Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten mielenterveysongelmat ovat Britannian tikittävä aikapommi – ”Nuorten ongelmia vähätellään”

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Brittinuorison mielenterveyden puolesta kampanjoiva Rowan Munson ei pelkää puhua poliitikkoja ja NHS:n johtajia puolelleen. ”Kai vanhempani ovat minusta ylpeitä.”
Brittinuorison mielenterveyden puolesta kampanjoiva Rowan Munson ei pelkää puhua poliitikkoja ja NHS:n johtajia puolelleen. ”Kai vanhempani ovat minusta ylpeitä.” Kuva: Mark Earthy

Artikkeliin liittyvät

Lontoo. Lukiolainen Rowan Munson, 16, tunnistaa mieleltään järkkyneen nuoren. Omassa koulussaankin hän on heitä nähnyt.

”Kehotin erästäkin henkilöä hakemaan apua. Opettaja ei kuitenkaan pitänyt siitä, että puutuin muiden asioihin”, hän kertoo Britannia nuorisoneuvoston tiloissa Pohjois-Lontoossa.

Munson pänttää jo brittiläistä ylioppilastutkintoa varten, mutta päivät täyttyvät kampanjoinnista parempien mielenterveyspalvelujen puolesta. Hän on erilainen nuorisoaktivisti: työkenttiä ovat nuorisoneuvoston mielenterveystyöryhmä sekä julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n nuorisofoorumi.

Yli puolet mielenterveysongelmista alkaa silloin, kun henkilö on alle 14-vuotias. Mielenterveyspuolen julkisesta rahoituksesta lapset ja nuoret saavat silti Britanniassa vain kuutisen prosenttia.

Ongelmia syntyy myös silloin, kun nuori täyttää 18 vuotta. Vaikka aiemmin olisikin saanut apua, katkeaa hoito täysi-ikäisyyteen.

”Hoidosta puuttuu jatkuvuus. Viranomaiset eivät kommunikoi keskenään”, Munson sanoo.

Hänestä mielenterveyteen pitäisi panostaa kouluissa nykyistä enemmän. Näin vältyttäisiin monilta ongelmilta.

”Kouluissa on kaksi tuntia fyysistä liikuntaa viikossa, mutta mentaalipuolta ei hoideta samalla tavalla. Tämä on virhe.”

Ottavatko ministerit ja lääkärit nuorten viestin vakavissaan?

”He haluavat kuulla ongelmista nuorilta itseltään, suoraan hevosen suusta. Lukujen takana on oikeita lapsia ja nuoria”, sanoo Munson, joka taustoittaa nuorten ongelmista myös brittiparlamentin alahuonetta.

Britannian nuorisoneuvosto on ottanut tänä vuonna mielenterveystyön yhdeksi kärkihankkeistaan. Nuorisoaktivistit tekevät laajaa selvitystä siitä, mikä brittinuoria vaivaa, ja minkälaista apua he saavat.

”Kentältä tulee viestiä, että nuorten ongelmia vähätellään. Hoitohenkilökunta voi sanoa, että et ole oikeasti sairas tai tarpeeksi sairas.”

Mielenterveyttä voisi Munsonin mielestä pönkittää jo alakoulussa 5-vuotiaana. Painopisteen tulisi olla positiivisten asioiden korostamisessa kuten siinä, mikä tekee pienen lapsen onnelliseksi.

Suurin este avun saamiselle on kuitenkin se, että nuoret pelkäävät leimautumista eli mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa. Omaa heikkoutta hävetään.

”Nuoret pelkäävät, että toiset tuomitsevat heidät. Apua ei uskalleta hakea”, Kaakkois-Englannin nuorisoa neuvostossa edustava Munson sanoo.

Usein kaikkein helpointa on pyytää apua toisilta nuorilta. Tämä on tullut esille myös kyselyissä. Kaverituki toimii silloin, kun ongelmat ovat vielä suhteellisen pieniä.

Munsonin työstämässä ja marraskuussa julkistettavassa raportissa on käynyt ilmi myös se, että koulujen kunnianhimo aiheuttaa nuorille stressiä.

”Koulut haluavat kärkisijoille kouluvertailuissa, mikä kasvattaa painetta oppilaita kohtaan.”

Vanhempien vaatimuksista aiheutuvaa stressiä ei ole koettu yhtä lailla ongelmaksi.

Netissä roikkuminen voi pahentaa nuorten ongelmia, sillä monet verkkosivut ihannoivat muun muassa syömisongelmia sekä itsetuhoista käyttäytymistä.

Toisaalta mielenterveyttä – kuten muutakin terveyttä – vahvistaville sovelluksille on nyt kova kysyntä. Brittihallitus on suunnannut niiden kehittämiseen rahaakin.

Munsonin mukaan mikään rahasumma ei kuitenkaan vähennä olennaisesti mielenterveysongelmia, jos palveluja ei saada toimimaan yhteen ja stigmaa vähenemään. Siksi tarvitaan koulutusta, palvelujen kehittämistä sekä asenteiden muokkaamista.

”Nuorten ääni pitää saada kuuluville. Toivon, että voin olla siinä avuksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat