Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hillary Clinton on onnekas vihollistensa suhteen

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Clinton istui tyynenä 11 tuntia kongressin erikoiskomitean grillattavana väitetyistä laiminlyönneistään ulkoministerinä.
Clinton istui tyynenä 11 tuntia kongressin erikoiskomitean grillattavana väitetyistä laiminlyönneistään ulkoministerinä. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Hillary Clinton herättää poliittisissa vastustajissaan silmitöntä raivoa. Se on jälleen kerran pelastanut hänet.

Clintonilla on takanaan presidenttikampanjansa kaksi parasta viikkoa. Hän loisti demokraattien ensimmäisessä vaaliväittelyssä niin, että kaksi tuntematonta ehdokasta – Jim Webb ja Lincoln Chafee – heittivät hanskat kehään. Varapresidentti Joe Biden päätti, ettei hänen kannata edes lähteä kisaan.

Sitten Clinton istui 11 tuntia kongressin erikoiskomitean grillattavana väitetyistä laiminlyönneistään ulkoministerinä. Republikaanien rivistö hyökkäsi korokkeelta vuorotellen matalammalla istunutta Clintonia vastaan ja syytti tätä epäpätevyydestä, vehkeilystä ja jopa Lähi-idän kaaoksesta. Clinton pysyi kuulustelun ajan niin jäätävän tyynenä, että jopa oikeistolaismedia myönsi pitkin hampain hänen pärjänneen hyvin.

Clintonin vaalikassaan satoi rahaa enemmän kuin koskaan heti kuulustelun päättymistä seuraavan tunnin aikana.

Viime perjantaina kävin katsomassa Clintonia vaalitilaisuudessa Pohjois-Virginiassa. Mistään ei näkynyt, että 68-vuotias ehdokas olisi väsynyt edellispäivän kuulustelujen jälkeen: hän oli yhtä aikaa itsevarma, piikikäs ja rento.

"Yksi pikkutyttö kysyi minulta, saako tyttöpresidentti yhtä paljon palkkaa kuin poikapresidentti. Vastasin, että luulen niin – mutta se pitää tarkistaa", Clinton nauratti yleisöä.

Clinton onkin paljon vakuuttavampi ehdokas kuin vuoden 2000 senaattorivaaleissa, jolloin seurasin häntä viimeksi läheltä. Silloin hän syyllistyi välillä keinotekoiseen pirteyteen ja uuvuttavaan luennointiin, jotka saivat hänet kuulostamaan kympin tädiltä.

Tämä onkin Clintonin paradoksi: hän on onnekas vihollistensa, mutta vähemmän onnekas itsensä suhteen. Ahdistettuna hän vaikuttaa selkeältä, päättäväiseltä ja taistelutahtoiselta. Amerikkalaiset arvostavat sisukkuutta.

Kun Clintonilla menee hyvin, hän alkaa varoa sanojaan ja kuulostaa etäiseltä. Tämä ruokkii kuvaa eliitin ehdokkaasta, joka katsoo muita alaspäin eikä ole oikeasti mitään mieltä.

Monissa asiakysymyksissä sosialistiehdokas Bernie Sanders miellyttää demokraattien kenttäväkeä enemmän kuin Clinton. Sanders heristää nyrkkiään miljardööriluokalle, arvostelee valtavia palkkaeroja ja vaatii kaikille ilmaista terveydenhoitoa ja koulutusta. Sandersiin verrattuna Clinton on ollut koko elämänsä laskelmoiva: hän siirtyi esimerkiksi kannattamaan homoliittoja ja vastustamaan Tyynenmeren vapaakauppasopimusta vasta sitten, kun se oli hänelle poliittisesti edullista.

Demokraateilla onkin käytävänä samanlainen jaakobinpaini kuin republikaaneilla: valitako ehdokas, joka vastaa paremmin puolueen arvoja – vai ehdokas, jolla on paremmat mahdollisuudet voittaa vaalit?

Kaikkea ei voi saada.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat