Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietari on taas täyttynyt turisteista – tällä kertaa venäläisistä ja kiinalaisista

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Nikolai Gontar
Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin edustalla seisova Oksana Kalašnikova on tullut tyttärensä Viktorijan kanssa Belgorodista Pietariin.
Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin edustalla seisova Oksana Kalašnikova on tullut tyttärensä Viktorijan kanssa Belgorodista Pietariin. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Heikentynyt rupla ja maailmanpolitiikka lyövät nyt kättä Pietarin turistimarkkinoilla. Viime vuoden rajun pudotuksen jälkeen kaupunki on taas täyttynyt turisteista – tällä kertaa venäläisistä ja kiinalaisista.

Artikkeliin liittyvät

Katariina Suuren patsaan luona valokuvaan järjestäytyy naurava lukiolaisryhmä. Venäläisnuoret ovat lentäneet Moskovaan yhdeksän tuntia Kamtšatkan niemimaalta Venäjän koillisnurkasta. Sen jälkeen matka jatkui junalla Pietariin, jossa ryhmä viettää syyslomaa.

”Kaupunki on mahtava”, lukiolaiset ylistävät.

”Netti on kymmenen kertaa nopeampi ja hinnat halvempia. Varsinkin vesi maksaa vähemmän”, kuvailee Ilja Klinduh.

”Eikä ole lunta kaduilla”, huomauttaa Kirill Martynov.

Ryhmäläisistä Valerija Vdovitšenko on käynyt Suomessa ja Ruotsissakin, mutta moni venäläinen on joutunut jo noin vuoden ajan jättämään ulkomaanmatkat väliin. Samalla Pietarista on tullut yksi suosituimmista venäläisten kotimaisista kohteista.

Lomamatka euroalueelle olisi ollut yksi vaihtoehto myös Oksana Kalašnikovalle, mutta budjetti ei sitä sallinut. Hän tuli perheensä kanssa Pietariin Belgorodista läheltä Ukrainan rajaa.

”Päätöksessäni lähteä Pietariin ulkomaiden sijasta ei ollut mitään poliittista. Euron kalleus oli pääsyy”, Kalašnikova sanoo Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin eli Verikirkon vieressä.

Tiistaina yhdellä eurolla sai Venäjän keskuspankin mukaan noin 70 ruplaa. Tälle tasolle ruplan kurssi asettui viime elokuussa.

Ruplan kurssin lasku on ollut tuntuva, sillä vuonna 2013 eurolla sai noin 40 ruplaa.

Esimerkiksi uudeksivuodeksi ulkomaanmatkan varanneiden venäläisten määrä oli romahtanut lokakuussa viidesosaan kahden vuoden takaisesta, arvioi Venäjän matkanjärjestäjien liitto Ator.

Venäläisten intoa kotimaanmatkailuun selittää myös maan politiikan tiukentuminen. Venäjä rajoitti viime vuonna esimerkiksi puolustusministeriön ja joidenkin turvallisuuselinten työntekijöiden ulkomaanmatkailua.

Lisäksi sisäministeriö kielsi helmikuussa poliisien matkat ulkomaille kokonaan. Rajoitukset koskevat jopa miljoonia ihmisiä. Sen sijaan venäläisten matkustamista vallatulle Krimille on edistetty valtavien mainoskampanjoiden ja halpojen lentojen avulla.

Maa sulkeutuu tahtomattaan, kun ihmisillä ei ole enää varaa tai mahdollisuutta matkustaa ulkomaille.

Venäläisten ahkera ulkomaanmatkailu on avannut maata tavalla, jonka vaikutuksia on hankala mitata. Suomen-matkailu heijastuu monen venäläisen ajatuksissa, kun he toivovat Venäjälle samankaltaista elintasoa ja vaikkapa jätteiden kierrätystä.

Aasialaiset – kiinalaiset etunenässä – ovat nostaneet Pietarin turistimarkkinat viime vuoden suosta.

Pietarin kaupungin mukaan kiinalaisturistien määrä on yli kaksinkertaistunut ensimmäisellä vuosipuoliskolla verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon.

Taustalla on kiinalaisten ulkomaanmatkailun lisääntyminen ylipäänsä, mutta heitä vetävät Venäjälle myös vallankumoushistoria ja kulttuurikohteet.

Iran on yksi uusi suunta, josta Venäjä houkuttelee turisteja Iranin-vastaisten pakotteiden poistamisen jälkeen.

Krimin niemimaan valtaus ja Venäjän osallistuminen Ukrainan sotaan tyrehdyttivät Pietarin länsituristien virran, joka ei ole vieläkään kunnolla palautunut.

Tilastoissa EU-turistien kato on sentään hieman loiventunut. Esimerkiksi Etelä-Euroopasta matkustetaan jälleen Pietariin. Euroturistit pääsevät hyötymään Venäjän halvoista hinnoista.

”Yksi syy Pietarin valitsemiseen oli ruplan kurssi”, kertoo italialainen Elena Novelli. Hän lomailee viiden tähden hotellissa W:ssä. Mahtipontisten kultakoristeiden sijasta W luottaa moderniin designiin.

”Yllätyin positiivisesti kaupungin ruokakulttuurista. Olimme järjestetyllä ravintolakierroksella, ja ruoka oli todella hyvää. Pienpanimoiden oluita oli tarjolla monessa paikassa”, sanoo matkakumppani, espanjalainen David Machín Henriquez.

Palataan vielä Katariina Suuren patsaan luo. Onko Venäjä käpertymässä itseensä, kun ihmiset eivät enää käy ulkomailla?

”Minusta on hienoa, että ihmiset tutustuvat oman maansa kulttuuriin. Aiemmin kaikki matkustivat vain ulkomaille, mutta tiedot Pietarista tai Moskovan ympäristön historiasta ja kulttuurista jäivät köykäisiksi”, sanoo opettaja Irina Rotaru Kamtšatkalta.

”Emmekä me ole sulkeutumassa. Suomi on aivan vieressä, ja käymme siellä edelleen”, lisää pietarilainen opas Olga Višnjakova.

Nikolai Gontar
Etelä-Euroopasta Venäjälle matkaavien turistien määrän väheneminen on taittunut. Italialainen Elena Novelli ja David Machin Henriquez yöpyivät Pietarissa luksushotelli W:ssa.
Etelä-Euroopasta Venäjälle matkaavien turistien määrän väheneminen on taittunut. Italialainen Elena Novelli ja David Machin Henriquez yöpyivät Pietarissa luksushotelli W:ssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat