Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistaniin eksynyt kuuro intialainen palasi viimein kotiin – perhe olikin väärä

Ulkomaat
 
Adnan Abidi / Reuters
Geeta saapui New Delhin lentokentälle maanantaina Pakistanista
Geeta saapui New Delhin lentokentälle maanantaina Pakistanista Kuva: Adnan Abidi / Reuters

Pakistanissa yli vuosikymmenen viettänyt kuuro intialaisnainen pääsi tänään maanantaina palaamaan kotimaahansa Intiaan. Ennen paluutaan nainen oli toiveikas siitä, että pääsisi vuosikausien eron jälkeen takaisin intialaisen perheensä luo.

Geeta-niminen nuori nainen hymyily, vilkutteli häntä vastaan tulleelle väkijoukolle ja otti vastaan kukkakimppuja Delhin lentokentällä. Intian politiikan korkeimpia johtajia oli saapunut häntä vastaanottamaan.

Traaginen käänne tapahtui muutaman tunnin kuluttua, kun Geeta ilmoitti, ettei hänen valokuvasta aiemmin tunnistamansa perhe ollutkaan hänen perheensä.

”Hän tunnisti erään perheen, kun näytimme hänelle kuvia. Mutta kun hän tapasi Mahaton perheen tänään, hän ei tunnistanutkaan heitä”, Intian ulkoministeri Sushma Swaraj sanoi lehdistötilaisuudessa Delhissä Geeta vierellään.

Geetan elämä sai yllätyskäänteen 13 vuotta sitten. Tuolloin 11- tai 12-vuotias intialaistyttö ylitti ilmeisesti vahingossa yhden maailman tarkimmin valvotuimman rajan Intian ja Pakistanin välillä. Maiden välit ovat olleet vuosikymmeniä erittäin vihamieliset ja tulenarat.

Tyttö jäi jumiin Pakistaniin, sillä hän ei kyennyt todistamaan henkilöllisyyttään saati ilmaisemaan, mistä oli kotoisin.

Geetan otti hoiviinsa tunnettu pakistanilaisen avustusjärjestö Edhi-säätiö, joka avustaa muun muassa slummien köyhiä. Hän jäi asumaan pakistanilaiseen satamakaupunki Karachiin. Jopa nimensä hän sai Edhi-järjestön henkilökunnalta.

Geetan tarina nousi laajaan julkisuuteen Intiassa ja Pakistanissa pari kuukautta sitten. Yhtenä syynä julkisuudelle saattaa olla tuore Bollywood-elokuva Bajrangi Bhaijaan, joka kertoo Geetan elämää muistuttavan tarinan. Tunnettujen näyttelijöiden tähdittämä elokuva kertoo pakistanilaisesta naisesta, joka jää jumiin Intiaan.

Avustusjärjestön johtaja Abdul Sattar Edhi ja hänen vaimonsa Bilquis ottivat Geetan hoiviinsa. Bilquis jopa yritti etsiä hänelle aviomiestä Pakistanin hinduyhteisöstä, kertoo brittilehti The Guardian.

Mutta Geeta ei koskaan luopunut haaveestaan palata takaisin kotimaahansa Intiaan.

Puhekyvyttömän Geetan taustat ovat hämärän peitossa. Yhden kertomuksen mukaan hän tuli rajan yli Intiasta Pakistaniin eksyttyään perheestään uskonnollisessa juhlassa.

Edhi-järjestö nosti tytön tarinan esille tänä kesänä sen jälkeen kun Bajrangi Bhaijaan -elokuva saavutti suursuosion.

Tämän jälkeen Intian hallitus lupasi palauttaa Geetan kotiin. Geetan noustua julkisuuteen moni intialainen perhe ilmoitti, että kyse saattaa olla juuri heidän tyttärestään.

AFP:n haastattelussa aiemmin tässä kuussa Geeta sanoi olevansa varma, että hänelle valokuvassa esitetty Mahaton perhe Biharin osavaltiosta on hänen perheensä.

”Tämä on isäni, tämä on pikkuveljeni”, Geeta sanoi Karachissa viittomakielellä ja kasvoilla elehtien.

Mahaton perheen tarina kuitenkin poikkeaa jonkin verran siitä, mitä Geeta on kertonut elämästään. Perheen mukaan heidän tyttärensä oli kadotessaan naimisissa ja hänellä oli myös lapsi. Tämä ei vastaa Geetan elekielellä kertomaa tarinaa omasta elämästään.

”Olemme odottaneet pitkään. Kiitämme molempia maita ponnisteluista, jotta Geeta pääsee takaisin perheensä luo”, sanoi Geetan veljeksi itsensä esitellyt Vinod Kumar Mahato Delhin lentokentällä AFP:lle.

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti maanantaina lahjoittavansa 10 miljoonaa rupiaa (noin 140 000 euroa) Edhi-järjestölle, joka oli pitänyt huolen Geetasta.

Toisin kuin Bollywood-elokuvissa, Geetan tarinalla ei ainakaan tässä vaiheessa ole onnellista loppua.

Intiaan saavuttuaan hän esiintyi silti optimistisena, pettymyksestään huolimatta.

”Hän oli surullinen Pakistanissa, mutta saavuttuaan Intiaan hän on iloinen”, viittomakielen tulkki käänsi Geetan puhetta.

Seuraavaksi selvitetään DNA-testeillä, onko Mahaton perhe Geetan perhe vai ei.

Intian ulkoministeri Swarajin mukaan Geeta saa kodin hoitolaitoksesta, mikäli osoittautuu, ettei Geeta ole Mahaton perheen lapsi. Tämän jälkeen Geetan perheen etsintä jatkuu.

Korjattu 27.10. kello 00.05: Muutettu tekstissä käytetty vanhentunut termi kuuromykkä kuuroksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat