Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia ottaa aiempaa painavamman askeleen kohti itsenäistymistä

Ulkomaat
 
Albert Gea / Reuters
Katalonian itsehallintoalueen presidentti Artur Mas puolustautui syytöksiltä Katalonian parlamentissa Barcelonassa perjantaina.
Katalonian itsehallintoalueen presidentti Artur Mas puolustautui syytöksiltä Katalonian parlamentissa Barcelonassa perjantaina. Kuva: Albert Gea / Reuters

Katalonian itsenäisyysmieliset ryhmät sopivat tiistaina julistuksesta ”itsenäisen Katalonian valtion luomisen aloittamiseksi”, kertoo muun muassa sanomalehti El País. Alueparlamentti hyväksynee julistuksen ensi viikolla.

Julistusta on määrä seurata esimerkiksi tulevan valtion perustuslain kokoaminen ja sellaisten hallintorakenteiden luominen, joita itsenäinen valtio tarvitsee mutta nykyisellä itsehallintoalueella ei ole.

Yhdeksänkohtainen julistus määrittelee, että tuleva valtio on tasavalta ja että itsenäistymisprosessi ”ei riipu Espanjan elinten eikä varsinkaan perustuslakituomioistuimen päätöksistä”.

Julistuksen hyväksyessään Katalonian alueparlamentti siis käytännössä sanoutuu irti Espanjan oikeusjärjestelmän alaisuudesta.

Konservatiivisen pääministerin Mariano Rajoyn johtama Espanjan hallitus on vastustanut katalonialaisten itsenäistymispyrkimyksiä pääasiassa viemällä erilaiset äänestykset asiasta perustuslakituomioistuimeen.

Toissa viikolla Katalonian aluejohtaja Artur Mas joutui oikeuden eteen vastaamaan syytteisiin, joiden mukaan hän syyllistyi kansalaistottelemattomuuteen sekä vallan ja julkisten varojen väärinkäyttöön, kun aluehallinto järjesti itsenäistymisestä kyselyn marraskuussa 2014.

Sanomalehti El Mundon mukaan Rajoy kommentoi julistusta provokaatioksi, jolla ei ole mitään vaikutusta.

Espanjan oikeusministeri Rafael Catalá sanoi El Mundon mukaan, että julistuksen hyväksyminen alueparlamentissa arvioitaisiin aiempaan tapaan oikeudessa.

Julistus korottaa panoksia entisestään. Toisaalta se lietsoo keskushallintoa yhä ankarampaan reaktioon, vaikka Rajoy mieluiten välttelisi koko asiasta puhumista ennen 20. joulukuuta järjestettäviä Espanjan parlamenttivaaleja.

Toisaalta se taivuttaa tulevaa Espanjan hallitusta tarjoamaan Katalonialle merkittävää itsehallinnon lisäämistä itsenäistymisen vaihtoehdoksi.

Julistus toimii Espanjan hallitukselle ja EU:lle suunnattuna tiedonantona ja kutsuna neuvottelupöytään. Varsinainen itsenäisyysjulistus on aikataulun mukaan luvassa myöhemmin, arviolta vuonna 2017.

Julistuksen yhteisestä hyväksymistä huolimatta kaksi itsenäisyysmielistä ryhmää eivät ole päässeet sopuun hallituksen muodostamisesta ja uudesta aluejohtajasta. Junts pel Sí -liittouman Artur Mas haluaisi jatkaa virassa, mutta CUP vastustaa ajatusta.

Laajapohjainen Junts pel Sí ja radikaalin vasemmiston CUP saivat yhdessä vajaat 48 prosenttia äänistä syyskuun lopun vaaleissa, mikä oikeutti niukkaan paikkaenemmistöön Katalonian alueparlamentissa.

Junts pel Sín ja CUP:n vaalilupaus oli Katalonian irrottaminen Espanjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat