Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki myönsi iskut kurdeja vastaan Syyriassa – ratsiat ja iskut kiihtyneet ennen sunnuntain vaaleja

Ulkomaat
 
SERTAC KAYAR / Reuters
Turkin poliisin erikoisjoukot ratsasivat kohteita Diyarbakirin kaupungissa maanantaina 26. lokakuuta. Tulitaistelussa poliisin ja epäiltyjen Isis-taistelijoiden välillä kuoli kaksi poliisia ja 7 Isis-epäiltyä.
Turkin poliisin erikoisjoukot ratsasivat kohteita Diyarbakirin kaupungissa maanantaina 26. lokakuuta. Tulitaistelussa poliisin ja epäiltyjen Isis-taistelijoiden välillä kuoli kaksi poliisia ja 7 Isis-epäiltyä. Kuva: SERTAC KAYAR / Reuters

Turkki jatkoi ”terrorisminvastaista sotaansa” tiistaina pidättämällä kymmeniä epäiltyjä Isis-taistelijoita ja myöntämällä, että maa iski kurdeja vastaan Syyrian puolella sunnuntaina.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu kertoi hallitusta myötäilevän A-Haber-tv-kanavan haastattelussa, että Turkin joukot iskivät kahdesti kurdien demokraattista yhtenäisyyspuoluetta PYD:tä vastaan Syyriassa, uutistoimisto AFP kertoo. Davutoğlun mukaan Turkki oli antanut PYD:lle varoituksen, jossa kerrottiin Turkin hyökkäävän jos PYD:n jäsenet etenevät Eufrat-joelta länteen.

Eufrat virtaa Turkin vuoristoseuduilta Syyrian ja Irakin läpi Persianlahteen.

Syyrian kurdeja vastaan iskeminen ei sinänsä ole uutta, mutta sen myöntäminen on harvinaista. Syyrian kurdien YPG-joukot syyttivät Turkkia iskuista jo aiemmin tällä viikolla, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

YPG hallitsee laajoja alueita Pohjois-Syyriassa lähellä Turkin rajaa, ja se on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen taistelussa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Toisaalta Yhdysvallat ja Turkki ovat kumpikin sotilasliitto Naton jäseniä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viime aikoina lisännyt pommituksia Syyriassa ja Turkin omilla kaakkoisilla kurdialueilla.

Turkki on myös kiihdyttänyt iskujaan itsemurhapommeista epäiltyä Isisiä vastaan. Lisäksi Turkin viranomaiset ovat pidättäneet useita kymmeniä Isis-epäiltyjä Ankaran terrori-iskun jälkeen.

Tiistaiaamuna noin 200 poliisia ratsasi epäiltyjä Isis-kohteita Konyan kaupungissa, Dogan-uutistoimisto kertoi AFP. Pidätyksiä tehtiin 30.

Samoihin aikoihin Istanbulissa poliisin terrorisminvastaiset joukot käyttivät ratsioissa apunaan helikoptereita ja pidättivät 21 ihmistä, Dogan kertoi. İzmitin kaupungissa pidätettiin aamulla 20 ihmistä.

Lisäksi Itä-Turkin Elazığissa pidettiin 13 Kurdistanin työväenpuolue PKK:n kapinallista, Dogan kertoi AFP:n mukaan.

Maanantaina samanlaisessa ratsiassa Diyarbakirin kaupungissa Turkin kurdialueella kuoli kaksi poliisia ja seitsemän epäiltyä Isis-taistelijaa. AFP:n mukaan se oli ensimmäinen tulitaistelu epäiltyjen Isis-taistelijoiden kanssa Turkin maaperällä sitten Turkin liittymisen Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan terrorijärjestöä vastaan elokuussa.

Ratsiat liittyvät jännittyneeseen turvallisuustilanteeseen ja ensi sunnuntaina järjestettäviin parlamenttivaaleihin.

Maan turvallisuusorganisaatiot ovat hermostuneita Ankaran keskustassa lokakuussa tehtyjen kahden itsemurhapommi-iskun jälkeen. Iskut tehtiin kurdien rauhanmarssia vastaan. Iskuissa kuoli 102 ihmistä ja loukkaantui yli 500. Uutistoimistojen mukaan pommi-isku oli Turkin historian tuhoisin.

Turkki epäilee pommi-iskuista Isisiä. Maanantaina presidentti Erdogan vannoi jatkavansa operaatioita kaikkia ”terroristeja” vastaan ja mainitsi sekä Isisin että Turkissa kielletyn kurdien PKK:n, AFP kertoo.

Turkissa järjestetään viiden päivän päästä jo toiset parlamenttivaalit tänä vuonna. Erdoganin johtama maltillisen islamistinen AK-puolue ei saanut kesäkuun vaaleissa ehdotonta enemmistöä parlamenttiin. Se ei onnistunut muodostamaan hallitusta myöskään muiden puolueiden kanssa, joten presidentti Erdogan määräsi uudet parlamenttivaalit marraskuulle.

Kesäkuun vaaleissa menestyi etenkin vasemmistolainen kurdipuolue HDP. Puolue sai 13 prosenttia äänistä.

Turkki on parlamentaristinen demokratia, mutta käytännössä maata johtaa tällä hetkellä presidentti Erdogan eikä pääministeri Davutoğlu. Ennen kesäkuisia vaaleja Erdogan myös kampanjoi julkisesti sen puolesta, että presidentille siirrettäisiin enemmän valtaa. Ilman ehdotonta enemmistöä parlamentissa aikeet eivät todennäköisesti onnistu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat