Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabian johtama ilmaisku tuhosi hyväntekeväisyys­järjestön sairaalan Jemenissä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Lääkärit ilman rajoja -järjestön ylläpitämä sairaala Jemenissä tuhoutui ilmaiskussa tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Järjestön mukaan ilmaiskun tekivät Saudi-Arabian johtamat joukot. Ainakin kaksi henkilökunnan jäsentä loukkaantui iskussa lievästi.

Sairaala sijaitsi Heedanissa, Jemenin pohjoisosassa, joka on huthien hallinnassa.

Hutheja vastaan taistelevan Saudi-Arabian johtaman liittouman tiedottaja on ilmoittanut, ettei liittouma pommittanut sairaalaa. Tiedottaja vakuutti, etteivät heidän koneensa lentäneet kaupunkiin, vaikka olivatkin alueella.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi ”Saudien johtaman liittouman tekemän ilmaiskun” tiistaina illalla, kertoi uutistoimisto AFP.

Ban Ki-moonin mukaan useita henkilökuntaan kuuluvia loukkaantui iskussa, joka tuhosi sairaalan. Ban vaati välitöntä tutkintaa iskusta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Jemenin-maajohtaja Hassan Boucenine kertoi Reutersille, että sairaalaan osui useita ohjuksia.

”Onneksi ensimmäinen osui leikkaushuoneeseen kun se oli tyhjänä ja työntekijämme olivat kiireisenä ensiavussa. Heillä oli juuri ja juuri aikaa juosta karkuun, ennen kuin toinen ohjus osui äitiysosastolle.”

Boucenine myöntää, että kyseessä on voinut olla virhe.

”Mutta se on sotarikos. Ei ole mitään syytä iskeä sairaalaan. Annoimme (liittoutuneille) GPS-koordinaattimme kaksi viikkoa sitten”, hän kertoo.

Saudi-Arabian johtamat liittoutuneet arabijoukot lähtivät mukaan Jemenin sisällissotaan maaliskuussa, kun Iranin tukemat huthit onnistuivat syöksemään Jemenin hallituksen vallasta. Tämän jälkeen Jemenin sisällissodan uhriluku on noussut entisestään.

Jemenin konfliktissa on kuollut jo 5 600 ihmistä.

Unicefin mukaan Heedanin sairaala oli jo 39. sairaala, johon iskettiin Jemenissä. Unicefin lausunnossa todetaan, että jemeniläislapset kuolevat todennäköisemmin lääkkeiden ja terveydenhoidon puutteeseen kuin luoteihin tai pommeihin.

Ilmaisku tapahtui vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun Yhdysvallat tuhosi Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalan Afganistanin Kunduzissa. Sairaalaan osuneessa ilmaiskussa kuoli 22 ihmistä, joista 12 oli järjestön työntekijöitä.

Lääkärit ilman rajoja on vaatinut riippumattoman ihmisoikeuskomission tutkimusta Yhdysvaltain iskusta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain liittolainen. Yhdysvallat tukee Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa antamalla sille tiedustelutietoja ja toimittamalla sille aseita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat