Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marco Rubio on oikeiston Obama

Ulkomaat
 
Mary Schwalm / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Marco Rubio kampanjoi lokakuun puolivälissä New Hampshiren Derryssä.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Marco Rubio kampanjoi lokakuun puolivälissä New Hampshiren Derryssä. Kuva: Mary Schwalm / Reuters
Fakta

Vaaleihin on vuosi

 Uudessa CBS:n ja New York Timesin mielipidemittauksessa Ben Carson on republikaanien suosituin ehdokas. Toisena on Donald Trump, kolmantena Marco Rubio ja neljäntenä Jeb Bush ja Carly Fiorina.

 Demokraattien puolella suosituin on Hillary Clinton, toisena Bernie Sanders.

 Puolueet valitsevat ehdokkaansa keväällä. Presidentti valitaan 8.11.2016.

Washington

Kilpakumppanit kutsuvat floridalaissenaattori Marco Rubiota ”republikaanien Obamaksi”. Se on tarkoitettu pilkkanimeksi.

Rubio on ensimmäisen kauden senaattori, kuten Barack Obama oli vaalikampanjansa aikana. Obaman lailla 44-vuotiaan Rubion vetovoima perustuu karismaan enemmän kuin kokemukseen.

Pilkka voi osua omaan nilkkaan. Obamasta tuli presidentti.

Rubio on republikaanien keskuudessa vasta kolmanneksi suosituin ehdokas neurokirurgi Ben Carsonin ja miljardööri Donald Trumpin jälkeen. Silti sekä republikaanieliitin perintöprinssi Jeb Bush että demokraattien pääehdokas Hillary Clinton pitävät juuri Rubiota vaarallisimpana vastustajanaan.

Kun republikaanien kolmas vaaliväittely järjestetään keskiviikkona Coloradossa, republikaanien katseet ovat Rubiossa.

Puolueen isokenkäiset ovat menettämässä kärsivällisyyttään Bushia kohtaan, koska hänen laimea esiintymisensä ei ole innostanut äänestäjiä. Puolue haluaa myös estää Trumpin tai Carsonin kaltaisen ulkopuolisen nousun ehdokkaaksi, koska pelkää heidän häviävän varsinaiset vaalit äärimmäisten mielipiteidensä takia.

Rubiosta tekeekin lupaavan juuri se, mikä hän ei ole: ei eliitin sisäsiisti perintöprinssi kuten Bush eikä radikaali rääväsuu kuten Trump. Rubio on tarpeeksi maltillinen sitoutumattomille mutta tarpeeksi oikealla vedotakseen republikaanien konservatiivisiipeen – varsinkin kun hän on tiukentanut kantaansa laittomiin siirtolaisiin.

Rubio johtaakin nyt vedonlyöjien tilastoa siitä, kenestä lopulta tulee republikaanien presidenttiehdokas.

Rubion valttina on elämäntarina. Kuubalaissiirtolaisten poika kasvoi vaatimattomissa oloissa Miamissa: isä oli baarimikko, äiti siivooja. Rubio nousi menestykseen omalla työllään, toisin kuin poliitikkosuvun Bush.

Rubio vetoaa latinoihin, joiden ääniä republikaanit epätoivoisesti tarvitsevat, ja asuu Floridassa, joka on ratkaisevia osavaltioita. Senaatissa Rubio on erikoistunut ulkopolitiikkaan, joka on Lähi-idän kaaoksen takia vaalien tärkeimpiä teemoja.

Kaiken lisäksi Rubio on Kuuban Kennedy: nuorekas, komea ja karismaattinen. Hänen lempeä äänensä pehmentää hänen kovia mielipiteitään. Hän ei usko ilmastonmuutokseen eikä kannata aborttioikeutta edes siinä tapauksessa, että äidin henki on vaarassa.

Presidentinvaalien tärkein puheenaihe on keskiluokan ahdinko. Siinä Rubiolla on omakohtaista kerrottavaa toisin kuin Hillary Clintonilla, joka on joutunut vetoamaan äitinsä ja isoisänsä vaatimattomaan taustaan.

Viime keväänä Rubio kertoi kajonneensa eläkesäästöihinsä ostaakseen uuden jääkaapin.

Clintonin vetonaula on, että hänestä tulisi Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti. Rubio tekisi kuitenkin yhtä lailla historiaa: hänestä tulisi ensimmäinen latinopresidentti.

Vaalitaistosta tekee arvaamattoman se, että republikaanipuolue on sekaisin sisäisten valtakamppailujen takia. Oikeistoradikaalit ajavat vallankumousta, joka nostaisi valtaan Trumpin kaltaisen mullistajan.

Keskitien kulkijat etsivät nyt ehdokasta, jonka avulla kukistaa sisäinen kapina. Keväällä tämä ehdokas oli Bush, mutta riippuu vaaliväittelystä, onko se seuraavaksi Rubio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat