Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Argentiinan vaalit toiselle kierrokselle odottamattoman tiukan kisan jälkeen

Ulkomaat
 
Reuters
Mauricio Macri (keskellä) hymyili infotilaisuudessa yllätysmenestyksensä johdosta maanantaina Buenos Airesissa.
Mauricio Macri (keskellä) hymyili infotilaisuudessa yllätysmenestyksensä johdosta maanantaina Buenos Airesissa. Kuva: Reuters

Argentiinan presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta tuli odottamattoman tiukka vääntö. Ennakkosuosikki Daniel Scioli sai lopulta äänistä 36,9 prosenttia, kun opposition ehdokas Mauricio Macri sai 34,3 prosenttia äänistä.

Sciolin odotettiin esivaalien perusteella voittavan ensimmäisen kierroksen selvemmällä erolla. Hänellä on istuvan presidentin Cristina Fernández de Kirchnerin tuki.

Marraskuussa pidettävä vaalin toinen kierros merkitsee joka tapauksessa yhden aikakauden päättymistä. Ensimmäistä kertaa yli 12 vuoteen Argentiinaa johtaa sen jälkeen joku, jonka sukunimi ei ole Kirchner.

Nykyinen presidentti Cristina Kirchner väistyy, koska on johtanut maata jo kaksi virkakautta. Hän seurasi presidenttinä edesmennyttä miestään, vasemmistoperonisti Néstor Kircheneriä.

Néstor Kirchnerin aikana Argentiina kömpi pystyyn vuosituhannen vaihteen syvästä talouskriisistä. Nousukauden jälkeen se on ajautunut jälleen ongelmiin.

Kuka hyvänsä vaalit nyt voittaakaan, saa ratkottavakseen hankalan taloustilanteen. Argentiina on Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin talous. Sen inflaatio on noin 25 prosenttia vuodessa ja julkisen talouden alijäämä 7–8 prosenttia. Tilannetta hankaloittaa se, ettei Argentiinalla ole käytännössä vuosiin ollut pääsyä kansainvälisille rahoitusmarkkinoille.

Opposition ehdokas Macri on luvannut avata taloutta ja purkaa protektionistista sääntelyä. Myös Scioli on sanonut, että uudistuksia tarvitaan, mutta hänen mukaansa niiden tulee olla asteittaisia.

MARCOS BRINDICCI / Reuters
Daniel Scioli joutui tyytymään vain niukkaan voittoon äänimäärässä.
Daniel Scioli joutui tyytymään vain niukkaan voittoon äänimäärässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat