliittisesti ja ideologisesti jakaantunut. Osa kaupunkilaisista tukee kapinallisia, tosin tästä pysytään yleensä julkisuudessa hiljaa, osa tuki Kiovan mielenosoitusliikehdintään toissa talvena. Poliittinen jako liittyy myös oligarkkien kilpailuun vaikutusvallasta.

Pormestariksi pyrki 22 ehdokasta, Ukrainska Pravda kertoo. Kyiv Post -lehden mukaan pääehdokkaina olivat kuitenkin Mariupolin valtiaana pidetyn oligarkin Rinat Ahmetovin ehdokas Vadim Boitšenko ja paikallinen liikemies Juri Temavski.

Molemmat olivat virallisesti puolueista riippumattomia, mutta nykyisin oppositiossa olevat paenneen presidentin Viktor Janukovytšin Alueiden puolueen vanha kaarti ja tukijat kannattivat Boitšenkoa ja Kiovan mielenosoitusliikkeen Maidanin tukijat Temavskia.

Kyiv Postin mukaan ensimmäinen skandaali syntyi jo aiemmin tässä kuussa, kun Mariupolin keskusvaalilautakunta valitsi Ahmetovin omistaman kirjapainon vaalilipukkeiden painajaksi. Vaalipäivän aattona vaalilautakunnan jäsenet löysivät osan lipukkeista kirjapainon lattialta ja sanoivat lipukkeissa olleen virheitä ja niiden säilömisessä ja sinetöinnissä epäselvyyksiä.

Enemmistö vaalilautakunnasta kieltäytyikin hyväksymästä lipukkeita ja vahti niitä yön kirjapainolla, jottei niitä voitaisi jakaa. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Iryna Jurina vaati kuitenkin niiden toimittamista äänestyspaikoille. Jurina syytti lipukkeita vahtivia vaalilautakunnan jäseniä vaalien sabotoinnista.

Lopulta vaalit peruttiin Mariupolissa.

Porošenkon Solidaarisuus-puolue sanoi, että vaalit siirrettiin ”vaalilipukkeiden asiattoman valmistamisen, niiden painamisen aikaisen valvonnan laiminlyönnin ja luotettavan varastoinnin puutteen” vuoksi, uutistoimisto AFP kertoo.

Venäjän-mielinen oppositio puolestaan ilmoitti AFP:n mukaan, että vaalit peruttiin, koska hallitus pelkäsi kiusallista tappiota vaaleissa. Se kutsui vaalien peruuttamista ”iskuksi Ukrainan imagolle demokraattisena ja lakeja kunnioittavana maana, mikä voi uhata koko rauhanprosessia [Venäjän tukemien separatistien] kanssa”.

Uutta vaalipäivää ei vielä ole ilmoitettu.

GLEB GARANITŠ / Reuters
Vaalivirkailija tyhjensi vaaliuurnan Kiovassa sunnuntaina. Mariupolissa paikallisvaalit peruttiin.
Vaalivirkailija tyhjensi vaaliuurnan Kiovassa sunnuntaina. Mariupolissa paikallisvaalit peruttiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat