Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malediivien hurja presidenttipeli: Varapresidenttiä syytetään presidentin veneen räjäyttämisestä

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
Malediivien ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Mohamed Nasheed istuu nyt vankilassa. Kuva vuodelta 2010, jolloin Nasheed oli Helsingissä presidentti Tarja Halosen vieraana.
Malediivien ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Mohamed Nasheed istuu nyt vankilassa. Kuva vuodelta 2010, jolloin Nasheed oli Helsingissä presidentti Tarja Halosen vieraana. Kuva: Mika Ranta / HS

Malediiveilla kuohuu muutakin kuin Intian valtameri.

Maan nykyinen varapresidentti Ahmed Adeeb vangittiin epäiltynä kuukausi sitten tapahtuneesta pommi-iskusta, jonka kohteena oli maan presidentti Abdulla Yameen.

Presidentti itse selvisi huviveneellä tapahtuneesta räjähdyksestä vammoitta, mutta hänen puolisonsa ja kaksi muuta henkilöä loukkaantuivat lievästi, kertoo uutistoimisto AFP.

Malediivien viranomaiset kertovat löytäneensä pommintekovälineitä Adeebin kodista.

Yameenin sunnuntaina pitämässä televisiopuheessa Adeebin pidätystä perusteltiin ”kansallisella turvallisuudella”.

Adeeb kiisti lakimiehensä välityksellä osallisuutensa pommi-iskuun.

Varapresidentin lisäksi useita valtion virkamiehiä on erotettu tehtävistään, mikä on herättänyt saarivaltiossa poliittista levottomuutta. Valtion poliittinen peli kovine otteineen nakertaa myös Malediivien suosiota turistikohteena.

Maan oppositio syytti aiemmin Adeebia rikollisjengien käyttämisestä toisinajattelijoiden hiljentämiseksi.

Malediivien presidentti-instituutio on tällä vuosikymmenellä ollut huomattavan myllerryksen keskipisteenä. Vuonna 2008 presidentiksi valittiin Mohamed Nasheed. Hän kuitenkin erosi kesken viisivuotiskautensa vuonna 2012. Myöhemmin Nasheed kertoi, että hänet painostettiin eroamaan aseella uhaten.

Nasheedin tilalle noussut varapresidentti Mohamed Waheed ei nauttinut kansan suosiota. Hänen sanottiin kaapanneen vallan. Maassa puhkesi mielenosoituksia, joiden jälkeen järjestettiin uudet presidentinvaalit. Voittajaksi selviytyi niukasti nykyinen presidentti Yameen, joka puolestaan on maata aiemmin 30 vuotta hallinneen Maumoon Abdul Gayoomin velipuoli.

Presidentiksi päästyään Yameen tuomitsi ex-presidentti Nasheedin vankilaan terrorismikytköksistä.

Nasheed on Malediivien ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti. YK on vedonnut Nasheedin vapauttamisen puolesta, mutta Yameen ei ole kuunnellut vetoomuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat