Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutoksen tuomat lämpöaallot voivat tehdä Persianlahdesta asuinkelvottoman

Ulkomaat
 
Figurniy Sergey / Reuters
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin kaupunki Dubai uhkaa tulevaisuudessa muuttua asuinkelvottomaksi pätsiksi.
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin kaupunki Dubai uhkaa tulevaisuudessa muuttua asuinkelvottomaksi pätsiksi. Kuva: Figurniy Sergey / Reuters

Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan useita kansainvälisen öljyteollisuuden sydänmaita uhkaa tulevaisuudessa lämpöaaltojen sarja, joka ylittää inhimilliset elinolosuhteet.

Äärimmäiset lämpöaallot vaikuttaisivat Abu Dhabin, Dubain, Dohan ja Iranin rannikkoalueilla vuodesta 2070 alkaen, jos nykyistä hiilipäästöjen tasoa ei onnistuta leikkaamaan merkittävästi, kertoo brittiläinen The Guardian.

”Tutkimuksemme osoittaa, että ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi siihen, mitkä alueet säilyvät asuttavina tulevaisuudessa”, kertovat tuoreen tutkimuksen tehneet Massachusetts Institute of Technologyn professorit Jeremy Pal ja Elfatih Eltahir.

Tämän hetken Persianlahden kuumimmat päivät ovat professorien mukaan tulevaisuudessa arkipäiväisiä, tosin asiaan on yhä mahdollista vaikuttaa kasvihuonepäästöjä vähentämällä.

Alueella on tänä vuonna koettu yli 50 celsiuksen helteitä.

Tutkimus osoittaa, kuinka märkälämpötilan nousu yli 35 asteen on hyväkuntoisellekin ihmiselle mahdoton kestää yli kuuden tunnin yhtäjaksoisella altistuksella. Märkälämpötila on termi, jolla tarkoitetaan lämpötilan ja ilmankosteuden yhdistelmää.

Yhdysvaltalaisprofessorien tutkimuksen tietokonemallissa tappava märkälämpötila iskee Persianlahden alueelle 10–20 vuoden välein alkaen vuodesta 2070.

Punaisenmeren rannikolle tietokonemalli ei ennusta aivan tappavia olosuhteita, mutta kuitenkin ihmiselle erittäin epämiellyttäviä lämpötiloja.

”Lapsille ja vanhuksille olot olisivat kuitenkin kuolettavat, jos ilmastointia ei ole”, professorit sanovat. Alueen köyhemmillä kansanosilla ei todennäköisesti ole varaa ilmastointilaitteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat