Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NY Times: USA pelkää Venäjän iskevän merenalaisiin tietoliikennekaapeleihin

Ulkomaat
 
Alexander Demianchuk / Reuter
Rostov-on-Don sukellusvene vihittiin käyttöön Pietarissa kesäkuussa 2014.
Rostov-on-Don sukellusvene vihittiin käyttöön Pietarissa kesäkuussa 2014. Kuva: Alexander Demianchuk / Reuter

Venäjän sukellusveneet ja vakoilualukset toimivat aggressiivisesti alueella, jolla kansainväliset merenalaiset tietoliikennekaapelit kulkevat, kirjoittaa yhdysvaltalainen New York Times -lehti.

NY Timesin mukaan yhdysvaltalaisia tiedusteluviranomaisia huolettaa nyt mahdollisuus siitä, että Venäjä suorittaisi jonkinlaisen iskun tietoliikennekaapeleihin. Merenalaisissa valokuitukaapeleissa liikkuu valtava määrä tietoa, josta länsimaiden taloudet, hallitukset ja kansalaiset ovat tulleet riippuvaisiksi.

Lehden arvion mukaan kaapeleiden kautta liikkuu valuuttaa ja kaupankäyntitietoja päivittäin miljardien, jopa biljoonien dollareiden arvosta. Lisäksi noin 95 prosenttia länsimaiden tietoliikenteestä kulkee kyseisten kaapeleiden kautta.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto DHS pitää kaapeleita niin tärkeinä, että niiden maihinnousupisteet New Yorkin, Miamin ja Los Angelesin rannikolla on listattu ykkösprioriteetin turvallisuuskohteiksi, ”kriittiseksi infrastruktuuriksi”.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että venäläisalukset olisivat vahingoittaneet yhtäkään kaapelia.

”Minua huolettaa joka päivä, mitä venäläiset saattavat tehdä”, sanoi Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston sukellusveneistä vastaava kontra-amiraali Frederick J. Roegge. Hän ei kuitenkaan suostunut yksilöimään huolenaiheitaan tarkemmin.

Muutkaan viranomaiset tai laivaston edustajat eivät halunneet julkisesti kommentoida aihetta tarkemmin. Yksityisesti NY Timesin lähteet kuitenkin kertoivat, että Venäjällä on toimintaa kaikilla niillä merialueilla, joilla merenalaiset kaapelit kulkevat.

NY Timesin eurooppalaisen diplomaattilähteen mukaan Venäjän aktiivisuus merellä on ”verrattavissa kylmän sodan aikaiseen toimintaan”.

Syyskuussa Yhdysvallat tarkkaili satelliiteilla, laivoilla ja lentokoneilla venäläislaiva Yantaria, joka liikkui hitaasti Yhdysvaltain itärannikon lähistöllä matkalla Kuubaan. Yantar seilasi reittiä, jonka alla kulkevat tietoliikennekaapelit Guantànamo Bayn tukikohtaan.

Venäjän mukaan Yantar on tutkimusalus, jonka tehtävä on tutkia merenpohjaa, ei vakoilla ketään.

Yhdysvaltalaisamiraali Mark Ferguson sanoi aiemmin lokakuussa, että venäläisen sukellusvenelaivaston pätevyys ja operaatioiden tempo kasvaa kaiken aikaa. Samalla Venäjä on kasvattanut voimakkaasti Mustanmeren laivastoaan ja vahvistanut arktisten alueiden tukikohtiaan.

Tietoliikennekaapeleiden katkaiseminen vahingoittaisi myös puolustusliitto Naton sisäistä maiden välistä viestintää huomattavasti.

Alexander Demianchuk / Reuter
Sukellusvenemiehistö poseerasi uuden venäläisen Rostov-on-Don aluksen vihkiäisissä Pietarissa kesäkuussa 2014.
Sukellusvenemiehistö poseerasi uuden venäläisen Rostov-on-Don aluksen vihkiäisissä Pietarissa kesäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat