Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merenalainen vuori kiehtoo tutkijoita – Atlantin syvyyksistä saattaa löytyä uudenlaista elämää

Ulkomaat
 
Tutkijat etsivät uutta elämää Atlantin merenalaiselta vuorelta
Tutkijat etsivät uutta elämää Atlantin merenalaiselta vuorelta
Lämpimät lähteet meren pohjassa tarjoavat mikrobeille mieluisan kodin. Mutta onko elämää myös maan vaipasta tulleissa kivissä? toimittaja Annamari Sipilä, leikkaus Janne Järvinen, kuva: Marum
Fakta

Työtä tehdään kellon ympäri

 Atlantis-vuori (Atlantis Massif) sijaitsee keskellä Atlantin valtamerta ja on noin 4 kilometriä korkea ja noin 16 kilometriä leveä.

 Kansainvälinen 32 hengen tutkimusryhmä lähti maanantaina kuuden viikon matkalle tutkimaan vuoren kiviainesta ja mikrobeja.

 Töitä laivalla tehdään useassa vuorossa vuorokauden ympäri ja viikon jokaisena päivänä.

 Tutkimusmatka maksaa kolmisen miljoonaa euroa. James Cook -tutkimuslaivan lainaa Britannia.

Lontoo. Harvoin tulee ajatelleeksi, että maailman suurin vuorijono sijaitsee merenpohjassa keskellä Atlantin valtamerta.

Atlantin keskiselänteellä sijaitsee myös lähes neljä kilometriä korkea Atlantis-vuori. Ihailemaan sitä ei pääse, sillä vuoren korkein kohta on noin 700 metriä merenpinnan alapuolella.

Kansainvälinen tutkimusryhmä lähti tutkimaan vuorta ja sen mikrobeja maanantaina.

”Kiinnostavinta on nähdä, minkälaista elämää kivestä löytyy. Ovatko mikrobit siellä ehkä erilaisia kuin missään muualla”, toinen tutkimusryhmän johtajista eli tohtori Beth Orcutt kertoi pienelle joukolle toimittajia Lontoossa tutkimusmatkan alla.

Tutkimuksen kohteena on myös se, vaikuttaako kivien laatu tai vaikkapa ikä siihen, millaisia mikrobeja niissä elää.

Merenalaisen vuoren kiviaines on peräisin maan vaipasta, ja se reagoi meriveden kanssa eri lailla kuin muu kiviaines. Prosessissa syntyy metaania, vetyä ja lämpöä. Lämpötila hipoo 90 Celsius-astetta.

Lämpimästä pitävien mikrobien elinolosuhteet ovat näin ainutlaatuiset ja tutkijoille mielenkiintoiset. Elämää syntyy ilman auringonvaloa. On mahdollista löytää aivan uusia lajeja.

”Olosuhteet voivat olla samantyyliset kuin muilla planeetoilla tai maan alkuaikoina”, tutkimusryhmän toinen johtaja professori Gretchen Früh-Green kertoi.

Vuorta on tutkittu aiemminkin, tosin eri kohdista. Siellä sijaitsee myös niin sanottu Lost City (Kadonnut kaupunki), jonka emäksiset kuumat lähteet ovat muodostaneet unenomaisia vaaleita tornirakennelmia.

”Sen tiedämme, että lähteissä on ollut elämää. Mutta onko kivissä?” Orcutt sanoi.

Tutkimusryhmä seilaa Atlantin keskelle laivalla, jonne on rakennettu matkalaboratoriot.

Näytteet haetaan vuorenseinämästä uusimmalla teknologialla eli kahdella mereen laskettavalla porauslaitteella. Vielä vuosi sitten vastaava ei olisi ollut mahdollista.

Tohtori Carol Cotterillin mukaan laitteen vakauttavat itsensä päästyään pohjalle. Toinen tulee Britanniasta, toinen Saksasta. Tonneja painaviin porakoneisiin on kiinnitetty kahdeksan kameraa. Koneet myös tallentavat kohteiden tarkan sijainnin. ”Voimme palata täysin samalle reiälle vaikka viiden vuoden kuluttua”, Cotterill kertoi.

Näytteet viedään alustavan käsittelyn jälkeen Bremeniin. Materiaalista ei tule pulaa. Kun Itämerellä tehtiin hieman vastaavaa tutkimusta, näytteitä otettiin noin 70 000.

”Mikrobiologia kehittyy koko ajan. Uusia eliölajeja löytyy sitä mukaa kuin tekniikka kehittyy”, Orcutt selitti.

Uusi tieto geeneistä ja biokemiallisista prosesseista voi olla hyödyllistä vaikkapa lääketieteelle. Lisää tietoa kaivataan myös hiilen roolista merenalaisissa prosesseissa.

”Hiili voi varastoitua jopa sadoiksi miljooniksi vuosiksi”, Früh-Green sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat