Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastustyöt jatkuvat Pakistanissa ja Afganistanissa - osa tuhoalueesta talebanien hallussa

Ulkomaat
 
Ihmiset kertovat maanjäristyksestä
Ihmiset kertovat maanjäristyksestä
Voimakas maanjäristys runteli Afganistania ja Pakistania 25. lokakuuta. Kuolonuhreilta ei säästytty. Järistys tuntui myös Intiassa. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS, Janne Järvinen HS

Vaikeakulkuinen maasto ja islamistisen äärijärjestön Talebanin pelko hidastivat tiistaina pelastus- ja avustustöitä sekä maanantaisen maanjäristyksen uhrien etsintää Afganistanissa ja Pakistanissa.

Tiistaiaamuna virallinen uhriluku oli lähes 300, mutta uutistoimistojen haastattelemat viranomaiset pelkäsivät luvun olevan tätä korkeampi. Monille syrjäisimmille alueille ei ole vielä päästy.

Maanantain 7,5 magnitudin järistys aiheutti myös maanvyörymiä, jotka tuhosivat kulkureittejä ja viestintäyhteyksiä. Varsinaista järistystä seurasi uutistoimisto Reutersin mukaan seitsemän jälkijäristystä, joista voimakkain oli 4,8 magnitudia. Pakistanilaisen Dawn-lehden mukaan myös tiistaiaamuna on ollut jälkijäristyksiä.

Järistyksen keskuskohta oli Afganistanin syrjäisellä vuoristoalueella Badakhshanin maakunnassa noin 250 kilometriä pääkaupungista Kabulista koilliseen.

Isot alueet Badakhshanista ovat käytännössä Talebanin hallussa. Monet avustusjärjestöt pitävät tätä vakavana turvallisuusriskinä, minkä lisäksi Afganistanin viranomaisten on vaikea toimia alueella, joka ei ole hallituksen valvonnassa.

Tiistaina Taleban tosin lupasi ”täyden avun” avustustyöntekijöille.

”Islamistinen emiraatti [Taleban] pyytää...etteivät hyväntekeväisyysjärjestöt pidättäydy suojan, ruoan ja lääkkeiden toimittamisesta tämän maanjäristyksen uhreille”, järjestö ilmoitti sivuillaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Samalla se määrää mujahideenejä alueella antamaan täyden apunsa uhreille ja helpottaa tarvitseville apua antavien työtä.”

Pelastustyöt kuitenkin etenevät, viranomaiset kertoivat.

”Pelastustyöt jatkuvat ja telttoja, huopia ja makuualustoja toimitetaan koko ajan”, Pakistanin onnettomuuskeskuksen edustaja Latif ur Rehman kertoi Reutersille Peshawarissa.

Monia alueita ei ole silti vielä saavutettu.

”Yksikään pelastusmiehistö ei ole vielä päässyt tänne. Sähköä ei ole, vettä ei ole eikä avoimia teitä ole”, lehden haastattelema pakhtunkhwalainen Syed Shah kertoi.

”Talomme ovat asuinkelvottomia. Vietimme koko yön ulkona taivasalla, koska pelkäsimme jälkijäristyksiä. Kaikki omistamamme on talon raunioissa”, Irshadullah kertoi lehdelle samalta alueelta.

Myös Shah kertoo talonsa olevan täysin tuhoutunut.

”Kaikki omaisuutemme ja rahamme ovat hautautuneet raunioihin”, hän sanoi Dawnille.

”Lähetimme lapsemme sukulaisten luo viiden kilometrin päähän. Meitä pelottaa.”

Myös Luoteis-Pakistanissa sijaitsevassa Peshawarissa monet rakennukset tuhoutuivat.

Viranomaisilla ei vielä ole arviota, kuinka paljon ihmisiä raunioissa on.

Afganistanissa pahin järistyksen aiheuttama onnettomuus sattui Takharin maakunnassa, kun 12 koulutyttöä tallautui hengiltä ihmisten rynnätessä järistyksen aikana koulurakennuksesta ulos.

”He tallautuivat muiden oppilaiden jalkoihin”, sanoi maakunnan luonnonkatastrofien hallintaviraston johtaja Reutersille.

Kaikki kuolleet olivat alle 16-vuotiaita, kertoi uutistoimisto AFP.

Järistysaallot tuntuivat, Tadžikistanissa, Uzbekistanissa ja Intian pohjoisosissa saakka. Maanantaina aamupäivällä sattuneen järistyksen keskus oli 213 kilometrin syvyydessä.

Bostonin yliopiston maantieteen laitoksen dekaani John Ebel sanoi Reutersille, että järistyksen keskus sijainti syvällä vähensi sen aiheuttamia vaurioita, mutta samalla tuhot levisivät laajemmalle alueelle.

Hänen mukaansa järistyksen aiheuttamat maanvyörymät ovat todennäköisesti pääongelma.

HAZRAT ALI BACHA / Reuters
Pakistanilaismies raivasi maanantaisen maanjäristyksen tuhoja Swatin laaksossa tiistaina.
Pakistanilaismies raivasi maanantaisen maanjäristyksen tuhoja Swatin laaksossa tiistaina.
HAZRAT ALI BACHA / Reuters
Lapset kävelevät raunioissa Mingorassa Swatin laaksossa tiistaina.
Lapset kävelevät raunioissa Mingorassa Swatin laaksossa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat