Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmat naiset ratkaisevat Britannian EU-äänestyksen

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Virkamiehen tehtävistä äitiyslomalla olevan Claire Cameronin tuttavapiirissä keskustellaan usein Britannian EU-jäsenyydestä.
Virkamiehen tehtävistä äitiyslomalla olevan Claire Cameronin tuttavapiirissä keskustellaan usein Britannian EU-jäsenyydestä. Kuva: Mark Earthy

Lontoo

Jääkö Britannia EU:hun, vai onko edessä ero? Ratkaisevaa voi olla se, miten kannastaan epävarmat naiset äänestävät.

Noin viidennes brittiäänestäjistä suhtautuu unioniin epäröiden. He eivät pidä EU:sta, mutta mahdollisen eron vaikutukset talouteen ja työllisyyteen huolestuttavat.

”He ovat naisia, joilla on lapsia ja jotka eivät välttämättä seuraa EU-asioita kovin tarkkaan”, arvioi Britannian EU-eroa ajavan Vote Leave -ryhmittymän viestintäjohtaja Paul Stephenson.

Samantyyppinen ilmiö nähtiin syyskuussa 2015, kun Skotlanti hylkäsi kansanäänestyksessä itsenäisyyden. Monet naisäänestäjät kallistuivat itsenäisyyttä vastaan, koska pelkäsivät sen lisäävän epävarmuutta.

Naisäänestäjät eivät kuitenkaan pidä etukäteen meteliä mielipiteistään. Mielipide voi vaihtua äänestyspäivän alla.

Myös EU-jäsenyyden puolesta kampanjoiva entinen konservatiivikansanedustaja Laura Sandys pitää naisten kantaa ratkaisevana.

”Naisia on 60 prosenttia kannastaan epävarmoista äänestäjistä. Nämä naiset eivät ehkä seuraa EU:ta joka päivä, mutta he ovat poliittisia omalla tavallaan. Heitä kiinnostaa lasten ja lastenlasten tulevaisuus”, Sandys sanoi Lontoossa ulkomaankirjeenvaihtajille tiistaina.

Sekä EU-myönteisessä että EU-vastaisessa leirissä tiedetään, että vastapuoli on tärkeiden naisäänien perässä.

”Naiset ovat alttiita [EU-myönteisen leirin] pelottelulle, vaikka ovat oikeasti meidän puolellamme. Jos häviämme tämän viidenneksen, häviämme koko kansanäänestyksen”, Stephenson kertoi toimittajille viime viikolla.

Sandysin mukaan naiset voivat tuntea emotionaalista vetoa EU-skeptikkojen vakuutteluihin Britannian vapaudesta EU:n ulkopuolella. Hän uskoo, että lopulta voittavat kuitenkin talousargumentit:

”Naiset tekevät äänestyspäätöksensä rationaalisin perustein.”

Kumpikin leiri yrittää nyt puhua epävarmat äänestäjät omalle kannalleen. Kampanjointi on jo täydessä käynnissä, vaikka pääministeri David Cameron ei ole ilmoittanut vielä edes EU-kansanäänestyksen ajankohtaa.

Mitä kauemmaksi tulevaisuuteen kansanäänestys siirtyy, sitä vahvempi EU-eroa ajava rintama tuntee olevansa. Silloin päästään taistelemaan paikallistasolle.

”Ovelta ovelle kampanjointi tulee olemaan ratkaisevan tärkeää”, Stephenson kertoo.

Ruohonjuuritasoa värvätään myös vastapuolella. ”Tavoitteena on koota 100 000 kampanjatyöntekijää”, Sandys sanoi.

EU-kielteisiä kampanjoita on peräti kaksi. Niistä Vote Leave on kerännyt joukkoihinsa konservatiiveja ja työväenpuolueen kannattajia. Suuri osa tukijoukoista haluaa erota EU:sta, mutta jotkut odottelevat vielä, millaisen uuden EU-sopimuksen Cameron saa neuvoteltua Brysselistä.

Euroedustaja Nigel Faragen ympärille rakennettu Ukip-puolueen kampanja ajaa puolestaan EU-eroa, olipa neuvottelutulos mikä tahansa.

Mielipidemittausten mukaan EU-jäsenyyden vastustus on kasvanut syksyllä hieman. Jäsenyyden puoltajia on toistaiseksi enemmän kuin vastustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat