Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelätkää Ranskaa, älkää Puolaa

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Kun tänä syksynä on seurannut Puolan Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen kampanjointia ja sen puheenjohtajan Jarosław Kaczyńskin väitteitä, välillä on tullut suorastaan déjà-vu-tunne.

Tämä johtuu siitä, että monet puolueen viesteistä on kuultu ennenkin Euroopan virallisen kauhukakaran, Unkarin pääministerin Viktor Orbánin suusta.

PiS-puolueen tarjoilemat pankkiverot ja ulkomaisille yrityksille asetettavat rajoitukset löytyvät kuin yksi yhteen myös Orbánin kiistellystä talousoppikirjasta. Kaczyńskin rasistisilta vaikuttavat varoitukset turvapaikanhakijoiden levittämistä taudeista ja loisista puolestaan muistuttavat Orbánin maalailemia kauhukuvia muslimipakolaisista, jotka uhkaavat eurooppalaisia arvoja.

Puolan tulevan hallinnon naruja vetelevä Kaczyński ja Unkarin Orbán eivät ehkä ole aivan kuin kaksi marjaa, mutta EU:n näkökulmasta heidät voi lajitella monissa asioissa samaan ämpäriin.

Molemmat ovat äänekkäitä, kansallismielisiä ja EU-kriittisiä miehiä itäisestä Keski-Euroopasta. He pistävät hanttiin EU:n valtavirralle muun muassa pakolaiskysymyksen ratkaisussa. Kummallakin on asioita hampaankolossa myös Saksan suuntaan.

Mitään uutta ja odottamatonta puolalaisten kääntymisessä PiS-puolueen kelkkaan ei ole. Kaikkialla Euroopassa pettyneet, ensin velkakriisin ja työttömyyden kurittamat ja nyt pakolaiskriisin pelästyttämät äänestäjät liukuvat kohti poliittisia laitoja vaihtoehtoja etsiessään.

Eri asia on se, miten määräävään asemaan populistit ja nationalistisia aatteita hellivät päättäjät pääsevät kansallisessa ja EU-tason päätöksenteossa. Esimerkiksi Puola on väkiluvultaan EU:n kuudenneksi suurin maa ja kasvattanut vaikutusvaltaansa yhteisissä neuvottelupöydissä. Se on kuitenkin edelleen tiukassa tilanteessa – kuten pakolaiskysymyksessä – ollut jäsenmaiden enemmistön painostettavissa. Vallan vaihtuminen Puolassa ei myöskään muuta maan ulkopolitiikkaa merkittävästi, koska väistyvä hallitus ei ole sekään toivotellut turvapaikanhakijoita avosylin Varsovaan tai hinkunut yhteisvaluutta euroon.

Jos EU:ssa pitää olla huolissaan kansallisaatteen noususta, niin silloin pelokas katse on syytä suunnata Puolan sijaan Ranskaan. Puolan PiS-puolue kykenee ehkä aiheuttamaan närää ja melua EU-pöydissä, mutta Ranskan Kansallista rintamaa johtavan Marine Le Penin menestys presidentinvaaleissa vuonna 2017 olisi se, joka katkaisisi EU-pöydältä jalat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat