Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina hermostui Yhdysvaltain laivaston liikkeistä Etelä-Kiinan merellä

Ulkomaat
 
US Navy / Reuters
Yhdysvaltain ohjushävittäjä USS Lassen kävi tiistaina alueella, jota Kiina pitää omanaan. Kuva on vuodelta 2009.
Yhdysvaltain ohjushävittäjä USS Lassen kävi tiistaina alueella, jota Kiina pitää omanaan. Kuva on vuodelta 2009. Kuva: US Navy / Reuters

Kiina arvosteli tiistaina äänekkäästi Yhdysvaltoja, jonka ohjushävittäjä kulki läheltä Kiinan rakentamia kiisteltyjä saaria Etelä-Kiinan merellä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Lu Kang ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että USS Lassen ”tuli laittomasti” tiistaina vesialueelle ”ilman lupaa Kiinalta”.

Kiina ei hyväksy merenkulunvapauden ”käyttämistä verukkeena Kiinan kansallisen suvereenisuuden turvallisuuden vahingoittamiseksi”, Lu lisäsi.

Hänen mukaansa Kiina ”puolustaa uskollisesti alueellista koskemattomuuttaan”.

Iltapäivällä Suomen aikaa Kiinan ulkoministeriö kutsui Yhdysvaltain Pekingin-suurlähettilään puhutteluun, valtiollinen televisio kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain ohjushävittäjän tiistainen reitti läheltä Spratlyn saaria oli tähän asti merkittävin merkki siitä, että Yhdysvallat ei hyväksy Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä.

Etelä-Kiinan merellä on useita saarikiistoja. Spratlyn saarista kiistelevät Kiinan lisäksi Malesia, Taiwan, Vietnam, Brunei ja Filippiinit alueen luonnonvarojen vuoksi.

Kiina on julistanut saarten ympärille 12 merinpeninkulman (noin 22 kilometrin) alueen, jota se pitää omanaan. Yhdysvaltain puolustusviranomaiset kertoivat Reutersille USS Lassenin kulkeneen tämän alueen sisällä ”muutaman tunnin ajan”.

Reutersin mukaan sen haastattelemat yhdysvaltalaislähteet kertoivat Yhdysvaltojen sota-alusten jatkavan alueella liikkumista lähiviikkoina. Kiina ei kuitenkaan ilmoittanut, miten se aikoo tulevissa tapauksissa toimia.

Yhdysvallat ei ole rikkonut Spratlyillä Kiinan ilmoittamaa 12 meripeninkulman rajaa sen jälkeen, kun Kiina alkoi rakentaa riutoille saaria loppuvuodesta 2013. Reutersin mukaan Yhdysvallat kuitenkin toteuttaa eri puolilla maailmaa säännöllisesti merenkulunvapauteen liittyviä navigointiharjoituksia, joilla se kiistää eri maiden aluevaatimuksia.

Merenkulunvapaus on osa kansainvälistä lainsäädäntöä, joka on määritelty YK:n merioikeusyleissopimuksessa. Yhdysvallat ei ole liittynyt sopimukseen virallisesti, mutta pitää sitä kansainvälisenä tapaoikeutena ja käytännössä noudattaa sitä.

Kiistassa on oikeudellinen puolensa. Merioikeusyleissopimuksen mukaan 12 meripeninkulman rajoituksia ei voi asettaa aiemmin vedenalaisille riutoille rakennetuille saarille. Kiinan mukaan alueella oli alunperinkin saaria, jotka kuuluvat sille.

Virallisesti Yhdysvallat perustelee toimiaan kauppaliikenteen sujuvuudella. Kiistellyt saaret sijaitsevat yhdellä maailman vilkkaimmalla kauppalaivastoreitillä, ja Yhdysvaltain mukaan Kiinan toiminta vaikeuttaa liikennettä.

Asialla on kuitenkin sotilaallinen ulottuvuutensa, sillä Kiina on rakentanut riutoille jo armeijalle riittävän vahvoja saaria. Satelliittikuvien perusteella saarilla on jo sotilaskäyttöön soveltuvia kiitoratoja.

Kiina on kiistänyt, että sillä olisi aikomusta militarisoida saaria. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti niin tavatessaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viime kuussa Washingtonissa. Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat ei usko vakuutteluja ja USS Lassenin reitin yksi syy oli testata Xin kommenttia.

Taustalla on myös Yhdysvaltain ja monien Kaukoidän maiden huoli Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta ja voimistuvasta sotavoimasta. Yhdysvallat pelkää Kiinan rakentavan tukikohtaa, jolla se laajentaa toiminta-aluettaan Etelä-Kiinan merellä.

Korjaus 27.10.2015: 12 meripeninkulmaa on noin 22 kilometriä, ei 22 000 kilometriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat