Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola siirtyi uuteen aikakauteen – vaalien murskavoittaja voi muodostaa hallituksen yksin

Ulkomaat
 
PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS
Kansallismielisen Laki- ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) johtaja Jaroslaw Kaczynskin juhlisti sunnuntaina vaalivoittoaan.
Kansallismielisen Laki- ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) johtaja Jaroslaw Kaczynskin juhlisti sunnuntaina vaalivoittoaan. Kuva: PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS

Kun muut EU-maat ovat kärvistelleet vuosien ajan talousvaikeuksissa, on Puolan talous porskuttanut vauhdikkaasti läpi vaikeiden aikojen. Kasvava talous onkin turvallinen lähtökohta minkä tahansa maan vaaleihin valmistautuvalle hallitukselle.

Tämä lainalaisuus ei kuitenkaan päde Puolassa.

Sunnuntaisissa vaaleissa Puolassa vaihtui valta, kun kansallismielinen ja euroepäilijä Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue (PiS) ylsi voittoon. Voitto oli niin murskaava, että puolue pystyy muodostamaan hallituksen yksin.

Vastaavaa ei ole kommunismista vapautuneessa Puolassa aiemmin nähty. Kahdeksan vuotta Puolaa johtanut talousliberaali Kansalaisfoorumi passitettiin lämmittämään opposition penkkejä.

Kuinka tässä näin kävi, ja mitä seurauksia vaalituloksella on Euroopalle?

”Suurin yksittäinen selitys vaalitulokselle on se, että vaikka Puolan talous on viime vuosina kasvanut, suuri osa kansasta ei ole päässyt kasvusta osalliseksi. Puolalaisen työläisen keskipalkka on vain kolmannes siitä, mitä se on rajan takana Saksassa”, selittää Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi.

Samaa mieltä on puolalainen putkimies Grzegorz Piotrowska.

”Olemme Puolassa edelleen köyhiä, ja kaksi miljoonaa puolalaista on lähtenyt muihin EU-maihin ansaitsemaan rahaa. Tänne jääminen on kamppailua. Loisteliaita ravintoloita avataan kaikkialla, mutta minulla ei ole varaa edes Starbucksin kahviin. Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue haluaa tehdä Puolasta samankaltaisen kuin Saksasta”, Piotrowska totesi brittilehti The Guardianille.

PiS:n menestykselle löytyy monia muitakin syitä. PO on ryvettynyt skandaaleissa, eivätkä hallituksen pakolaislinjaukset ole miellyttäneet kansalaisia.

Puolalaisiin ilmeisesti upposi PiS:n johtajan Jarosław Kaczyński muukalaisvihamieliset puheet esimerkiksi siitä, kuinka pakolaiset tuovat mukanaan loisia ja tauteja.

PiS lisäsi kannatustaan myös esimerkiksi eläkeiän alentamisella sekä tulonjaolla köyhemmille.

Vaalituloksen seuraukset Euroopalle voivat olla merkittäviä. PiS on edustanut EU:ssa kovaa linjaa suhtautumisessa Venäjään. PiS haluaisi, että sotilasliitto Nato perustaisi pysyvän tukikohdan Puolaan, mikä heikentäisi entisestään länsimaiden ja Venäjän suhteita.

Varsinkin Ukrainan tilanteen rauhoituttua suuret Nato-maat tuskin haluavat kuitenkaan ärsyttää Venäjää tukikohdan perustamisella Puolaan.

”Tulemme kuulemaan entistä kovempaa meteliä Venäjästä”, Siddi arvioi.

Vaikka PiS suhtautuu Venäjään erittäin epäluuloisesti, saattaa vaalitulos nurinkurisesti palvella juuri Venäjän etuja.

Jos PiS onnistuu eurovastaisella toiminnalla heikentämään unionin rivejä, Venäjän toiveet heikommasta unionista toteutuvat.

Tutkija Siddin mukaan PiSin voitto tulee näkymään ensimmäisenä aiempaa kielteisessä suhtautumissa turvapaikanhakijoihin.

Puola tulee myös vastustamaan aiempaa tiukempia päästörajoituksia, sillä Puola on erittäin riippuvainen hiilivoimasta.

”Puola tulee liittoutumaan Unkarin ja maan pääministerin Viktor Orbánin kanssa”, Siddi sanoo.

Tutkija arvioi, että vaalien jälkeen tärkeintä on seurata Puolan ja Saksan suhteita. PiS on monissa asioissa poikkiteloin Saksan näkemysten kanssa.

Eripuraa Saksan ja Puolan välillä tullaan todennäköisesti näkemään esimerkiksi pakolaisasioissa, ilmastonmuutoksessa sekä unionin integraatioon liittyvissä kysymyksissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat