Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmat naiset ratkaisevat Britannian EU-äänestyksen

Ulkomaat
 
Neil Hall / Reuters
Nainen ohitti katumainoksen syyskuisessa Lontossa.
Nainen ohitti katumainoksen syyskuisessa Lontossa. Kuva: Neil Hall / Reuters
Tästä on kyse

EU-jäsenyyden jatkosta äänestetään pian

 Britannian konservatiivihallitus järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyyden jatkosta.

 Takaraja on vuoden 2017 lopussa. Todennäköisin ajankohta on syksy 2016.

 Konservatiivipuolue on ottamassa jäsenyyteen neutraalin kannan.

 Hallitus ei halua laajentaa äänioikeutta 16- ja 17-vuotiaille.

Lontoo

Jääkö Britannia EU:hun, vai onko edessä ero? Ratkaisevaa voi olla se, miten kannastaan epävarmat naiset äänestävät.

Noin viidennes brittiäänestäjistä suhtautuu unioniin epäröiden. He eivät pidä EU:sta, mutta mahdollisen eron vaikutukset talouteen ja työllisyyteen huolestuttavat.

”He ovat naisia, joilla on lapsia ja jotka eivät välttämättä seuraa EU-asioita kovin tarkkaan”, arvioi Britannian EU-eroa ajavan Vote Leave -ryhmittymän viestintäjohtaja Paul Stephenson.

Samantyyppinen ilmiö nähtiin syyskuussa 2015, kun Skotlanti hylkäsi kansanäänestyksessä itsenäisyyden. Monet naisäänestäjät kallistuivat itsenäisyyttä vastaan, koska pelkäsivät sen lisäävän epävarmuutta.

Naisäänestäjät eivät kuitenkaan pidä etukäteen meteliä mielipiteistään. Mielipide voi vaihtua äänestyspäivän alla.

Myös EU-jäsenyyden puolesta kampanjoiva entinen konservatiivikansanedustaja Laura Sandys pitää naisten kantaa ratkaisevana.

”Naisia on 60 prosenttia kannastaan epävarmoista äänestäjistä. Nämä naiset eivät ehkä seuraa EU:ta joka päivä, mutta he ovat poliittisia omalla tavallaan. Heitä kiinnostaa lasten ja lastenlasten tulevaisuus”, Sandys sanoi Lontoossa ulkomaankirjeenvaihtajille tiistaina.

Sekä EU-myönteisessä että EU-vastaisessa leirissä tiedetään, että vastapuoli on tärkeiden naisäänien perässä.

”Naiset ovat alttiita [EU-myönteisen leirin] pelottelulle, vaikka ovat oikeasti meidän puolellamme. Jos häviämme tämän viidenneksen, häviämme koko kansanäänestyksen”, Stephenson kertoi toimittajille viime viikolla.

Sandysin mukaan taas naiset voivat tuntea emotionaalista vetoa EU-skeptikkojen vakuutteluihin Britannian vapaudesta EU:n ulkopuolella. Hän uskoo, että lopulta voittavat kuitenkin talousargumentit:

”Naiset tekevät äänestyspäätöksensä rationaalisin perustein.”

Kumpikin leiri yrittää nyt puhua epävarmat äänestäjät omalle kannalleen. Kampanjointi on jo täydessä käynnissä, vaikka pääministeri David Cameron ei ole ilmoittanut vielä edes EU-kansanäänestyksen ajankohtaa.

Mitä kauemmaksi tulevaisuuteen kansanäänestys siirtyy, sitä vahvempi EU-eroa ajava rintama tuntee olevansa. Silloin päästään taistelemaan paikallistasolle.

”Ovelta ovelle kampanjointi tulee olemaan ratkaisevan tärkeää”, Stephenson kertoo.

Ruohonjuuritasoa värvätään myös vastapuolella. ”Tavoitteena on koota 100 000 kampanjantekijää”, Sandys sanoi.

EU-kielteisiä kampanjoita on peräti kaksi. Niistä Vote Leave on kerännyt joukkoihinsa konservatiiveja ja työväenpuolueen kannattajia. Suuri osa tukijoukoista haluaa erota EU:sta, mutta jotkut odottelevat vielä, millaisen uuden EU-sopimuksen Cameron saa tiristettyä Brysselistä.

Euroedustaja Nigel Faragen ympärille rakennettu Ukip-puolueen kampanja ajaa puolestaan EU-eroa, olipa neuvottelutulos mikä tahansa.

Mielipidemittausten mukaan EU-jäsenyyden vastustus on kasvanut syksyllä hieman. Jäsenyyden puoltajia on toistaiseksi enemmän kuin vastustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat