Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bikinin asukkaat hakevat turvapaikkaa Yhdysvalloista kohoavan merenpinnan takia

Ulkomaat
 

Jopa 2500 Bikinin asukasta on anonut uudelleensijoittamista Yhdysvalloista, kun kohoava merenpinta uhkaa tehdä elinolot mahdottomiksi heille 1940-luvulla osoitetulla kotiseudulla.

Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Bikini atollin noin 200 asukasta sijoitettiin 1940-luvulla kodeistaan muille Marshallinsaarten liittovaltion saarille, pääasiassa Kilille, kun Yhdysvallat aloitti ydinkokeet Bikinillä. Hyvitykseksi pakkomuutosta asukkaat saivat oikeuden asua, työskennellä ja opiskella Yhdysvalloissa ilman aikarajoituksia. Vuonna 1982 asukkaiden avuksi perustettiin myös uudelleen asuttamista tukeva säätiö. Se auttaa entisiä Bikinin asukkaita ja heidän jälkeläisiään muun muassa uusien kotien rakentamisessa muille Marshallinsaarille.

Nyt Kilin saaren asukkaat ovat kuitenkin huolissaan aiempaa pahemmista tulvista sekä myrskyistä. Tulvat saavat myös suolan imeytymään maaperään, mikä vaarantaa maanviljelyn. Vuonna 2011 alueella kärsittiin mittavista tulvista. Tämän vuoden alussa tulvat nostivat veden lentokentälle jättäen saarten asukkaat eristyksiin.

Kili-saaren asukkaat anovat nyt, että uudelleen asuttamista tukeva säätiö auttaisi heitä myös Yhdysvaltoihin muuttamisessa.

Yhdysvaltojen sisäministeriö tukee saarelaisten vaatimuksia ja aikoo esittää kongressille säätiön sääntöjen muuttamista. Senaattia on jo pyydetty tekemään lakiin tarvittavat muutokset säätiön käyttötarkoituksen muuttamiseksi.

”Anomuksessa todetaan, että ilmastonmuutoksen vuoksi Kilistä on tullut asumiskelvoton”, Marshallinsaarten ulkoministeri Tony de Bruum sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Marshallinsaaret ovat pääasiassa alle kolmen metrin korkeudella meren pinnasta. Vuoden 1901 jälkeen vesi on noussut 19 senttimetriä. Nasan tutkijoiden mukaan on todennäköisesti väistämätöntä, että vedenpinta nousee vielä ainakin metrin, kun ilmasto entisestään lämpenee ja jäätiköt sulavat.

Vaikka Bikiniltä pakkomuutettiin ydinkokeiden alta 1940-luvulla vain noin 200 asukasta, on heitä jälkeläisineen nyt huomattavasti enemmän. Asiasta uutisoineen Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan säätiötä koskeva lainmuutos koskisi toteutuessaan noin 1000 Kilin asukasta, kun uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa sen koskevan kaikkiaan 2500:aa Marshallinsaarten asukasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat